avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 652 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Salarii Poprire pe salariu
Discuție deschisă în Fiscalitate - Salarii

Poprire pe salariu

Buna seara,
Sotul meu a avut de achitat o amenda pentru o contraventie penala in valoare de 856 lei .
Nu a reusit sa achite aceasta amenda si luna terecuta angajatorul sotului a primit o adresa de la Administratia Fiscala Locala pentru poprire pe salariu . Pe cale amiabila s-a stabilit ca achitarea sa se efectueze in trei transe , fiecare tarnsa in valoare de 267 lei. Angajatorul a achitat pin ordin de plata suma de 267 lei in contul Admin.Fiscala in ziua de 6 decembrie , fiind ziua in care s-a alimentat contul de salarii.Banca prin care sotul isi primeste salariul a mai retinut in ziua de 7 decembrie suma de 422 lei ceea ce reprezinta 33% din suma de salariu a sotului , spunand ca au primit si ei o adresa de la Admin. Locala prin care li se cerea sa retina bani din contul sotului pe acelas motiv.
Intrebarea mea este daca banca a procedat corect ( banca nu a lut legatura nici cu angajatorul si nici cu sotul meu )
Poate sa-mi spuna cineva ce acte normative reglementeaza actiunea bancilor in aceste situatii?
Cel mai recent răspuns: lilianacin , utilizator 08:34, 12 Decembrie 2012
1. Nu există „contravenție penală”. Trebuie să vă hotărâți care este obiectul obligației de plată.

2. Ce înseamnă „pe cale amiabilă s-a stabilit ca achitarea să se efectueze în trei tranșe”?
Amiabilă între cine și cine? Poate că cei de la fisc nu știu de aceasă înțelegere.

În mod normal poprirea pentru plata unei amenzi (penale sau contravenționale) se execută pe baza unei hotărâri judecătorești, hotărâre care trebyuie să vă fie comunicată în prealabil. Nu prea este loc de „înțelegere amiabilă” cu decizia instanței decât în urma unui nou proces și a altei hotărâri juecătorești.
Aceasta amenda este data in urma unei hotarari judecatoresti . Sotul meu stia ca trebuie sa plateasc aceasta amenda . Nu aceasta este problema noastra .Intelegerea a fost facuta intre angajator si Admin. Fiscala Ce a ce nu am inteles este faptul ca banca a retinut bani din salariul sotului fara sa-l anunte pe sotul meu ca va face acest lucru si ne land in considerare ca angajatorul déjà a virat in contul Admin. Fiscale suma dse bani pe care trebuia sa o vireze.
Este o problemă pentru că e o diferență foarte mare între o amendă penală și una contravențională. Ambele pot fi dispuse printr-o hotărâre judecătorească.

În legătură cu banca, aceasta, de regulă efectuează popririle pe baza a ceea ce scrie în hotărârea judecătorească. „Înțelegerea” dintre angajator și Admin Fiscală nu are nici o legătură cu dispozițiile băncii cu privire la acea hotărâre judecătorească.

Dar în afară de aceste aspecte generale, ar mai fi câteva lucruri concrete de lămurit:
1. Banii de salariu se virează în contul personal de către bancă, la dispoziția angajatorului din contul acestuia sau de altundeva?
2. Cu alte cuvinte, din contul cui a reținut banca banii? Și din ce cont a virat angajatorul banii către finanțe?
3. De fapt către cine s-a dispus prin hotărârea judecătorească poprirea? Către bancă sau către angajator? De regulă, în cazul persoanelor angajate se dispune către angajator, fără nici o implicare a băncii.

Vă rog să citiți hotărârea judecătorească deoarece toate aceste aspecte rezultă din aceasta.
va multumesc foarte mult pentru raspunsurile pe care mi le-ati dat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Executarea unui credit de nevoi personale Lazar_L Lazar_L Si eu si sotul meu avem o hotarare de executare (poprire pe salariu) pentru un credit neachitat. Suma de executare este de 4 ori mai mare decat creditul. ... (vezi toată discuția)
Probleme cu executorul judecatoresc radu1973 radu1973 buna ziua,am avut un credit neplatit la timp ,am primit de la un birou de executare o instiintare ca am un credit neachitat in valoare de 3800 lei si trebuie ... (vezi toată discuția)
Poprire pe conturi si pensia alimentara cristi.a cristi.a Buna ziua, Am primit aviz de executare (trei avize de exectutare) pentru datorii la banci. Sunte reale si le recunosc. Totodata sunt obligat prin hotarare ... (vezi toată discuția)