avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 648 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Drepturi membri asociatie proprietari, daca nu au ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Drepturi membri asociatie proprietari, daca nu au facut cerere de asociere..

Buna ziua,

Ca de obicei, cautand un raspuns am dat peste alte intrebari. Astfel.

HG 1588 2007 spune: ”Art. 9. — Inscrierea ulterioara in asociatia de proprietari a proprietarilor care nu au fost pnezenti Ia adunanea generala de constituire si care nu si-au dat consimtamantul In conditiiIe prevazute Ia art. 7 se face Ia cererea scnisa a acestora, fara alte formaIitati. Proprietarul din condominiu solicita sa devina membru al asociatiei de proprietari pnin semnarea unul act aditionaI Ia acordul de asociere, fara alte formalitati.”

In prezent, ma confrunt cu situatia in care, o parte din proprietarii scarii la care sunt presedinte de asociatie, nu au la dosarul asociatiei nici copii dupa actul de proprietate si nici acte aditionale la acordul de asociere. Am tot pus anunturi prin care ii rugam sa le aduca, insa...nimic.

O parte din ei participa la Adunarile Generale, si au articipat ( sunt in functie de 2 ani, insa am verificat si inainte).

Intrebari:
1. In lipsa acestor acte, ei au aceleasi drepturi si obligatii, sau nu?
2. Cum as putea sa ii determin sa faca respectiva cerere si sa aduca copiile dupa actul de proprietate ( care sa ateste ca ei sunt proprietarii)?
3. Pot exista, din punct de vedere legal, urmari, din partea furnizorilor externi, sau de orice natura, datorate acestor lipsuri, in raport cu asociatia?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: DaniSarah , utilizator 13:25, 27 Noiembrie 2018
Daca mai scrieti in anunturile acelea ca proprietarii sunt obligati sa semneze acordul de asociere, sigur nimeni nu o sa va aduca actele de proprietate. Daca este acord de asociere, se intelege ca cineva poate semna sau nu dupa cum doreste.
John,

In primul rand te rog sa citesti ce am scris:”Am tot pus anunturi prin care ii rugam sa le aduca, insa...nimic”. De unde ti-a venit ideea ca scriu ca sunt obligati? Cam aiurea.

Asta spuneam si eu, ca nu pare a fi o obligatie, si care sunt urmarile daca nu. Rog a se citi intrebarile puse de mine.

Multumesc.
cu aceasta problema ma confrunt si eu de 11 ani de cind sunt presedinte
Eu sunt surprins de cat de putine lucruri sunt clarificate in domeniul asociatiilor de proprietari. Niste legi facute parca doar ca sa fie facute, care lasa loc de interpretari. Nici nu e de mirare ca atat de putini sunt cei care se baga pe post de presedinte/administrator si mai vor sa si faca treaba.

Cand dai peste niste probleme, de-altfel minore, insa vezi ca nu ai cum sa le rezolvi, iti cam vine sa renunti ( nu e cazul meu...:)) )

Poate cineva ne va lumina totusi la intrebarea mea...
Legea, daca e citita cu atentie, face diferenta intre membrii asociatiei si proprietari.
Deci toti proprietarii au aceleasi obligatii, dar nu toti proprietarii au aceleasi drepturi.

Unde se face diferente intre un proprietar membru al asociatiei si unul nemembru al asociatiei. Exact in denumirea proprietar - membru al asociatiei.
Adunarea Generala este a Asociatiei, nu a blocului.
Deci la AG participa numai membrii asociatiei, nu si ceilalti. Ca atare cei care nu sunt membrii ai asociatiei nu au dreptul sa voteze, deci nu au dreptul nici sa aleaga sau sa fie alesi in conducerea asociatiei.

Cu putina coreografie puteti sa impuneti la o asemenea AG sa fie prezenti numai membrii asociatiei. Poate ca unii dintre cei care nu sunt, vor depune pe loc o adeziune, evident semnaturi pe un tabel aditional la statutul asociatiei si alta pe un tabel aditional al acordului de asociere unde va fi inscris cu datele de identificare personale si de act de proprietate.

Probleme de la furnizori nu vor exista.

Ultima modificare: Miercuri, 12 Decembrie 2012
elga50, moderator

Alte discuții în legătură

Proprietarii care nu sunt membri in asociatie pot participa la adunari? Mihaflorica Mihaflorica Asociatia de proprietari constituita intr-un cartier de vile nu accepta prezenta la adunari a proprietarilor care nu sint membri,desi sint locatari ai ... (vezi toată discuția)
Adeziune la asociatia de proprietari abif abif 1. Pentru a deveni membru al ASP, in afara de scrisoarea de adeziune este necesara vreo copie a actului de proprietate asupra imobilului detinut? 2. Se ... (vezi toată discuția)
Se modifica acordul de asociere? Juliano5 Juliano5 Buna ziua.La o asociatie de proprietari,inregistrata anterior L.230/2007,locatarii noi veniti in condominiu,depasesc nr.locatarilor care au constituit A.de ... (vezi toată discuția)