avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1091 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Intrebare??? MAAARE
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Intrebare??? MAAARE

Vă rog sa imi explicati si mie articolul din codul civil:
Art. 696. - Eredele ce renunta este considerat ca n-a fost niciodata erede.

Caz concret
Bunicul, bunica decedati in 1983. Fraţii, sapte la numar, renunta la succesiune in favoarea fratelui mic. Fratele mic are certificat de mostenitor pe 2,5 ari teren si casa parinteasca. Titlul de proprietate de la bunici e intocmit pe 3,5ha extravilan plus 50 ari intravilan.
La avocat mi se spune ca acest frate mai mic e mostenitor pe tot absolut ceea ce este scris pe titlu.
Cum e posibil asa ceva???#-o
Ce legi sunt astea?X-(
Daca pe certificat scrie clar 2,5 ari si casa, cum poate sa fie mostenitor pe tot?:worthy:
Cel mai recent răspuns: theorhye , utilizator 16:28, 4 Februarie 2009
nu conteaza ce scrie pe certificatul de mostenitor atat timp catceilalti au renuntat la mostenire in favoarea celui mic. Practic actul de renuntare ii confera celui mic calitatea de unic mostenitor. Sa va explic artocolul. adica cel care a renuntat la mostenire nu mai poate reveni niciodata dedecizia de renuntare si prin actul de renuntare se consudera ca nu a fost niciodata mostenitor
pai atat timp cat exista renuntarea la mostenire a celor 6 frati in favoarea celui de al 7 lea , iar acesta (al 7 lea) nu a renuntat la mostenirea cuvenita in plus fata de titlu, e logic si legal sa mosteneasca toata suprafata de teren

erede = mostenitor,
traducere
mostenitorul care renunta la mostenire este considerat ca nu a fost niciodata mostenitor , ca si cum nu ar exista
OMG#-oX-(

Dar nu inteleg ce legatura au legile de atunci din 1983 cu cele de acum din 2009? Daca pe declaratia aceea data la notar in 1983 scrie clar ca renunta doar la atat si atat(casa si 2,5 ari) cum e posibil ca acum sa fie mostenitor pe tot???

Multumesc de raspuns.
Ultima modificare: Miercuri, 4 Februarie 2009
ContSters20980, utilizator
Ca o completare la ceea ce au spus colegele mele, renuntarea la o mostenire se face pentru intreaga masa succesorala, nefiind posibila o acceptare partiala (cand mostenitorul ar dori sa-i revina de la defunct numai un anumit bun) sau o renuntare partiala (cand ar dori sa nu preia anumite bunuri sau datorii ale defunctului)



theorhye a scris:
Dar nu inteleg ce legatura au legile de atunci din 1983 cu cele de acum din 2009?

E acelasi cod civil in vigoare din 1864 (cu mici modificari), asta e legatura. O lege produce efecte pe toata perioada cat e in vigoare, chiar daca asta inseamna sute de ani.

PS: Regulamentul forumului interzice excesul de emoticoane, am rugamintea sa aveti in vedere acest lucru.

Alte discuții în legătură

Succesiune ana antonia ana antonia Bună ziua, Am rugămintea sa mă ajutați cu câteva lămuriri privind succesiunea după bunicul meu. Are un teren agricol extravilan și o casa cu teren și ... (vezi toată discuția)
Buna seara!fratele meu in urma cu 30 de ani a dat declarație ... Fiecare pe limba lui Fiecare pe limba lui Buna seara!fratele meu in urma cu 30 de ani a dat declarație la.notar de renunțare la partea sa din mostenire (casa) ce i se cuvenea de la mama noastra, ... (vezi toată discuția)
Act depus la notar renuntare drepturi in urma succesiunii ana-op ana-op Buna ziua, In urma decesului parintilor mei, s-a facut succesiunea dupa amandoi. Suntem 2 frati. In urma succesiunii averea se impartea pe din doua. Eu am ... (vezi toată discuția)