In baza unei aut.de constr.pe care am anulat-o in instanta,o firma a exacutat o constructie montare a doua magistrale gaz pe doua ptoprietati ce detin in extravilan,fara a fi expropriat,despagubit,fara acordulmeu si inlipsa mea.Am depus initial o plangere penala impotriva firmei,iar mai apoi una impotriva sefului de santier si a doi muncitori executanti.Avocata mi-a spus ca sunt interese mari si e vorba de bani multi,asa ca am fost nevoit sa ma reprezint singur.Avand in vedere ca in spatele firmei se afla primarul de Arad G.Falca,unii spun chiar ca ar fi firma lui,Parchetul a dat fara numar NUP. Intr-un final am desfiintat in instanta rez. prim proc.in prima plangere.La cea de a doua,(trebuie sa precizez aici ca ambele s-au judecat in aceiasi zi la doua instante si doua sali diferite.Judecandu-ma de trei ani sunt cunoscut si de tata judecatorilor.Asa stand lucrurile,in timp ce ma aflam in tr-una din sali,in sala unde eram lipsa s-a strigat peste rand cauza si nefiind acolo s-a dat un termen.Acest termen trebuia sa mi se comunice prin citatie.Nu am fost citat,si neprezentandu-ma mi-a fost respinsa cererea de desfiintare a rezol .prim proc.Paratii nu s-au prezentat niciodata <prietenii stiu de ce>.Am inaintat contest. in anulare.Mi-a fost respinsa.Am invocat faptul ca nu am fost citat.Dupa stiinta mea doar o plangere la CEDO ar mai fi posibila.Poate o plangere pentru obstructionarea dreptului la justitie.
Ca să putem discuta și hotărî ce avem de făcut (doar dvs. cunoașteți exact conținutul Plângerii penale, modul de formulare, pretenții etc etc), trebuie să avem în vedere textul legii.Iată, ce ne spune Codul de Proc. Pen. la art. 278 1: Plangerea in fata judecatorului impotriva rezolutiilor sau ordonantelor procurorului de netrimitere in judecata
(1) Dupa respingerea plangerii facute conform art. 275-278 impotriva rezolutiei de neincepere a urmaririi penale sau a ordonantei ori, dupa caz, a rezolutiei de clasare, de scoatere de sub urmarire penala sau de incetare a urmaririi penale, date de procuror, persoana vatamata, precum si orice alte persoane ale caror interese legitime sunt vatamate pot face plangere, in termen de 20 de zile de la data comunicarii de catre procuror a modului de rezolvare, potrivit art. 277 si 278, la judecatorul de la instanta careia i-ar reveni, potrivit legii, competenta sa judece cauza in prima instanta. Plangerea poate fi facuta si impotriva dispozitiei de netrimitere in judecata cuprinse in rechizitoriu.
(2) In cazul in care prim-procurorul parchetului sau, dupa caz, procurorul general al parchetului de pe langa curtea de apel, procurorul sef de sectie al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie ori procurorul ierarhic superior nu a solutionat plangerea in termenul prevazut in art. 277, termenul prevazut in alin. 1 curge de la data expirarii termenului initial de 20 de zile.
(3) Dosarul va fi trimis de parchet judecatorului, in termen de 5 zile de la primirea adresei prin care se cere dosarul.
(4) Persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si persoana care a facut plangerea se citeaza. Neprezentarea acestor persoane, legal citate, nu impiedica solutionarea cauzei. Cand judecatorul considera ca este absolut necesara prezenta persoanei lipsa, poate lua masuri pentru prezentarea acesteia.
(5) La judecarea plangerii, prezenta procurorului este obligatorie.
(6) La termenul fixat pentru judecarea plangerii, judecatorul da cuvantul persoanei care a facut plangerea, persoanei fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale si apoi procurorului.
(7) Judecatorul, solutionand plangerea, verifica rezolutia sau ordonanta atacata, pe baza lucrarilor si a materialului din dosarul cauzei si a oricaror inscrisuri noi prezentate.
(8) Judecatorul pronunta una dintre urmatoarele solutii:
a) respinge plangerea, prin sentinta, ca tardiva sau inadmisibila ori, dupa caz, ca nefondata, mentinand rezolutia sau ordonanta atacata;
b) admite plangerea, prin sentinta, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si trimite cauza procurorului, in vederea inceperii sau redeschiderii urmaririi penale, dupa caz. Judecatorul este obligat sa arate motivele pentru care a trimis cauza procurorului, indicand totodata faptele si imprejurarile ce urmeaza a fi constatate si prin care anume mijloace de proba;
c) admite plangerea, prin incheiere, desfiinteaza rezolutia sau ordonanta atacata si, cand probele existente la dosar sunt suficiente, retine cauza spre judecare, in complet legal constituit, dispozitiile privind judecata in prima instanta si caile de atac aplicanduse in mod corespunzator.
(9) In cazul prevazut in alin. 8 lit. c), actul de sesizare a instantei il constituie plangerea persoanei la care se refera alin. 1.
(10) Hotararea judecatorului pronuntata potrivit alin. 8 lit. a) si b) poate fi atacata cu recurs de procuror, de persoana care a facut plangerea, de persoana fata de care s-a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, precum si de orice alta persoana ale carei interese legitime sunt vatamate.
(11) In situatia prevazuta in alin. 8 lit. a), persoana in privinta careia judecatorul, prin hotarare definitiva, a decis ca nu este cazul sa se inceapa ori sa se redeschida urmarirea penala nu mai poate fi urmarita pentru aceeasi fapta, afara de cazul cand s-au descoperit fapte sau imprejurari noi ce nu au fost cunoscute de organul de urmarire penala si nu a intervenit unul dintre cazurile prevazute in art. 10.
(12) Judecatorul este obligat sa rezolve plangerea in termen de cel mult 30 de zile de la primirea acesteia.
(13) Plangerea gresit indreptata se trimite organului judiciar competent.
În opinia mea : alin (10) dacă cauza dvs se încadrează potrivit legii.Mai mult, chiar instanța va arăta ce-i de făcut în comunicarea hotărârii.trebuie să vă pregătiți anticipat ideile și modul de formulare în calea de atac.Atenție la timpul legal impus de lege! Curaj, o bună gândire, formulare și acțiune cu celeritate, așa-i în penal!
Poate nu am fost destul de explicit.Am inaintat doua plangeri penale aproape identice.Una indreptata impotriva firmei de constructii care a executat o lucrare de constructie magistrale gaz pe proprietatile ce detin(livada)care s-a definitivat cu trimiterea in judecata,si alta in care parati sunt seful de santier si doi muncitori,pentru motivul ca: nu au respectat priectul,au construit si pe proprietatea mea care nu era inclusa in proiect,au produs pagube plantatiei,si au distrus semnele de hotar(circumstanta agravanta)Am contestat in instanta rez prim proc. am castigat,dar parchetul a dat din nou NUP. Am contestat din nou instanta,si am cerut desfiintarea rezolutiei.In momentul in care nu eram in sala,aflandu-ma in alta sala unde am avut cealalta cauza care s-a admis,judecatorul a luat cauza,eu nefiind in sala,a fixat alt termen.In aceste conditii fiind absent de la dezbateri,obligatopriu trebuia sa fiu citat,lucru ce nu s-a intamplat.In ace4ste circumstante,s-a judecat in lipsa mea si mi-a fost respinsa cererea.Am facut contestatie in anulare pentru ca nu s-a respectat procedura de citare,contestatie ce mi-a fost respinsa.In aceasta cauza mai am cala de atac la vreo instanta in Romania?
Revin dupa mult timp,deoarece,de abia astazi am primit o rezolutie de scoatere de sub urmarire penala.Pe scurt: In anul 2009 am facut o plangere impotriva unei firme care a construit doua magistrale gaz pe doua proprietati ce detin,cu o autorizatie emisa de primarie.Autorizatie ce am anulat-o in instanta,fiind ilegal eliberata.Fata de plangerea mea,Parchetul a dispus NUP.Am atacat in instanta rez prim proc.si am castigat si in recurs.Parchetul a dat din nou NUP.Am atacat din nou si am desfiintat rez proc.Instanta a trimis dosarul la procuror,pentru inceperea urmaririi penale.Dar,asa cum am aratat Parchetul a dat scoatere de sub urmarire penala,cu drept de plangere conf.art.278 c.pr.p. In felul acesta am ajuns de unde am plecat.Este clar ca nu pot face nimic.Castig in instanta,Parchetul se opune,si tot asa.Nu stiu ce sa fac.Nu pot ataca la CEDO,nu stiu daca in aceasta faza pot cere stramutarea cauzei.Recuzarea procurorului este inutila,deoarece,procurorul de caz side sedinta,fac ceea ce la spune prim procurorul.Dupa cum am spus,in spatele afacerii este Gh. Falca primar de Arad,si fin al lui Basescu. . In alta ordine de idei,dar legat de aceiasi problema,pentru daune am chemat in judecata Primaria,care a eliberat autorizatia,si solicitantul,adica CNADNR-ul.Deoarece firma constructoare,adica cea impotriva careia am facut mai sus amintita plangere penala a solicitat in instanta insolventa,instanta a dispus,suspendarea cauzei.Doresc sa atac in instanta aceasta dispozitie,dar nu stiu care este forma (recurs,contestatie)deoarece statul roman,pe care l-am chemat in judecata nu este inca falimentar.Sau cel putin nu recunoaste acest lucru.Firma constructoare a fost doar angajata sa execute o lucrare. . Va rog sa ma lamuriti ce sa mai fac. Va multumesc.