avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 780 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... ancheta penala
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

ancheta penala

Buna seara.As vrea sa ma lamuriti, daca aveti cunostinta de procedura penala, privind efectuarea unei expertize financiar contabile.In prezent, o locatara a unei asociatii a facut o plangere penala in care preciza ca are suspiciuni cu privire la sustragerea unei sume de bani din contul asociatiei.Mentionez ca declaratiile in fata organului de cercetare penala au fost insotite ulterior si de dovezi (extrasul de cont) in care se vedea clar ca suma la care petenta facea referire nu face obiectul unei sustrageri intrucat banii exista in contul asociatiei.In urma acestor declaratii , fara ca procurorul sa dispuna nicio masura, anchetatorul obliga asociatia sa puna la dispozitia petentei, persoana fizica sa faca o expertiza financiar contabila extrajudiciara pentru a se vedea daca exista vreun indiciu.Intrebarea mea este daca procurorul nu a dat o ordonanta de incepere a urmaririi penale, nefiind indicii, asociatia poate refuza punerea la dispozitia unei firme de contabilitate adusa de petenta, sa efectueze o expertiza financiar contabila extrajudiciara daca aceasta nu este ceruta in cadrul unui proces civil/penal?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 22:59, 12 Decembrie 2012
procurorul nu a dat vreo ”ordonanță”, deoarece :
a) NU s-a finalizat cercetarea penală ;
b) încă nu are probele necesare.De aceea a dispus acea ”expertiza financiar contabila extrajudiciara”.Abia după finalizarea acelei expertize, va da Ordonanța/Rezoluția de . . .
Nu poate sa va oblige la expertiza contabila extrajudiciara,insa aceasta poate fi utila la aflarea adevarului,nu vad ce va deranjeaza daca nu sant probleme.
Asociatia este obligata sa puna la dispozitie documentele pentru efectuarea expertizei. Iata ce prevede HG 1588/2007:
Art. 59. -
(2) Asociaţia de proprietari sau orice proprietar din condominiu poate contracta, în nume propriu, lucrări de expertiză tehnică şi/sau contabilă cu o persoană fizică sau juridică care are calitatea de a efectua expertize, conform legislaţiei privind organizarea activităţii de expertiză tehnică şi contabilă, judiciară şi extrajudiciară.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata onorariului si a cheltuielilor expertului mirceatintisan mirceatintisan Buna ziua! Am dat asociatia de proprietari prin reprezentantii ei in judecata. Intrebare! In timpul cercetarii penale,cine trebuie sa suporte cheltuielile cu ... (vezi toată discuția)
Expertiza contabila extrajuduciara ceruta de politisti? serban.mirela74 serban.mirela74 Politia poate cere expertiza contabila extrajudiciara?Pot sa formulez obiectiuni asupra acesteia sau o pot respinge? Detalii: Intr-un dosar de cercetare ... (vezi toată discuția)
Dosar penal expertiza grafica extrajudiciara byadya byadya Buna ziua, am un dosar penal in curs de cercetare la politie si am solicitat unui expert autorizat sa faca o expertiza grafica extrajudiciara ,intrebarea mea ... (vezi toată discuția)