avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 2084 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Plata onorariului si a cheltuielilor expertului
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei penale - reguli, acte, termene, căi de atac

Plata onorariului si a cheltuielilor expertului

Buna ziua! Am dat asociatia de proprietari prin reprezentantii ei in judecata. Intrebare! In timpul cercetarii penale,cine trebuie sa suporte cheltuielile cu expertul contabil? Ce lege sau O.G. reglementeaza aceasta si ce articol. Va intreb fiindca politistul care face cercetarea m-a intrebat acelasi lucru. Din cate stiu este o ordonanta, dar nu stiu care si ce art. care spune ca se face gratuit la cererea organului de cercetare si costurile se suporta la sfarsit de cel ce pierde procesul. Va multumesc cu anticipatie; sper sa primesc raspunsuri si de la persoane competente in materie.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 16:01, 2 Octombrie 2013
teoretic, este asa, insa practic, daca nu aveti expertiza tehnica ceruta de catre instanta, expertiza extrajudiciara "nu se pune". In final, cine pierde plateste !
De obicei aceste cheltuieli sunt avansate de persoana care a sesizat organul de cercetere penala, urmand ca la sfarsit, persoana vinovata sa fie obligata sa le restituie.
daca persoana care reclama nu are posibilitati materiale (expertiza este foarte scumpa, de zce ori pensia mea),inseamna ca nu mi se va face dreptate niciodata? Trebuie sa fie undeva precizari cum sa se procedeze. Nu putem lasa infractorii sa umble pe strada numai pentru ca pe unii ne scoate saracia din casa.
Activitatea de expertiza tehnica judiciara este reglementata prin OG nr. 2/ 2000 cu modificarile si completarile ulterioare, art.20 si anume de catre partea care a solicitat efectuarea expertizei tehnice judiciare.
In cazul cercetarii penale, parchetul/ politia reprezinta partea care solicita efectuarea unei expertize tehnice judiciare, deci achita contravaloarea acesteia. Pentru a grabi efectuarea expertizei (in conditiile in care fondurile ministerului public sunt limitate), partea interesata, la cererea sa, poate achita onorariul si cheltuielile expertului.
Instanta de judecata aproba efectuarea expertizei tehnice judiicare la cererea uneia din parti sau o dispune direct. In primul caz, onorariul plus cheltuielile expertului se achita de catre partea care a solicitat expertiza, iar in al doilea caz, de regula, aceste cheltuieli se dispune de catre instanta a fi impartite intre partile in proces.
Onorariul si cheltuielile expertului se achita in termen de maxim 5 zile de la incredintarea expertizei, in contul Biroului local pentru expertize tehnice judiciare de pe langa Tribunal, pe numele expertului desemnat sa efectueze expertiza tehnica judiciara. Fara achitarea acestora, expertului este indreptatit sa nu se apuce de lucru.
Dupa terminarea procesului, la cererea partii care a pierdut procesul, respectiv la cererea procurorului, cheltuielile de judecata se recupereaza de la partea care a pierdut procesul.
Practic, persoana care a solicitat efectuarea expertizei va plati onorariul urmand ca, in cazul in care castiga procesul, sa i se restituie.

Alte discuții în legătură

Expertiza judiciara dariad dariad In cazul unei expertize judiciare topografice/cadastrale, ordonata de instanta intr-un proces cu obiect fond funciar, deci cu expert numit de instanta, nu ... (vezi toată discuția)
Expert in circulatie jaros jaros de ce un expert in circulatie timp de doi ani si jumatate nu a reusit sa elaboreze o expertiza pentru un dosar penal de circulatie? cum poate fi \\"obligat\\" ... (vezi toată discuția)
Expertiza iml leonardy44 leonardy44 Buna ziua! care este pretul pentru o expertiza psihiatrica la iml? expertizqa se face cu persoana,nu cea in care persoana nu trebuie sa fie prezenta(doar ... (vezi toată discuția)