avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept penal - probleme serioase cu ... Am gresit dar nu sunt hot, ce drepturi am?
Discuție deschisă în Drept penal - probleme serioase cu dreptul

Am gresit dar nu sunt hot, ce drepturi am?

buna ziua,va rog sa ma ajutati cu un raspuns. Aseara am fost cu familia (eu , sotul si copilul de 2 ani si 5 luni) intr-un supermarket. Ne-am invartit, ne-am sucit, am facut cateva cumparaturi. Sotul, mai nehotarat din fire a zabovit mai mult la fiecare raion la care a fost. Copilul fiind in carut, a asezat cateva produse in partea de sus a cosului, parte unde se poate aseza copilul si care nu este fixa. Copilul a umblat acolo, sotul a salvat etichetele unor sosete dar la ridicarea sosetelor partea de plastic din carut a cazut peste 2 perechi de becuri (leduri) de masina. La casa sotul a ramas sa plateasca , eu si copilul am iesit pe culoar la o bancuta sa ne echipam. Sotul a gresit, nu a verificat tot cosul, casiera nu a vazut nici ea, si a platit totul mai putin cele doua perechi de leduri, care la raft de unde le-a luat era afisat un pret de 26-28 lei/pereche, nu isi aminteste exact si care se pare ca ar fi costat 45 lei/pereche. Dupa plata produselor, sotul s-a oprit la nici un pas de casa de marcat sa verifice bonul, moment in care a fost inconjurat de 4-5-6 ofiteri de paza si l-au luat la camera lor. Pe scurt, ei spun ca a fost vazut pe camera ca l-a studiat, ca a avut intentie clara de a fura. Daca tot spun ca au camere atat de bine puse la punct se poate vedea totul, cum s-a petrecut si se poate vedea ca nu au fost puse acolo cu mana. In plus, sotul nu are nici un antecedent, eram singuri in tot supermaketul (era in jur de ora 23.00). Ne apucam de furat cand toti erau cu ochii pe noi, fiind o ora atat de tarzie, si intr-un fel ii deranjam... ? Cert este ca au admis si ei ca nu este un hot profesionist, au admis ca poate a fost o greseala desi tot timpul i-au spus sotului ca a furat, si ca atare i-au dat 2 alternative: 1. cheama politia (varianta pe care am fi ales-o daca nu eram cu copilul), si 2. plateste la dublu produsele. Este normal, sa fie afisat la raft un pret la produs si sa mergi la casa si sa platesti alt pret? In plus, este normal sa platesti la dublu un produs si sa nu ni se dea nici un bon, chitanta, ceva la mana ca am platit? A fost completat un formular , pe care a trebuit sa-l semneze, unde a fost completat doar numele si bifata casuta cu furt in grup. Produsele au garantie un an. Ni s-a refuzat acordarea bonului fiscal pe motiv ca ramane atasat la acel proces verbal. Nici nu ni s-a aratat bonul ca banii au fost incasati legal. As am platit pentru o neatentie, 2 produse care ar fi costat maxim 60 lei, am platit 180 lei si fara chitanta, justificare ceva... Acea semnatura pe un proces verbal a ramas... ei pot spune ca a fost dat un nume, cineva, pot sa nu recunoasca nimic si uite asa din hot am devenit pagubit. Ce au facut ei , nu este tot furt calificat?
Noi admitem ca am gresit. A fost neatentie, dar ce au facut ei, acesti ofiteri de paza, cum se cheama?
Va multumesc si va rog sa ma ajutati cu un sfat.
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2012
adrianaigor, utilizator
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 02:19, 16 Decembrie 2012
Multumesc mult pentru raspuns. Sotul a semnat o hartie unde i s-a trecut doar numele si prenumele fara nici o data din actul de identitate, au bifat casuta de furt in grup si semnatura. Nu apare nicaieri ca am platit suma de 180 lei. Doar ne-au spus ca va fi atasat bonul la acea hartie. Si va ramane 1 an la magazin. Am cerut macar o copie, dar ni s-a refuzat solicitarea. Ne-au refuzat chiar si sa ne arate bonul prin care am platit. Am intrebat cum beneficiem de garantie daca tot am platit produsele la dublu, am primit raspuns ridicari din umeri. Am intrebat daca au o procedura interna conform careia procedeaza asa. Adica, ok. am fost cascati, platim, asta este procedura. Dar completam hartie cu "furt" si platim bani, fara chitanta, fara nimic? Azi mergem iar la magazin. Ne vad iar si ne mai fac o hartie conform inregistrarii de ieri, mai platim o data...

Este clar ca am gresit, nu ne dispensam de acest fapt. Am facut un pas cu produsele neplatite de langa casa de marcat. Nu am reusit sa verificam nici bonul si au aparut. Exista posibilitatea ca fapta sa nu fie calificata ca "furt"? Nu banii in sine, nu cei 180 lei dati ma deranjeaza cel mai mult. Ci faptul ca ne-au facut hoti si admit si asta, erau in timpul serviciului, isi faceau datoria, pe buna dreptate, dar ei apoi ce au facut? Ne-au refuzat justificarea platii. Nu este furt?
As vrea sa va mai intreb. Ca procedura am inteles, un prim pas de mers la discutii, daca nu ajungem la intelegere mergem la politie si dam o declaratie la ce s-a intamplat sau facem o plangere? in cazul in care totusi vom fi declarati vinovati (ca traim intr-o tara cu multe posibilitati), care ar putea fi consecintele?
In conformitate cu art. 208 CP pentru furt intre 1 si 12 ani.
O sa incerc sa va raspund eu, mai detaliat.

In primul rand nu avem de a face cu infractiunea de furt, ci cu cea de furt calificat.
Cod Penal -Art. 209 - Furtul calificat
Furtul săvârşit în următoarele împrejurări:
a) de două sau mai multe persoane împreună;
b) de o persoană având asupra sa o armă sau o substanţă narcotică;
c) de către o persoană mascată, deghizată sau travestită;
d) asupra unei persoane aflate în imposibilitate de a-şi exprima voinţa sau de a se apăra;
e) într-un loc public;
f) într-un mijloc de transport în comun;
g) în timpul nopţii;
h) în timpul unei calamităţi;
i) prin efracţie, escaladare sau prin folosirea fără drept a unei chei adevărate ori a unei chei mincinoase, se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 15 ani.

Am subliniat a) pentru ca sotul era impreuna cu dvs., asta insemnand ca fapta putea fi comisa fie sub forma coautoratului, fie sub cea de complicitate si e) pentru ca supermarketul este considerat loc public, in acceptiunea art 152 din c.pen.
Mai mult, furtul savarsit in conditiile lit. a) si e) constituie o circumstanta de agravare, datorita pericolului social sporit al faptei.

Art. 152 -Faptă săvârşită în public
Fapta se consideră săvârşită în public atunci când a fost comisă:
a) într-un loc care prin natura sau destinaţia lui este totdeauna accesibil publicului, chiar dacă nu este prezentă nici o persoană;
b) în orice alt loc accesibil publicului, dacă sunt de faţă două sau mai multe persoane;
c) în loc neaccesibil publicului, cu intenţia însă ca fapta să fie auzită sau văzută şi dacă acest rezultat s-a produs faţă de două sau mai multe persoane;
d) într-o adunare sau reuniune de mai multe persoane, cu excepţia reuniunilor care pot fi considerate că au caracter de familie, datorită naturii relaţiilor dintre persoanele participante;
e) prin orice mijloace cu privire la care făptuitorul şi-a dat seama că fapta ar putea ajunge la cunoştinţa publicului.

Este important sa retineti ca, furtul calificat nu poate fi comis din greseala (culpa) ci doar cu intentie directa, pentru ca faptuitorul prevede si urmareste rezultatul faptei sale.
Despagubirea, achitarea contravalorii bunurilor, dupa comiterea faptei, poate fi avuta in vedere doar la individualizarea pedepsei, dar ea nu inlatura existenta urmarii imediate, adica schimbarea ilicita a situatiei de fapt, pe care bunul o avea anterior.
Pe de alta parte, trebuie sa stiti ca si tentativa la furt calificat se pedepseste.

Am dat aceste amanunte ca sa stiti cum stati, in cazul in care mergeti sa depuneti plangerea la politie, pentru faptul ca ati achitat contravaloarea dublata a acelor produse.
Odata ce organele de cercetare se sesizeaza pentru furt, cercetarea continua pana cand se va o rezolutie, de neincepere sau de incepere a urmaririi penale.
Daca din inregistrarile video reiese cea mai mica intentie de insusire a bunurilor (poate fara sa realizati, ati facut gesturi care pot fi interpretate asa) riscati sa aveti probleme mai mari decat injusta plata de 180 lei, chiar daca functioneaza prezumtia de vinovatie, pana la dovada contrara.

Refuzul justificarii platii poate fi reclamat la conducerea supermarketului, numai ca nu aveti dovezi...decat dvs. ca martor pentru sot si camerele pozitionate catre casa de marcaj, daca au in raza de actiune si portiunea care se afla in zona unde sotul verifica bonul de casa. Din cunostintele mele, tocmai acea portiune nu este supravegheata, dar poate la acest supermarket este altfel.

Multumesc pentru raspuns. Din experienta pe care o aveti... Concluzionez bine? Nu avem nici o dovada ca am platit contravaloarea produselor ca forma amiabila de solutionare a problemei si peste ceva vreme, ne putem trezi cu citatie "de furt calificat".
Nu va veti trezi cu citatie, pentru ca agentii de paza, cel mult au achitat produsele la pretul de raft si restul l-au bagat in buzunar...nu isi "bat cuie in talpa" singuri. Oricum sunt in culpa si pentru ca din cauza lipsei bonului de casa, nu ati putut lua certificatul de garantie pentru produse.

Alte discuții în legătură

Inselat la supermarket, diferenta pe bon Lulica Lulica Buna seara Deschid acest nou topic doarece nu am gasit in forum decat furt DIN supermarket. Problema mea vizeaza \\"cealalta\\" parte. Nu vreau sa aduc in ... (vezi toată discuția)
Problema acuzatie furt carrefour cloudabz cloudabz Acum 2 saptamani am fost carrefour sa facem cumparaturi eu si prietena mea,ne-am terminat cumparaturile si le-am dus la masina dupa care am intrat inca odata ... (vezi toată discuția)
Am fost prins furând în hypermarket dar nu au chemat poliția, ci doar m-au pus să plătesc produsul. mi se poate întâmpla ceva? Cristi Snd Cristi Snd Astazi am incercat sa fur o pereche de casti la 49 de lei dintr-un hypermarket din simpla prostie si nejudecata pe moment, iar dupa ce am achitat produsele din ... (vezi toată discuția)