avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 421 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Teava (coloana) de caldura fisurata intre etaje
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Teava (coloana) de caldura fisurata intre etaje

Buna ziua. Mi s-a spart teava (coloana) de caldura care asigura incalzirea la baie intre etajul meu si cel de la etajul inferior (nici nu as fi sesizat daca vecinul de dedesubt nu m-ar fi atentionat ca are o pata pe tavan, la mine fiind uscat). Am chemat urgent un instalator si am inlocuit tevile (tur-retur), una din vechile tevi fiind fisurata sub nivelul pardoselii, totul pe cheltuiala mea. As vrea sa stiu daca pot solicita asociatiei restituirea cheltuielilor pentru aceasta reparatie. Mentionez ca am chitanta doar pentru materialele necesare reparatiei, nu si pentru manopera. Multumesc anticipat pentru raspuns.
Cel mai recent răspuns: gabi_69 , utilizator 17:08, 25 Ianuarie 2013
Da, tevile respective sunt parti comune, adresati-va asociatiei pentru restituirea cheltuielilor avansate.
Legal partea de instalatie care a cauzat prejudiciul la vecin constituie parte comuna ,a carei intretinere si reparatie implica responsabilitatea exclusiva a asociatiei de proprietari
Nu ati precizat daca ati sesizat evenimentul la reprezentantii legali ai asociatiei de proprietari
Teoretic daca exista intelegere la nivelul conducerii asociatiei de proprietari,in raport de statutul instalatiei unde s-a produs defectiunea,asociatia poate sa dispuna plata c/v reparatie
Practic,exista si posibilitatea ca reprezentantii asociatiei de proprietari sa invoce varii motive prin care sa se exonereze de la obligatia achitarii c/v reparatie
Daca reparatia s-a executat, asociatia care exista pe acolo trebuie sa va deconteze cheltuielile avansate in baza actelor ce exista . Pentru manopera daca nu exista documente, ramane la latitudinea asociatiei .Asta este, trebuie sa intelegeti ca ei tin o evidenta contabila ,iar operatiunile se fac in baza unor documente.Dar mai pot exista si portite daca se vrea numai.
gabi_69 a scris:
Am chemat urgent un instalator si am inlocuit tevile (tur-retur), una din vechile tevi fiind fisurata sub nivelul pardoselii, totul pe cheltuiala mea.

O lucrare la instalatia comuna de furnizare a agentului termic nu se poate realiza decat daca se opreste agentul termic. Daca vecinul a sesizat pata, asa cum spuneti, trebuia sa chemati, la fel de urgent administratorul asociatiei, presedintele sau un membru al comitetului si gaseati solutia impreuna, inclusiv aceea de a aduce dumneavoastra un instalator urgent daca asociatia nu are un asemenea instalator.
In conditiile in care cei ce conduc asociatia cunostrea aceasta problema, actiona imediat pentru oprirea agentului termic si stabileau cu instalatorul costul lucrarii.
Asociatia trebuia sa suporte costul si sa-l repartizeze apoi pe listele de plata conform legii.
Am adus la cunostinta casierei de la asociatie care face si functia de administrator, a raspuns foarte evaziv, din start a spus ca nu tine de asociatie reparatia, fiecare isi repara stricaciunile din apartament, bla, bla, bla... probabil si faptul ca sunt nou proprietar in bloc, de circa 2 luni... Am chemat un instalator, am golit coloana respectiva (nu a necesitat oprirea caldurii in tot blocul, am oprit-o doar la baie), a facut reparatia si cu asta basta. Acum am incercat sa ma documentez pe internet sa recuperez macar o parte din bani, chiar daca suport eu manopera, sa primesc inapoi macar banii pentru materiale. Multumesc tuturor pentru raspunsuri, sa vad ce va iesi de aici...
Ultima modificare: Joi, 13 Decembrie 2012
Adriantot, moderator

Alte discuții în legătură

Probleme incalzire cerul cerul Locuiesc intr-o garsoniera.2 din 3 coloane de agent termic nu functioneaza(la baie si la bucatarie este rece).Am fost la presedintele asociatiei de locatari si ... (vezi toată discuția)
Golire si umplere instalatie termica pe timp de iarna irina_karina irina_karina Buna ziua! Voi incepe renovarea totala a unui apartament proaspat achizitionat care necesita imbunatatiri, igienizare totala din motive pertinente. Se vor ... (vezi toată discuția)
Este obligatoriu sa se desfiintaze tevile de la nivelul tavanului la ultimul etaj ? flori_d flori_d Locuiesc la ultimul etaj, intr-un bloc cu 4 nivele. Din constructie exista tevi de caldura amplasate la circa 15 cm de tavan. Fiind la ultimul etaj si fiind ... (vezi toată discuția)