avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1650 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... proprietate prin uzucapiune????
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

proprietate prin uzucapiune????

buna seara,ajutati-ma ca... #-o .....sa ma agati de un fir care sa aiba un final =D>
sunt divortat dar partajul nu l-am facut,(avand de impartit o casa si un teren intravelan)sotia a parasit copii si domiciliu in 1979 ,acuma eu nustiu cum sa fac mai bine...prima intrebare ar fi :
e posibil sa dobandesc drepul de propietar unic prin UZUCAPIUNE ?
poate fi decazuta din dreptul de proprietate fosta sotie,intrucat 30ani nu a mai intrat in curte fiind plecata din localiate?
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 09:00, 5 Februarie 2009
Ar trebui să vedem care este regimul bunurilor soţilor după desfacerea căsătoriei. Rămîne el unul în devălmăşie pînă la stabilirea cotelor părţi cuvenite fiecăruia sau soţii devin coproprietari de la data desfacerii căsătoriei? Nu m-am gîndit la asta pînă acum.

Dacă admitem că de la data desfacerii căsătoriei soţii devin coproprietari, prezumîndu-se egalitatea cotelor, atunci ar fi posibilă uzucapiunea, prin intervertirea posesiei comune în posesie exclusivă. Există jurisprudenţă în acest sens.

Curtea Suprema de justitie, decizia nr.5703 din 14 decembrie 2001 :

[ link extern ]
aoleeeeeuuuu,mi s-au incurcat toate itele:sorry:deci nici nustiu de unde sa incep si ce sa fac
foarte frumos dar eu subscriu teoriei potrivit careia posesia este echivoca.in situatia indiviziunii...posesia este indoielnica, nu se poate sti cu certitudine daca posesorul are sau nu intentia de a poseda pentru sine...

si mai am o obiectie cu privire la precaritate. cred ca, in cazul de fata, posesia este precara( asupra unui lucru comun) si exercitata prin toleranta ..copropietarului.1853 C.civ....

am citit speta, am vazut opinia instantei...eu cred totusi ca posesia este echivoca si nu s-a posedat sub nume de proprietar.

Din punct de vedere teoretic..interesant...practic omul poate incerca formularea unei actiuni de constatare a uzucapiunii...ramane la aprecierea instantei, nu-i asa?
succes.
av. Ileana Schwarz
Păi nici eu nu am spus altceva. Sigur că rămîne la aprecierea instanţei. Dar constat că instanţa supremă s-a cam pronunţat. E adevărat, într-un recurs obişnuit, decizia nefiind una general obligatorie, dar instanţele nu pot să nu ţină seama de ea, chiar dacă nu sunt obligate la asta.

Teoria este însă mai veche. Intervertirea posesiei în cazul coproprietăţii nu e o noutate.

Da, aprecierea trebuie făcută de la caz la caz, dar asta se întîmplă şi în cazul posesiei exercitate de un terţ care nu are calitatea de coproprietar. Viciile posesiei sun aplicabile şi acolo, şi aici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificare suprafata de teren daniela.ilea daniela.ilea Poate ma ajuta si pe mine cineva,am o casa cu teren cu o suprafata de 719 m inscris in cf,in urma masuratorilor sa constatat un plus de 540 de m,am vrut sa ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune ContSters83715 ContSters83715 Cineva a primit un teren de la ICS Mogosoaia in FOLOSINTA, pe baza de adeverinta, care sa ii foloseasca si in caz de control. Acum dupa 30 de ani este ... (vezi toată discuția)