avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 790 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Poate uzucapa (uzucapiune de 30 de ani) un coindivizar ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Poate uzucapa (uzucapiune de 30 de ani) un coindivizar ?

.
Ultima modificare: Miercuri, 14 Octombrie 2009
avb_grup, utilizator
Cel mai recent răspuns: avb_grup , utilizator 23:06, 12 Octombrie 2009
Proprietatea comuna fortata se caracterizeaza prin faptul ca este si perpetua si partajul ei este admis numai in mod exceptional de instante, chiar nu prea vad sanse de a uzucapa. Chiar proprietatea comuna obisnuita sau temporara se poate uzucapa numai prin exceptie, si anume prin dovedirea intervertirii posesiei viciate in una utila.Proprietatea comuna nu ofera titularului ei exclusivitatea posesiei.
Nu , un copartas nu poate invoca uzucapiunea , chiar daca a existat o posesie utila , continua , neintrerupta, sub nume de proprietar.
Desi cred ca opiniile doctrinare nu sunt unitare in acest sens.
Ultima modificare: Luni, 12 Octombrie 2009
CABINET DE AVOCAT "STOICA IOANA", Avocat
M-am gandit ca in fond, puteti incerca, daca cheltuielile de judecata nu sunt prea mari si aveti dovezile necesare pentru a reusi intervertirea posesiei.Aveti grija, posesia cu acordul, cu permisiunea, coproprietarului/coproprietarilor nu este utila, este o det6entie precara.
Exista si practica a instantelor de admitere prin exceptie, va pota da cateva ex. decizia trib suprem 972/1976 si 769/1979, decizia 5703/2001 CSJ.
multumesc pentru raspuns
puteti sa-mi spuneti in ce consta aceasta intervertire a posesiei ?cand avem de a face cu posesie viciata?
~ Conținut șters la cerere ~

Alte discuții în legătură

Poate uzucapa coindivizarul prin folosinta neintrerupta si netulburata a unei parti din podul comun avb_grup avb_grup buna ziua, va rog o sugestie cu privire la urmatoarea problema. Intr-un imobil exista trei co-proprietari; fiecare detine cate un nivel in proprietate ... (vezi toată discuția)
Posesia ana cristea ana cristea Bună. E prima dată când scriu. Vă rog lămuriţi-mă şi pe mine, se poate stabili o corespondenţă între posesia utilă şi posesia de bună- ... (vezi toată discuția)
Teren- conditii de dobandire a dr de proprietate prin uzucapiune iancutuila iancutuila va rog sa ma lamuriti si pe mine . in 1990 am cumparat un teren de 0,15 h pe care am construit o casa . avem doar o chitanta de mana si nu avem titlu de ... (vezi toată discuția)