Proprietatea comuna fortata se caracterizeaza prin faptul ca este si perpetua si partajul ei este admis numai in mod exceptional de instante, chiar nu prea vad sanse de a uzucapa. Chiar proprietatea comuna obisnuita sau temporara se poate uzucapa numai prin exceptie, si anume prin dovedirea intervertirii posesiei viciate in una utila.Proprietatea comuna nu ofera titularului ei exclusivitatea posesiei.
Nu , un copartas nu poate invoca uzucapiunea , chiar daca a existat o posesie utila , continua , neintrerupta, sub nume de proprietar.
Desi cred ca opiniile doctrinare nu sunt unitare in acest sens.
M-am gandit ca in fond, puteti incerca, daca cheltuielile de judecata nu sunt prea mari si aveti dovezile necesare pentru a reusi intervertirea posesiei.Aveti grija, posesia cu acordul, cu permisiunea, coproprietarului/coproprietarilor nu este utila, este o det6entie precara.
Exista si practica a instantelor de admitere prin exceptie, va pota da cateva ex. decizia trib suprem 972/1976 si 769/1979, decizia 5703/2001 CSJ.
Posesia
ana cristea
Bună. E prima dată când scriu. Vă rog lămuriţi-mă şi pe mine, se poate stabili o corespondenţă între posesia utilă şi posesia de bună- ... (vezi toată discuția)