avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1903 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... teren- conditii de dobandire a dr de proprietate prin ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

teren- conditii de dobandire a dr de proprietate prin uzucapiune

va rog sa ma lamuriti si pe mine . in 1990 am cumparat un teren de 0,15 h pe care am construit o casa . avem doar o chitanta de mana si nu avem titlu de proprietate persoana care ne-a vandut are acum 85 de ani iar ceilalti frati au murit iar copiii lor sunt plecati nu i-am vazut niciodata in 23 de ani. cum putem sa rezolvam cu acest teren daca putem dobandi proprietatea prin posesie indelungata sau uzucapiune. va multumesc.
Cel mai recent răspuns: themis , utilizator 12:43, 21 Mai 2013
Veti putea deveni proprietari prin promovarea unei actiuni in constatarea dobandirii dreptului de proprietate prin uzucapiune si accesiune asupra constructiei numai dupa trecerea unui termen de 30 de ani de la data intrarii inposesia imobilului.

Va trebui sa va judecati in contradictoriu cu cel care v-a vandut, daca acesta detinea un titlu de proprietate valabil.

Taxa de timbru va fi calculata la valoarea imobilului.

Se vor audia martori si se vor efectua expertize topo si contructii. Se va solicita de asemenea, un istoric de rol al imobilului in cauza.
Va putea fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ) daca dumneavoastra veti exercita o posesie utila.( publica, neintrerupta, neviciata si exercitata sub nume de proprietar).

Posesia este utila cand nu este afectata de vicii : clandestinitatea, discontinuitatea, violenta si precaritatea si echivocul.

Asadar,posesia este echivocă atunci când actele de stăpânire exercitate de posesor pot fi interpretate şi altfel decât ca fiind corespunzătoare elementului psihologic propriu posesiei.


In ceea ce priveste posesia, odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra terenului, puteti solicita dobandirea dreptului de proprietate asupra constructiei edificate , conform accesiunii imobiliare artificiale.

Aceste aspecte se vor atesta de declaratiile de martori, inscrisuri de expertiza tehnica imobiliara( prin care va fi evaluat bunul imobil si va fi stabilita valoarea de circulatie).


Taxa judiciară de timbru se calculează la valoarea imobilului cu privire la care poartă acţiunea, potrivit art. 6 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 raportat la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 146/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Succes.

Deoarece un astfel de antecontract creeaza numai obligatia de a incheia vanzarea pe viitor, acceptul promitentului vanzator ca beneficiarul promisiunii sa poata folosi bunul pana la momentul incheierii vanzarii, nu este de natura a crea in folosul promitentului cumparator un drept (real sau de creanta) care sa-i confere prerogativa folosirii imobilului.
Fiind vorba despre acte efectuate cu ingaduinta proprietarului (in acceptiunea termenului astfel cum este amintit de art. 1853 alin. 2 Cod civil) o astfel de folosinta efectuata de promitentul cumparator nu poate fi calificata decat o detentie precara.


(CA Constanta)

Dumneavoastră deţineţi terenul în temeiul îngăduinţei proprietarului, exprimată în cuprinsul antecontractului încheiat.

Aşa fiind, pentru a uzucapa este nevoie de intervertirea detentiei precare într-o posesie utilă.

Calea cea mai simplă ar fi acţiunea în prestaţie tabulară. Dacă ţineţi neapărat să încercaţi uzucapiunea, angajaţi un avocat înainte de a începe vreun demers în justiţie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren mai mult decat in acte av_emy av_emy Buna seara! Cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie: am cumparat un teren iar la masuratori a reiesit cu 1 m mai mult in latime/ consultrand si ... (vezi toată discuția)
Modificare suprafata de teren daniela.ilea daniela.ilea Poate ma ajuta si pe mine cineva,am o casa cu teren cu o suprafata de 719 m inscris in cf,in urma masuratorilor sa constatat un plus de 540 de m,am vrut sa ... (vezi toată discuția)
Revenire automata a unui imobil dupa mai bine de 30 ani de dari la stat ramqby ramqby Buna ziua. Socrul meu are o casa plus teren,pe care proprietari sunt parintii lui,care au decedat.Asa figureaza la primarie,el nu are nici un act,cum erau ... (vezi toată discuția)