avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 116 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Teren mai mult decat in acte
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Teren mai mult decat in acte

Buna seara! Cum ar trebui sa procedez in urmatoarea situatie: am cumparat un teren iar la masuratori a reiesit cu 1 m mai mult in latime/ consultrand si vecinii unul dintre ei a spus ca este de la el cand a facut gardul a lasat 1 m deoarece nu vroia sa aiba probleme cu nimeni/in schimb acum celalat vecin spune ca razorul intre terenul meu si al dumnealui este unde rezulta masuratoarea din acte/ cum ar trebui sa procedez in cazul asta deoarece eu doresc sa construiesc gardul ? ar trebui sa fac vreun acord cu vecinu care a lasat acel 1 m? sau sa respect ce e in acte? as dori sa ma lamuriti ce ar trebui sa fac deoarece as fi intyeresata daca este posibil legal sa raman si cu acel 1m /va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Liliana Gradinaru , Avocat 11:11, 3 Decembrie 2014
Daca ati facut o documentatie atunci cand ati cumparat, acea documetatie ramane valabila cu suprafata rezultata dupa masuratori.
Dca vecinii au garduri, respectiv semne de hotar bine delimitate nu e cazul sa va mai intrebati, ci sa faceti documentatia conform situatiei actuale.
Vedeti cum sunt vecinii: unii generosi alti hrapareti.
Mergeti pe situatia reala.
va multumesc pentru raspuns/ actul meu de proprietate este o hotarare judecatoreasca care tin loc de act autentic si nu am facut masuratorile /vanzatorul mi-a predat o schita din care rezulta latimea terenului
Trebuie vazute actele, dace se poate uzucapa, aflat de cad stau vecinii cu gardurile unde sunt azi etc.
Va putea fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ) daca dumneavoastra veti exercita o posesie utila.( publica, neintrerupta, neviciata si exercitata sub nume de proprietar).

Posesia este utila cand nu este afectata de vicii : clandestinitatea, discontinuitatea, violenta si precaritatea si echivocul.

Asadar,posesia este echivocă atunci când actele de stăpânire exercitate de posesor pot fi interpretate şi altfel decât ca fiind corespunzătoare elementului psihologic propriu posesiei.


In ceea ce priveste posesia, odata cu dobandirea dreptului de proprietate asupra terenului, puteti solicita dobandirea dreptului de proprietate asupra constructiei edificate , conform accesiunii imobiliare artificiale.

Aceste aspecte se vor atesta de declaratiile de martori, inscrisuri de expertiza tehnica imobiliara( prin care va fi evaluat bunul imobil si va fi stabilita valoarea de circulatie).


Taxa judiciară de timbru se calculează la valoarea imobilului cu privire la care poartă acţiunea, potrivit art. 6 alin. (1) lit. a) din Normele metodologice pentru aplicarea Legii nr. 146/1997 raportat la art. 2 alin. (1) din Legea nr. 146/1997, cu modificările şi completările ulterioare.

Su

cces.
Va putea fi promovata o actiune de stabilire a frumusetii, dar s-ar putea si piede actiunea promovata cu brio! Intai trebuie vazut daca se poate cere uzucapoiunea, sansele sunt mici.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren- conditii de dobandire a dr de proprietate prin uzucapiune iancutuila iancutuila va rog sa ma lamuriti si pe mine . in 1990 am cumparat un teren de 0,15 h pe care am construit o casa . avem doar o chitanta de mana si nu avem titlu de ... (vezi toată discuția)
Granituire? Nelamuritul Nelamuritul Buna ziua. Am cumpărat un teren intravilan care este mărginit pe trei laturi cu garduri. Ulterior, am măsurat din curiozitate terenul respectiv și am ... (vezi toată discuția)
Întãruºare teren hot77cmc hot77cmc Bine v-am regăsit. Am cumpărat recent un teren la care a fost facuta prima data cadastrul in anul 2003(atunci terenul a fost cumparat de cel de la care l-am ... (vezi toată discuția)