avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 637 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... posesia
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

posesia

Bună. E prima dată când scriu. Vă rog lămuriţi-mă şi pe mine, se poate stabili o corespondenţă între posesia utilă şi posesia de bună- credinţă? Dar între posesia viciată şi posesia de rea credinţă? Mulţumesc.
Cel mai recent răspuns: CLAUDIU LASCOSCHI , Avocat 20:28, 19 Decembrie 2009
Posesia este utila cand nu este afectata de vreun viciu. Posesia este de buna credinta atata vreme cat este si utila, adica neafectata de vicii. Cel care are posesia stapaneste sub nume de proprietar, el crede ca este proprietar , in baza unui just titlu. Buna credinta inceteaaza insa in cazul unei posesii viciate. Daca posesorul a luat cunostinta de faptul ca altul este proprietarul, insa el constinua sa posede , atunci intervine reaua credinta. ( la uzucapiunea de 10 pana la 2o de ani buna credinta este o conditie pentru ca posesorul sa poata uzucapa, insa la cea de 30 de ani nu are importanta).
viciile posesiei -În afara situatiilor prevazute de lege, nu poate produce efecte juridice decât posesia utila. Nu este utila posesia discontinua, tulburata sau clandestina. Pâna la proba contrara, posesia este prezumata a fi utila.
Discontinuitatea- Posesia este discontinua atât timp cât posesorul o exercita cu intermitente anormale în raport cu natura bunului.
ViolentaArt - Posesia este tulburata atât timp cât este dobândita sau conservata prin acte de violenta, fizica sau morala, care nu au fost provocate de o alta persoana.
Clandestinitatea- - Posesia este clandestina, daca se exercita astfel încât nu poate fi cunoscuta. Invocarea viciilor posesiei -Discontinuitatea poate fi opusa posesorului de catre orice persoana interesata.Numai persoana fata de care posesia este tulburata sau clandestina poate invoca aceste vicii.
ncetarea viciilor posesiei
Posesia viciata devine utila îndata ce viciul înceteaza.Conditia de baza a uzucapiunii este posesia neviciata, utila: continua, neintrerupta, netulburata, publica si sub nume de proprietar.
~ Conținut șters la cerere ~
Se poate ajunge la argumentari foarte frumoase in materia posesiei.
In functie de cazul concret dedus judecatii se face si argumentarea.

avocat Claudiu Lascoschi

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Uzucapiunea de 30 de ani rasvan20 rasvan20 Tatal meu a cumparat cu chitanta de mana in 1974 un teren in suprafata de 70 mp de la unul dintre cei doi proprietari ai terenului in suprafata de 190 mp. S-a ... (vezi toată discuția)
Fond funciar dan944 dan944 Exista o lege ca daca ai intrat in posesia unui teren chiar si fradulos dupa un anumit timp de folosinta devii propietar de drept? Se pare ca nu stie nimeni (vezi toată discuția)