avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 476 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Paşapoarte, cărţi de ... Modificare data nastere in buletin
Discuție deschisă în Paşapoarte, cărţi de identitate, acte de stare civilă - formalităţi, obţinere, probleme

Modificare data nastere in buletin

Va scriu in numele D-nei Mariana, care locuieste de 6 ani in Germania. Datorita unei neconcordante la data nasterii si-a schimbat de curand buletinul de identitate. S-a trezit in Germania cu surpiriza ca nu i se mai recunosc actele emise pe baza vechiului buletin, datorita acestei neconcordante - drept de sedere, drept de munca, etc

Este o situatie neplacuta, doamna trebuie probabil sa prezinte o dovada, tradusa in limba germana care sa dovedeasca motivul pentru care si-a schimbat buletinul.Poate sa ne ajute cineva?

Precizez ca doamna Mariana a formulat aceasta cerere de ajutor pe [ link extern ] /
Va rog nu considerati ca ne facem reclama. Suntem o mana de romani detasati sau cu domiciliul stabilit in Germania, care incercam sa ne organizam, care avem nevoie de consultanta in problemele muncii - si mai ales ale contractelor de munca, intremediere, so - economice, sociale, ba chiar si intr-o problema ca aceasta, minora aparent dar care poate perturba serios munca si viata noastra la multi kilomeri de tara.

Va multumesc! Cu stima,
Magdalena N
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
unika01, utilizator
Cel mai recent răspuns: unika01 , utilizator 11:39, 14 Decembrie 2012

Daca este vorba despre o schimbare de cod numeric personal (CNP) sa solicite printr-o cerere de la Serviciul de Evidenta a Persoanei care i-a eliberat actul de identitate o adeverinta din care sa reiasa atat vechiul CNP cat si noul CNP.
In cerere sa solicite ca pe adeverinta sa fie evidentiate:
- perioada in care a figurat in evidente cu vechiul CNP si de cand i-a fost atribuit noul CNP
- la motivul eliberarii sa fie scris pentru a-i folosi in fata autoritatilor germane.
La cerere trebuie anexate 2 chitante ale unor taxe:
- 1 leu (furnizare informatii)
- 4 lei (sau un timbru fiscal cu aceasta valoare).

Daca nu poate veni in tara, poate face cuiva o procura speciala la consulat - pentru ca este vorba despre date personale (Legea 677/2001 prevede acest lucru) - ca sa depuna cererea in numele dumneaei.

Completare
Pe procura sa ceara sa ii fie trecute la motiv ''depunere cerere la SPCLEP Primaria X si eliberare adeverinta schimbare CNP''.
Ares-3, moderator
Va multumesc foarte mult, imi voi permite sa preiau informatia Dv. si sa o trimit doamnei ca raspuns. Voi specifica pe forumul viitoarei noastre societati si cine este autorul raspunsului. Inca o data va multumesc!
Revin cu ...rezolvarea cazului, sper sa avem vesti bune de la dansa.
Sper sa ii fie de folos si ca am inteles bine ce problema are pentru ca din ce a scris nu se intelege foarte bine.
Daca era vorba de o greseala a inscrierii datei nasterii nu era nevoie de rezolvarea problemei la Bucuresti - se rezolva la nivelul SPCLEP care i-a emis cartea de identitate. De aceea presupun ca i s-a gresit CNP-ul si i s-a atribuit altul, in concordanta cu data nasterii.
Cred ca raspunsul oferit este corect.
Uitati cu copy/paste mesajul D-nei Mariana:

"Buna ziua. Ma numesc Mariana Nxxxx, am o mare problema .Sint in germania de 6 ani si toate actele le am facute aici pe numele de Pxxxxx Mariana nume purtat pina anul trecut cind am divortat si am revenit la numele de dinainte de casatorie.Am schimbat buletinul si s-a constatat ca in vechiul buletin data nasterii a fost gresit scrisa.Am anuntat si a fost trimis la Bucuresti pentru modificarea datei,acum totul e in ordine in actele mele, dar problema se pune ca nu mai corespund data nasteri din buletinul vechi cu cea din buletinul nou, si deci nu mi se mai recunosc drepturile obtinute pina acum, considera ca nu sint una si aceiasi persoana.Cum pot dovedi ca sint aceisi persoana, avind in vedere ca am prezentat certificatul de nastere si hotarirea de divort,si totusi nu pot sa admita."

Este foarte probabil ca si codul numeric personal sa fi fost altul daca data nasterii era gresita. Doamna nu a specificat acest aspect.
unika01, utilizator
Oricum ar fi, doar o adeverinta de la Evidenta Persoanelor o poate ajuta iar procedura este aceeasi.
Desigur ca motivul pentru care solicita procura si cererea vor fi adaptate.

Insa ar fi bine daca ar da detalii concrete ca sa o putem ajuta, pentru ca procurile speciale nu sunt ieftine (50 sau 65 euro, daca nu ma insel, in functie de cat de repede o vrea) :)

Alte discuții în legătură

Problema cnp (ajutor urgent) Diana7 Diana7 sunt din Constanta, am 40 de ani, anul acesta pe 4 martie imi expira buletinul de identitate. in luna februarie am depus actele necesare iar pe 29 ale luni mi ... (vezi toată discuția)
Cnp gresit carmenali carmenali Buna ziua. Anul acesta (la 24 de ani) am descoperit ca ultimele 3 cifre din cnp-ul din buletin difera de cele din certificatlul de nastere. Am mers la evidenta ... (vezi toată discuția)
Certificat de nastere vechi fara cnp mihai_ursu mihai_ursu Buna ziua, mama mea are un certificat de nastere emis in 1953, nu are trecut CNP-ul pe certificat, acum i-a expirat buletinul de identitate si trebuie schimbat ... (vezi toată discuția)