In scara in care locuiesc exista o persoana rau platnica (a acumulat datorii in jur de 6000 ron la intretinere), din cauza careia exista riscul sa fie taiata apa curenta in bloc.
Minunatii vecini s-au gandit ca ar putea strange semnaturi in asa fel incat sa fie taiata apa doar pe coloana pe care este locatarul rau platnic si implicit eu care sunt cu toate cheltuielile la zi. Mentionez ca societatea care furnizeaza apa curenta a spus ca in blocul in care locuiesc se poate taia apa doar pe intreaga scara si nu pe o anumita coloana.
In cazul in care chiar se vor pune pe treaba vecinii, impreuna cu administratorul de la asociatie, cum as putea sa actionez, deoarece consider o astfel de masura ca fiind abuziva.
In legea 230/20007 nu am gasit nimic referitor la situatii similare.
Un vecin de scara a vandut apartamentul acum 2 ani.Inainte de vanzare a inchis repede un spatiu la subsol fara acordul nimanui,si i-a cerut cumparatorului 1000 EUR in plus.Cand noi,vecinii,ne-am sesizat i-am cerut sa desfiinteze boxa,care ingradea accesul la o parte din instalatii,a spus ca el a dat bani pe ea si e proprietar.Am facut plangere la presedintele asociatiei ,semnata de locatarii de pe aceeasi coloana cu noul proprietar,dar fara rezultat,acesta il protejeaza.Putem face o plangere penala impotriva presedintelui pentru abuz si indeplinirea defectuoasa a atributiilor de serviciu?Asociatia de locatari este o entitate cu raspundere juridica?
Multumesc.
Daca mai rabdati 2-3 luni o sa aveti adunarea generala anuala (obligatorie in primul trimestru al anului) si-acolo o sa discutati acest aspect si totodata activitatea presedintelui. Pana atunci incercati sa discutati cu presedintele sugerandu-i si unele solutii. Eu i-as sugera presedintelui sa inregistreze solicitati scrise de la dumneavoastra (cei care reclamati), sa solicite actele de proprietate ale celui care ocupa cel spatiu, sa-l notifice pentru a se prezenta si a discuta situatia spatiului s.a.m.d.
Nu este de vina cel care a solicitat suma
Proprietarul imobilului detinea obligatia sa verifice inclusiv in extrasul de CF daca spatiul pentru care s-a solicitat achitarea unei sume suplimentare ,este legal detinut
In mod obisnuit, la blocurile mai vechi, subsolul reprezinta spatiul comun in proportie de 100%, insa la constructiile mai noi, facute after epoca..., s-a prevazut prin proiect construirea de spatii pentru depozitare, garaje, etc. cu posibilitatea includerii in proprietatea la toti proprietarii din imobil sau numai a unora...
Din cate am inteles din postarea lui @wiki38, imobilul nu a fost prevazut din constructie cu boxe sau spatii de depozitare, astfel incat unii proprietari, mai intreprinzatori (nu zic altfel) si-au amenajat asemenea spatii (boxe), profitand de imensul spatiu de la subsol.
Ce pot sa va spun eu este ca pe total aceste actiuni nu sunt totdeauna de natura sa deranjeze in vre-un fel pe ceilalti proprietari, daca aceste spatii au fost construite in anumite conditii:
- au aprobarea proprietarilor din imobil;
- proprietarii respectivi inchiriaza legal acele spatii (chiar amenajate de dansii), deci trebuie sa achite o anumita suma in folosul tuturor proprietarilor din scara/bloc;
- mentin curatenia in subsol;
- daca consuma utilitati, trebuie sa le achite separat (contori de apa, e. electrica);
- nu trebuie sa depoziteze substante si materiale nepotrivite (ma gandesc la substante toxice, inflamabile - cum de obicei se mai practica);
- nu blocheaza in nici-un fel accesul la conductele de apa-canal, alte utilitati;
- ma rog, poate mai sunt si alte conditii la care se gandesc cei care aproba amenajarea acestor spatii...
Ei, am intalnit cazuri in care peste 60-70% dintre proprietari nu au nici-o pretentie ca subsolul tehnic sa fie folosit de catre vecini - in conditiile aratate mai sus. Apoi, intalnim proprietari care desi nu au de gand sa-si amenajeze vre-o boxa la subsol, nu agreeaza de fel ca unii dintre vecini fac acest lucru. Daca-i intrebi mai serios care ar fi motivul, acestia incep sa divagheze, ca este spatiu comun, ca incurca accesul la utilitati... Care acces? Intra el vecinul sa repare vre-o teava pe-acolo si ii este blocat accesul? Nu, nu intra in viata lui la subsol si chiar este normal sa fie asa, dar asta e, sunt proprietar si am drepturi...
Bun, din toata aceasta treaba, prin amenajarea unor spatii de depozitare la subsol, castiga toata lumea: proprietarii respectivelor boxe, dar si proprietarii din condominiu care beneficiaza de niste sume - este drept, nu prea mari, dar care se aduna luna de luna in fondul de reparatii al scarii. Nu mai spun ca subsolul va fi intotdeauna curat, bine ventilat si la cea mai mica defectiune care poate apare, se iau masuri urgente de remediere, deci reducerea drastica a pierderilor (apa-canal) - ceea ce este lucrul cel mai important. Personal cunosc foarte multe blocuri in situatia descrisa mai sus, dar cunosc si blocuri in care nimeni dintre proprietari nu se ocupa de subsol, nu ca acesta ar fi treaba lor, dar cei pusi sa administreze fac si ei ce pot, in limita fondurilor pe care le au la dispozitie si-atunci subsolul este insalubru, gandacii si prietenii lor sobolanii sunt la ei acasa, mirosul urca pana la etajul 10... Poate exagerez un pic, dar sa stiti ca, efectiv am intalnit cazuri in care o teava sparta a curs o luna intreaga si nimeni nu s-a sesizat!
Sa auzim numai de bine!
Boxa subsol
ANCA2002
Locuiesc intr-un bloc de cand s-a construit. In acel moment s-au impartit haotic boxele (subsolul blocului) si parintii mei nu au optat pentr-u a-si face boxa ... (vezi toată discuția)