avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 556 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Contencios administrativ sau ... Unde pot fi atacate actele ilegale emise de ANAF?
Discuție deschisă în Contencios administrativ sau probleme juridice cu autorităţile, contravenţii

Unde pot fi atacate actele ilegale emise de ANAF?

Buna ziua ! Asi dori sa atac niste acte emise de ANAF prin care am fost obligat sa platesc impozit dintr-o grseala a acestora. Acest lucru m-a si prejudiciat astfel ca doresc sa cer si despagubiri. Am inteles ca legea 554/2004, legea contenciosului administrativ, reglementeaza procedura. Totusi nu am inteles exact ce trebuie sa fac. Este necesar mai intai sa fac o contestatie a actului respectiv la institutia care l-a emis? Apoi in functie de raspuns pot sa merg in fata instantei de contencios administrativ? Daca fac o contestatie mai intai iar acel act este anulat, cine ma va despagubi pt. paguba suferita? Va multumesc daca imi ve-ti da un raspuns!
Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
LuchianSeb, utilizator
Cel mai recent răspuns: LuchianSeb , utilizator 15:50, 14 Decembrie 2012
Conform art. 205 Cod procedura fiscala, impotriva actelor administrative fiscale se poate formula constestatie care se depune la organul emitent in termen de 30 zile de la data comunicarii actului fiscal, sub sanctiunea decaderii. Contestatia se formuleaza in scris si trebuie sa cuprinda elementele prevazute in art. 206 Cod procedura fiscala.
In cazul in care nu sunteti multumit de solutionarea contestatiei va puteti adresa instantei de judecata in temeiul legii nr. 554/2004, competenta fiind a tribunalului.
Este necesar ca mai inainte de actiunea in instanta sa indepliniti procedura prealabila, adica sa contestati in termenul pe care vi l-am comunicat actul administrativ fiscal. Insasi legea nr. 554 din 2004 prin art. 7 alin. 1 prevede ca inainte de a se adresa instantei de contencios administrativ persoana care se considera vatamata intr-un drept al sau trebuie sa solicite autoritatii publice emitente, in termen de 30 zile de la data comunicarii actului, revocarea, in tot sau in parte, a acestuia.
Daca in urma contestatiei se anuleaza actul si ati suferit un prejudiciu, va puteti adresa instantei pentru recuperarea prejudiciului (temeiul de drept este art. 1 alin. 1 din legea 554).


Ultima modificare: Vineri, 14 Decembrie 2012
Lucian Huzum, Consilier juridic
Va multumesc frumos pentru raspuns ! Ma ajuta destul de mult.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizie impunere larisarazvan larisarazvan Buna ziua Am primit o Decizie de impunere privind plata unor sume de bani de la Autoritatea vamala pe care am contestat-o conform art.205 cod Fiscal. La ... (vezi toată discuția)
In ce termen se poate contesta in instanta un act administrativ? mitrascamaria mitrascamaria Termenul in care se poate contesta un act administrativ ,respectiv o dispoziţie,în contencios administrativ(Tribunal),conform Legii nr.554/2004 ,privind ... (vezi toată discuția)
Procedura pt o contestatie clientX clientX Buna ziua! Referitor la o contestatie a unei decizii ambigue a unei autoritati, care ar fi procedura in fata instantei? Anume daca am formulat o cerere de ... (vezi toată discuția)