Multumesc anticipat celor ce pot sa-mi ofere cateva lamuriri: mama doreste sa dezbata succesiunea dupa singurul frate decedat acum 1 an.si 3 luni.Exista o persoana posesoare a certificatului de mostenitor, respectiv fiica (dintr-o casatorie anterioara) sotiei fratelui decedat ,care a mostenit in urma decesului mamei sale , partea cuvenita.Intrebarea mea este: ce sanse are mama in aceasta dezbatere a mostenirii (mentionez ca persoana cu certificat de mostenitor nu poate fi gasita , ea s-a prezentat doar acum 16 ani si a luat certificatul ) si in cat timp de la decesul unicului frate, ea poate sa faca dezbaterea mostenirii?
Ce legatura vedeti dvs intre faptul ca fiica sotiei a ridicat un certificat de mostenitor acum 16 ani si decesul fratelui de acum 1.3 ani ? Nici nu aveti de ce s-o cautati pe fata, din ce ziceti inteleg ca fratele nu a avut copii ( daca ar fi avut , legal, mama nu ar mai fi mostenit), parintii fratelui nu mai sunt in viata, asadar mama e singura mostenitoare a fratelui ei. A avut termen de 1 an pt a accepta succesiunea, iar de dezbatut o poate dezbate oricand.. dar mai bine mai devreme decat mai tarziu pt ca mai tarziu ( de 2 ani) va plati si impozit de 1 % din valoarea bunurilor mostenite.
Mama sa merga cu ce acte are la un notar de pe raza ultimului domiciliul al fratelui.
Multumesc mult pentru raspuns. Din cate am aflat . unii spun ca in instanta si nu la notar. Dar oricum am primit un raspuns clar de la dv. Va doresc o zi buna!