avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 437 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Codul rutier, contravenţii şi ... accident cu masina firmei
Discuție deschisă în Codul rutier, contravenţii şi probleme conexe

accident cu masina firmei

am facut accident cu masina firmei. pentru siguranta mea am recurs la politie ca sa nu am discutii cu cei de la parcul auto. dupa declaratiile de vigoare am primit o amenda cu articolul 123 litera f precum ca nu am condus prudent si nu am luat in calcul conditiile de drum acoperit cu gheata (ceea ce nu este adevarat). celalalt participant la trafic nu a primit nimic deoarece avea permisul suspendat si vreo 3 dosare penale, iar dansul conducea cu o viteza mai mare decat a mea. nu a primit amenda si nici dosar penal nu cred ca eu am plecat iar el a ramas cu politistul.
intrebarea mea este: daca fac contestatie ce pot contesta? decizia politistului sau amenda primita? cat timp dureaza procesul si ce sanse de castig pot avea.
am fost la casa de asigurari si nu pot repara masina decat pe banii mei. casco a expirat cu o saptamana mai inainte.
Cel mai recent răspuns: Ioan Ciobanu , Expert judiciar 15:36, 17 Decembrie 2012
formulati actiune la instanta competenta ( respectiv Judecatoria ) din raza teritoriala unde a avut loc incidentul si contestati procesul verbal in intregime. Daca nu ati semnat PV cu atat mai mult puteti contesta inclusiv mentiunile din continutul acestuia privind constatarile retinute pentru aplicarea amenzii putand dovedi cu martori contrariul.
Mentionez ca de curand legiuitorul a stabilit conform noilor reglementari ca PV de contraventie poate fi atacat la instanta de fond iar hotararea pronuntata de instanta poate fi atacata cu recurs. Aceasta masura suspenda aplicarea masurilor luate prin aceste PV de contraventie si prelungeste aplicarea hotararii primei instante pana la pronuntarea unei sentinte definitive si irevocabile in recurs. :)
Din mesajul dvs. am inteles ca dvs. ati tamponat un autovehicul ce circula in fata intrucat nu ati adaptat viteza la conditiile de drum. Fapta a fost incadrata de catre agentul de politie la art 123 lit. f). Din ce act normativ? Nu ati precizat. Probabil ca este vorba de Regulamentul privind aplicarea OUG 195/2002. Reproduc partial acest articol.

Art. 123. - Conducătorul de vehicul este obligat să circule cu o viteză care să nu depăşească 30 km/h în localităţi sau 50 km/h în afara localităţilor, în următoarele situaţii:
.........................
e) când partea carosabilă este acoperită cu polei, gheaţă, zăpadă bătătorită, mâzgă sau piatră cubică umedă;
f) pe drumuri cu denivelări, semnalizate ca atare;

Este clar ca agentul de politie a incadrat gresit fapta. Fapta trebuia incadrata la lit, e).
Contestati procesul verbal. Consider ca aveti sanse de castig.
In termen de 15 zile de la data de la care ati fost sanctionat puteti contesta la Judecatoria din raza locului unde s-a intamplat accidentul, acel proces verbal de contraventie.
am fost sanctionat de art 123 lit f. din 1995/2002, lucru care nu este adevarat.am incercat sa-i explic acest lucru politistului dar nu a vrut sa ma asculte. paguba produsa este destul de mare avand in vedere ca celalalt participant la trafic a sustinut ca avea doar 50 km/h. masina mea a derapat si m-am trezit perpendicular pe drum. din spate a venit unul si m-a lovit in partea laterala stanga fata.
eu am fost "supus" testuluui de alcoolemie (am suflat in fata politistului), celalalt conducator nu. politistul s-a scuzat ca nu mai au fiole. procesul verbal este semnat de catre mine si are mentiunea ca sunt de acord cu plata despagubirilor.
vreau sa stiu daca am sanse de castig si cam cat dureaza procesul.
Parerea mea este ca aveti sanse de castig intrucat fapta dvs. a fost gresit incadrata de catre agentul de politie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Două amenzi radar, în cuantum diferit, pentru exact aceeași faptă. care ar fi explicația? Cozmin-Ionut Cozmin-Ionut Buna ziua, acum 2 saptamani am primit prin posta un proces verbal din care reiese ca in data de 19.04.2018 la ora 12:29 aparatul radar a inrezistrat viteza de ... (vezi toată discuția)
Suspendare permis pe 90 zile dxt_morgan dxt_morgan Buna ziua, mi s a retinut permisul de conducere pentru 90 zile, am platit amenda de 1100 lei in 48 ore dar as dori sa contest in instanta procesul verbal ... (vezi toată discuția)
Plangere contraventionala florinster florinster Buna ziua, am fost inregistrat ieri de aparatul radar(de tip nou), care se afla in miscare, in localitate, cu viteza de 99km/h pe restricitie de 70km/h. Am ... (vezi toată discuția)