Buna seara! Am un proces civil pentru iesirea din indiviziune a unei mosteniri. Desi interesele partilor au fost mari m-am descurcat fara a angaja un avocat, deoarece nu dispun de posibilitatea achitari onorariilor. Dupa 5 ani de termene, reclamantul a decedat. [i]In calitate de parat pot cere inchiderea procesului ?
Pârâtul nu poate dispune de cererea de chemare a reclamantului, chiar dacă acesta a decedat. Drepturile procesuale nu se transferă între părţi.
În situaţia arătată de dvs. judecata pricinii se suspendă de drept. Suspendarea de drept a judecăţii urmăreşte acordarea posibilităţii celor interesaţi de a lua măsurile necesare în vederea continuării procesului prin introducerea în cauză a moştenitorilor părţii decedate. În funcţie de situaţia concretă, există posibilitatea ca instanţa să nu suspende judecata, ci doar să acorde un termen pentru a se putea îndeplini formalitatea necesară continuarii procesului.
Multumesc foarte mult pentru raspunsuri. Daca nu sunt prea insistenta as mai pune in discutia dv. doua intrebari legate tot de aceeasta cauza: 1. In dosar sunt 4 parati si bineanteles reclamantul. Instanta a propus incheierea unei tranzactii privind iesirea din indiviziune. Reclamantul impreuna cu trei din cei patru parati suntem de acord, unul singur refuza. Fiind ultimul termen de judecata (asa presupun nemaifiind alte probe de administrat) cum credeti ca va solutiona instanta cauza? Si a doua intrebare daca nu sunt prea insistenta - Pot cere intr-un alt dosar despagubire pentru folosirea proprietatii aflate in discutia de mai sus de patru din cei cinci mostenitori? Mii de multumiri celor care isi vor rapi din timp pentru a-mi raspunde.
Instanta va solutiona cauza in baza actelor de la dosar si nu in baza unei eventuale tranzactii pt ca aceasta nu s-a putut incheia, neexistand consimtamantul tuturor partilor.
Va tine seama de eventualele propuneri de lotizare, daca imobilul poate fi impartit intre parti. Daca nu, bunul va fi atribuit unuia si ceilalti vor primi sulta. Nu va stiu speta, asa ca e greu de dat un raspuns mai precis.
In privinta despagubirilor pt lipsa de folosinta, e mult de discutat, solutiiile sunt contradictorii in functie de probele concrete. Se poate admite sau nu, de exemplu ca nu a stapanit singur, ci si in folosul celorlalti mostenitori, ca nu vi s-a interzis accesul sau dr de folosinta etc.