Cu doua luni inainte sa moara, tatalui meu, primarul din comuna, i-a luat titlul de proprietate pe casa si teren, spunandu-i ca este o neregula si trebuie refacut. Dupa ce a murit tatal meu, am mers la primarie pentru a cere titlul de proprietate care cuprindea casa, doua loturi de un hectar si jumatate si un lot de o jumatate de hectar. Intreband care este neregula, primarul mi-a spus ca lotul de o jumatate de hectar nu este in totalitate al tatalui meu (tata avea doua loturi mici care insumau o jumatate de hectar si i-au fost date in acelasi loc amandoua de primarie).
Cu toate ca lotul care i-a fost dat tatalui meu in alta parte nu a fost revendicat de nimeni, primarul a spus ca trebuie sa fac eu cerere ca renunt la acel lot, dupa care imi va da alt titlu de proprietate.
De atunci sunt 6 ani de cand in fiecare toamna am amintit primarului ca trebuie sa vina sa faca masuratorile pentru a rezolva problema titlului de proprietate. In primavara acestui an l-am intrebat cand are de gand sa rezolve problema iar el mi-a spus ca "trebuia sa-l trag mai des de maneca" daca vroiam titlul.
Dupa alegeri l-am sunat pe actualul primar care mi-a spus ca nu cunoaste problema si sa-l caut dupa ce se va consulta cu vechiul primar.
In zilele urmatoare vreau sa-l caut pentru a-mi rezolva problema, dar inainte de aceasta as vrea sa stiu ce este legal si ce este ilegal in aceasta retinere de titlu de proprietate.
As fi recunoscator pentru orice informatie care m-ar putea ajuta sa rezolv problema.
Ati facut succesiune dupa tatal dvs? Ati achitat impozitul la casa si acele loturi de pamant? Primarul in baza unor documente oficiale trebuia sa retraga titlul de proprietate. Sa justifice printr-o decizie ca acel teren nu ii apartine tatalui, si ce se va intampla in viitor cu acel teren. Acel lot, il foloseste cineva? De preferat sa faceti cerere scrisa la primarie, trebuie sa primiti raspunsul scris in 30 zile, vedeti atunci ce articole invoca pt acel teren. Nu renuntati la niciun teren daca acesta apartine tatalui, printr-un act.
Impozitul este achitat la zi, succesiunea nu s-a facut, sunt doi mostenitori (eu si fratele meu), lotul este dat in arenda printr-o intelegere facuta de catre fratele meu la primarie pe o durata de 5 ani. Impozitul la un lot de un hectar si jumatate il platesc eu , iar la celalalt lot de un hectar si jumatate (pe care se afla casa) si lotul despre care vorbim il plateste fratele meu.
Din punctul meu de vedere primarul a actionat ilegal.
Daca sesiza o neregula in titlul de proprietate putea solicita anularea sau rectificarea acestui titlu in instanta.
Faceti o cerere in cest sens de restituire a titlului, iar daca acesa nu se gaseste solicitati un duplicat de pe acest titlu.
In orice caz, trebuia sa se intocmeasca un proces verbal in care sa treaca motivul ridicarii titlului, precum si temeiul legal.
Deplasati-va la sediul Primariei:
-inscrieti-va in registrul de audiente pentru o audienta in acest scop. La audienta trebuie sa participe si alte persoane ale primariei, care obligatoriu consemneaza discutiile. Solicitati si procesul verbal de punere in posesie conform Titlului de proprietate. Solicitati raspuns oficial in scris (vorbele nu se cos la dosar).
-in caz de solutionare nefavorabila, formulati petitie (cerere, sesizare, reclamatie) pe care o depuneti sau o trimiteti cu confirmare de primire. Petitia se adreseaza Institutiei Primariei si Institutiei Primarului, si nu primarului.
Dupa audienta, adresati-va obligatoriu si/in scris Institutiei Prefectului.
Initial, va puteti adresa si prin E-petitie. Sa stiti ca aceasta se inregistreaza, insa nu puteti transmite date cu caracter personal (CNP, ...)
Petitiile se intocmesc de mostenitori (date de identificare, CNP), cu specificarea adresei de corespondenta pentru comunicarea actelor/raspunsurilor.
Anexati in copie toate actele doveditoare care argumenteaza calitatea de mostenitori si de mostenitori/proprietari in istoricul terenurilor (nu trebuiesc autentificate de notar; trebuie sa cuprinda olograf urmatoarele: conform cu originalul, numele si prenumele, data intocmirii petitiei, semnaturi)
Ulterior, corespondenta poate fi purtata de catre un singur mostenitor.
Titlul de proprietate se emite de catre Institutia Prefectului prin Comisia Judeteana de stabilire a dreptului de proprietate asupra terenurilor, si nu de catre primar.
Adresati-va si Oficiului de Cadastru si Publicitate Imobiliara, pentru a vi se comunica date ce reprezinta Extras din Registrul Agricol, care au stat la baza emiterii Titlului de proprietate. Primaria va poate amana. Directorul OCPI are semnatura si apostila pe Titlu, alaturi si dupa Prefect si Subprefect.
Cautati si analizati si intelegerea de arenda, care trebuie sa fie in scris, nu verbala.
Totul se pastreaza: xerocopii, plicuri, chitante, confirmari de primire, ...