avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 848 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... vanzare apartament cu 2 proprietari
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

vanzare apartament cu 2 proprietari

va deranjez cu o intrebare
eu cu mama suntem coproprietari pe un apartament ( in urma decesului lui tata )
este posibil ca unul din noi sa vanda partea lui fara acordul celuilalt?
va multumesc
cu stima
Cel mai recent răspuns: MARTA SIMONA PETRE , Avocat 23:25, 17 Decembrie 2012
Teoretic fara acordul coproprietarilor un bun nu se poate tranzactiona legal
Practica demonstreaza ca sunt notari care incheie astfel de documente
Fiecare poate dispune de cota lui dupa cum doreste.

"În timpul starii de indiviziune, oricare dintre coindivizari poate sa dispuna liber, fara acordul celorlalti, de cota ideala de drept asupra bunului determinat sau asupra universalitatii, acest drept fiind un drept de proprietate individual, absolut si exclusiv al fiecarui coindivizar, transmisibil între vii sau pentru cauza de moarte, iar în caz de înstrainare, cumparatorul se substituie în drepturile coindivizarului vânzator."
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
gi-jane2, moderator
:offtopic:Interventie moderator.
Am rugamintea sa nu mai deschideti un nou topic pe aceeasi tema ( pct.3.3 din Regulament), iar in masura in care mai aveti intrebari/nelamuriri legate de acest subiect, sa continuati discutia aici.
Multumesc pentru intelegere.
walterionescu a scris:

revin cu intrebarea si cu informatii
eu cu mama suntem coproprietari pe un apartament ( in urma decesului lui tata )- nu s-a facut partaj !
este posibil ca unul din noi sa vanda partea lui fara acordul celuilalt?
va multumesc
cu stima

Joha a scris:

Puteti vinde cota parte ideala insa nu cred ca va cumpara cineva cota parte ca sa ramana in indiviziune. Incercati sa vindeti impreuna sau sa faceti un partaj.

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Poate cumpara cota parte ideala si sa se judece acea persoana in procesul de partaj.
Insa cateva mii de euro veti pierde daca veti vinde asa, intrucat persoana va avea cheltuieli de facut in procese.

Joha a scris:

Nu cred ca veti gasi pe cineva sa va cumpere cota parte ideala din apartament ...insa incercati.....totusi cele mai bune variante sunt partajul sau vanzarea de catre comostenitori ai intregului apartament. Pentru vanzare ca si pt partaj va trebuie cadastru si intabulare...

avocat_lascoschi@yahoo.com a scris:

Depinde la ce pret vinde.
Daca pretul este atractiv pentru cumparator se va face vanzarea.
Iar vanzatorul isi va obtine banii pe loc si nu peste cativa ani dupa un proces indelungat...cu multe cheltuieli si taxa de timbru mare...
Isi poate face un calcul si vanzatorul cat ar cheltui la proces.
Ultima modificare: Luni, 17 Decembrie 2012
MARTA SIMONA PETRE, Avocat

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Mostenire DATSCH2010 DATSCH2010 Daca detin 30% dintr-o proprietate, in urma unei mosteniri, pot vinde partea mea altor persoane fara implicarea celor care detin restul proprietatii?mentionez ... (vezi toată discuția)
Succesiune Mariuspirvulescu Mariuspirvulescu Dacă proprietatea este individ a si are 4 proprietari unul din ei poate sa si vîndă partea fără acordul celorlalți și fără o împărțire amiabilă a ... (vezi toată discuția)
Vanzare cumparare rddox rddox Exista un text de lege care interzice vanzarea unei cote parte dintr-un imobil aflat in proprietatea a 3 persoane ( frati) , inainte de a initia un proces de ... (vezi toată discuția)