De la 1 nov. 2012, nu am reusit nici pana in momentul de fata sa-mi depun Dosarul de somaj. Mai imi trebuie Anexa 26[stagii de cotizare] pentru perioada 01 aug.2011-01 aug.2012. De la 1 nov, ii tot sun[SC NOR SECURITY, Bucuresti] sa-mi trimita si ma tot amana....Eu am lucrat din 2008 la acelasi obiectiv ca agent securitate[otpbank], dar de-atunci s-au tot schimbat societatile si cel mai lung stagiu de cotizare in ultimele 24 de luni, este, repet, pe perioada 01 aug.2011-01 aug. 2012 la SC NOR SECURITY! Si inca ceva: POT CEI DE LA ALOFM sa nu-mi aprobe Dosarul de Somaj si pentru ca in martie a.c. a murit tatal meu si eu pe apartamentul unde am stat cu parintii mei [ambii decedati] si stau si in momentul de fata, am facut Actul de succesiune ca si fratele meu sa stea linistit ca va avea jumatate din apartam., POT CEI DE LA ALOFM PENTRU ACEST ACT SUCCESORAL SA-MI RESPINGA DOSARUL? Ce ma sfatuiti sa fac?
VA MULTUMESC!
1. Din Legea 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca:
Art. 113. - Constituie contravenţie următoarele fapte:
…
j) neeliberarea de către angajator, persoanelor cărora le încetează raporturile de muncă sau de serviciu, a documentelor prevăzute de legislaţia în vigoare, necesare pentru certificarea stagiului de cotizare realizat în sistemul asigurărilor pentru şomaj şi stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj.
Art. 114. - (1) Contravenţiile prevăzute la art. 113 se sancţionează după cum urmează:
a) cele prevăzute la lit. a), b), f), h) şi j), cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei;
…
Art. 116. - (1) Constatarea şi sancţionarea contravenţiilor prevăzute la art. 113 se realizează de organele de control ale Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale, Inspecţiei Muncii, Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Forţei de Muncă şi de către alte organe care, potrivit legii, au dreptul să efectueze control.
2. Din Normele de aplicare a Legii 76/2002
Art.18
(1) In vederea certificarii stagiilor de cotizare si a stabilirii dreptului la indemnizatie de somaj, angajatorii au obligatia de a elibera persoanelor carora le inceteaza raporturile de munca sau de serviciu o adeverinta din care sa rezulte baza lunara de calcul al contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj, stabilita potrivit titlului IX 2 «Contributii sociale obligatorii» din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, pentru fiecare luna din ultimele 12 luni, inainte de data incetarii raporturilor de munca sau de serviciu, pentru care acestia au retinut si au virat la bugetul asigurarilor pentru somaj contributia individuala prevazuta la art. 27 din lege si au platit contributia datorata de angajator prevazuta la art. 26 din lege, potrivit modelului prevazut in anexa nr. 26, precum si, dupa caz, urmatoarele:
a) daca inregistreaza debite la bugetul asigurarilor pentru somaj;
b) perioada pentru care nu s-au platit contributiile la bugetul asigurarilor pentru somaj si suma aferenta acestei perioade;
c) daca se regasesc in una dintre situatiile prevazute la art. 34 alin. (2) din lege.
…
7) Neeliberarea de catre angajator a adeverintei prevazute la alin. (1) constituie contraventie, potrivit art. 113 lit. j) din lege, şi se sanctioneaza cu amenda prevazuta la art. 114 alin. (1) lit. a) din lege de catre organele de control masuri active ale structurilor teritoriale ale Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea Fortei de Munca care au competenta constatarii şi sanctionarii celorlalte contraventii prevazute de lege.
3. Asadar faceti o sesizare la Agentia de Somaj si la ITM pentru a sanctiona pe angajator.
4. Daca nu aveti venituri din chirii veti putea beneficia de indemnizatie de somaj.
Multumesc foarte frumos! Am sunat Astazi 18.12.2012 Angajatorul si iar se justifica ca am s-o primesc[Anexa 26], dar nu stiu data cand am s-o primesc, ca tot la ei este....Inainte de ai resuna, M-AU SUNAT DE LA A.L.O.FM. sa vin cu Adeverinta cat mai repede sa nu ies din luna, ca Dosarul trebuie semnat, dar SA VIN CU ADEVERINTA! Simt ca innebunesc....
1. Nu mai am cum sa va ajut decat sa faceti o sesizare la Agentia de Somaj si la ITM pentru a sanctiona pe angajator, conform textelor de lege pe care vi le-am aratat.
2. Puteti sa-i spuneti angajatorului ca-l veti da in judecata si-i veti cere sa va plateasca indemnizatia de somaj pe toata perioada plus alte cheltuieli ca daune.