avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 864 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Executare silită Probleme - executare silita
Discuție deschisă în Executare silită

Probleme - executare silita

Buna ziua, problema mea este urmatoarea.
Este vorba de mama mea, care are un magazin. In cursul anului trecut, o cunostinta a rugat-o pe mama sa ia in magazin niste marfa a ei, motivand ca a avut un magazin pe care l-a desfiintat. Mama a fost de acord, cu plata la vanzare. Peste cateva zile, respectiva doamna a trimis cativa baieti cu marfa la magazin, insotita de factura. Mentionez ca pe factura nu era specificat nimic despre plata la vanzare sau alta modalitate sau termen de plata. Mama a semnat factura. Peste cateva luni primeste o somatie de plata de la un lichidator, firma respectiva intrase in faliment, iar acum mama era somata de lichidator sa achite contravaloarea facturii. Mama se prezinta la lichidator pentru conciliere, ii explica situatia respectiv intelegerea referitoare la plata dupa vanzare. In timpul discutiei, lichidatorul si-a exprimat acordul de a accepta returnarea marfii, ulterior propunandu-i mamei sa pastreze marfa in magazin, iar pentru a putea fi valorificata mai repede, lichidatorul, dupa ce s-a facut un inventar al marfii, si-a dat acordul in scris sa vanda marfa la jumatate de pret fata de pretul de intrare.
La scurt timp dupa aceasta, mama primeste o instiintare, sau cum se numeste, pe scurt, a fost data in judecata de un alt lichidator, (am aflat ulterior ca respectivii si-au schimbat lichidatorul) si din nou se cerea achitarea contravalorii facturii. Pentru aceeasi factura a fost data in judecata si de fostul administrator al firmei respective. Deci s-a trezit saraca cu 2 procese pe cap, am inteles ca procesele s-au cumulat sau asa ceva, nu cunosc termenii. Din anumite motive, mama nu s-a prezentat la proces si a pierdut. Bineinteles ca l-a proces a fost prezentata doar factura nu si acordul de a vinde la jumatate, ce il avea mama de la primul lichidator. In acel moment, mama apeleaza la un avocat, care face cerere in anulare, si primesc termen de judecata la inceputul lunii decembrie.
Dupa cateva zile, mama primeste un ordin de executare silita. Avocatul i-a explicat ca acel ordin este obtinut printr-o grseala, ca de fapt nu se putea aproba asa ceva cat timp exista cerere in anulare, dar ca nu are ce face si spera sa rezolve situatia la termenul de judecata. Termenul de judecata a venit, dar judecatorul s-a abtinut, (nu cunosc procedura si ce inseamna asta) si s-a amanat procesul pentru anul viitor. S-a facut o cerere de preschimbare a termenului dar a fost respinsa.
Azi, mama s-a trezit la magazin cu un executor care a instiintat-o ca daca in cursul zilei de azi nu ajunge la o intelegere cu respectivii (cei de la care a luat marfa) el vine maine si ii ia marfa din magazin. Mentionez ca este vorba de o suma foarte mare, la care s-au adaugat dobanzi si alte diferite cheltuieli. Mama a facut rost de numarul de telefon al fostului administrator al firmei respective, dar acesta nici nu a vrut sa stea la discutii, si nu recunoaste nici o intelegere. Sustine ca mama a cumparat aceasta marfa de la el si punct, sa i-o plateasca. Mama nu are cum sa plateasca, si e strigator la cer cum a cazut in capcana acelui om. Mama a gresit, nu trebuia sa semneze factura fara sa fie specificat pe ea termen de plata, dar ea este o femeie simpla si nu s-a gandit niciodata ca ar putea pati asa ceva. Nu stim ce sa facem sau daca putem face ceva. Avocatul mamei spune ca nu e nimic de facut. Cineva ne-a sfatuit sa luam marfa din magazin, sunt constienta ca e o masura extrema, stiind insa ca mama nu are nici o vina reala, e dispusa sa faca asta, sperand la o rezolvare favorabila la urmatorul termen de judecata. Insa o va ajuta cu ceva? Ce va face executorul daca va vedea ca magazinul este gol? Multumesc din suflet oricui imi poate da un sfat.
Cel mai recent răspuns: valeriaboda , utilizator 02:30, 20 Decembrie 2012
Contestatia in anulare nu suspenda executarea silita.Pe cale legala puteti suspenda executarea prin actiune in justitie ,respectiv pana la obtinerea unei hotarari irevocabile, puteti deschide alta actiune prin care instanta se poate pronunta asupra unei cautiuni platite de dvs. in functie de valoarea facturii(10%,20% din valoarea datorata(de exemplu).Analizati cu avocatul dvs.si aceasta posibilitate.
Suspendarea executarii silite se poate obtine prin formularea contestatiei la executare insotita de o cerere de suspendare provizorie (este obligatorie plata unei cautiuni stabilite de presedintele instantei , aproximativ 10% din cuantumul creantei). Nu ati mentionat daca s-a pus sechestru asupra marfii. In cazul in care executorul a instituit sechestru asupra marfii, nu o puteti scoate din magazin, intrucat ar constitui infractiune (sustragere de sub sechestru).
Daca intelegerea de vanzare la jumatate de pret s-a facut in scris, actul va poate folosi in contestatie, dar chiar si asa obligatia de plata ramane.
Va multumesc pentru raspunsuri.
Executorul nu a pus sechestru, in fapt, a vorbit cu mama doar prin telefon. Adica el a fost la magazin, a cerut vanzatoarei numarul de telefon al administratorului si a sunat-o pe mama spunandu-i ce am zis mai sus. Ca maine va veni sa ia marfa din magazin.

Cand am primit instiintarea de executare, avocatul a spus ca e obtinuta printr-o eroare judiciara. Noi facusem cerere in anulare la procesul intentat si castigat de ei (din cauza ca mama nu s-a prezentat si nici nu depusese la dosar acel acord de vanzare la jumatate de pret, pe care da, il are in scris). Avocatul zice ca inainte de a se aproba acel ordin de executare, trebuia sa se verifice daca noi nu am depus contestatie. La ordinul de executare nu s-a facut nimic, nici o contestatie. Cand am primit ordinul de executare, mai erau 10 zile pana la termenul de judecata, iar avocatul era sigur ca va obtine anularea acelui ordin de executare la proces, dar cum am zis, judecatoarea s-a abtinut si s-a amanat. Incerc sa fiu cat de coerenta pot fi in situatia in care ne aflam. Va multumesc pentru rabdarea care ati avut-o sa cititi si sa-mi raspundeti.
Actiunea dvs. nu suspenda executarea, deci ea isi urmeaza cursul. Daca formulati acum contestatie la executare, trebuie sa cereti expres suspendarea, insa, asa cum am precizat anterior, vi se va cere plata unei cautiuni de 10% din cuantumul creantei.
Daca este o hotarare obtinuta in procedura somatiei de plata si ati depus in termen cerere in anulare, avocatul dvs are dreptate in sensul in care nu se poate pune in executare o hotararae neinvestita cu formula executorie (in acest caz se investea dupa solutuionarea cererii in anulare)

Alte discuții în legătură

Probleme valeriaboda valeriaboda Buna ziua, Imi scriu aici off-ul fara prea mari sperante in a gasi o solutie...totusi, incerc. Problema e urmatoarea: In cursul anului 2011 am acceptat ... (vezi toată discuția)
Executare silita mytly_mytly mytly_mytly daca este o hotarire definitiva si irevocabila executorul judecatoresc poate sa faca executarea silita daca pe rol este ``contestatie in anulare recurs```si ... (vezi toată discuția)
Bunul imobil urmarit la executarea silita Daniela Gratiela Daniela Gratiela bunul imobil poate fi urmarit daca a fost vandut socrului, dupa ce s-a inceput executarea silita [b]doar pe bunurile mobile[/b]. Executarea silita a inceput ca ... (vezi toată discuția)