Cazul este unul foarte interesant şi denotă calitatea slabă a legii, mai precis ignorarea aspectelor practice, de aplicare concretă a prevederilor ei.
Codul muncii (articolul 79 (8)) dă posibilitatea unui salariat să demisioneze fără preaviz dacă angajatorul nu şi-a îndeplinit "obligaţiile asumate prin contractul individual de muncă".
Nu sunt date alte detalii. Nu este precizat, într-adevăr, nici în ce constă această neîndeplinire a obligaţiilor contractuale, nici cine şi după ce procedură constată existenţa acestor încălcări ale contractului.
Este o diferenţă de gravitate între, de pildă, neplata salariului la data stipulată în contract (ex. o întârziere de o zi sau de o săptămână) şi neacordarea zilelor de concediu de odihnă anual. Ambele sunt cazuri în care angajatorul nu şi-a îndeplinit obligaţiile contractuale.
Din formularea articolului ar rezulta că pentru orice "abatere" minoră a angajatorului de la termenii contractului, salariatul poate demisiona fără preaviz. În această ipoteză avem, într-adevăr, de a face cu un abuz de drept, în sensul că o parte poate rezilia aproape discreţionar contractul, invocând motive arbitrar de grave/minore.
De asemenea, codul nu precizează cine şi cum stabileşte dacă a avut loc o neîndeplinire a obligaţiilor contractuale. A lăsa această posibilitate angajatorului deschide calea unui alt abuz. Decizia privind constatarea neîndeplinirii obligaţiilor contractuale nu poate fi lăsată tocmai celui căruia i se impută această încălcare a contractului.
Mai rămâne ca aprecierea neîndeplinirii obligaţiilor contractuale ale angajatorului să fie făcută, în primă etapă, de salariatul demisionar, urmând ca dacă angajatorul se consideră nedreptăţit, să apeleze la instanţa de judecată, cu respectarea regulilor speciale de probaţiune prevăzute de Codul muncii (v. mai ales articolul 287).
Soluţia indicată (suspendarea contractului etc.) nu poate fi aplicată.
Suspendarea contractului nu poate fi efectuată imediat. Singura posibilitate legală de suspendare a contractului din iniţiativa angajatorului aplicabilă aici este cea pe durata cercetării disciplinare prealabile (articolul 52 (1) a)). Or, pentru a efectua o asemenea cercetare disciplinară:
CCMUNN 2007-2010
Articolul 75
Comisia il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile lucratoare inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii.
Din moment ce legea îi permite salariatului să demisioneze fără preaviz, acest tip de demisie produce efect imediat, încetând contractul de muncă din momentul comunicării ei. Ca atare, contractul nu poate fi suspendat, din moment ce el deja a încetat.