avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 925 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Funcţionarii publici şi ... demitere viceprimar
Discuție deschisă în Funcţionarii publici şi problemele lor juridice

demitere viceprimar

Buna ziua. As dori sa stiu parerea dumneavoastra vizavi de urmatoarea situatie:

Viceprimarul unei comune a fost destituit, s-a votat demiterea sa de catre consilieri. Intre timp consilierii au ales un alt viceprimar din randul acestora. Ulterior insa Prefectura a anulat actul prin care cel din urma devenea viceprimar si actualmente aceasta actiune se judeca in contencios administrativ. Prefectul a dispus mentinerea in functie a primului viceprimar, incepand cu data de 20 ianuarie 2009, insa pana in prezent nu s-a prezentat la locul de munca . Referentul resurse umane a inaintat un referat catre Primar, in care ii aduce la cunostinta faptul ca viceprimarul repus in functie nu s-a prezentat, si ii cere acestuia sa dispuna plata sau neplata indemnizatiei acestuia. Primarul ii respunde referentului spunand sa efectueze plata indemnizatiei de viceprimar celui de-al doi-lea viceprimar a carui act de punere in functie fusese anulat de catre prefect. Este legal acest lucru? Stiu ca in cazul Primarului lipsa nemotivata pentru o durata de 45 de zile atrage demiterea, sau lipsa datorata unor cauze legate de boala pentru o perioada mai mare de 6 luni. In cazul viceprimarului legea nu specifica.... Ma gandesc si la faptul ca in cazul in care functia de viceprimar devine vacanta, nu este necesar numirea din cadrul consilierilor a unui viceprimar interimar, si in cazul actual pana la ramanerea definitiva si irevocabila a acestei actiuni in justitie nu este nevoie de un viceprimar interimar, mai ales ca acestuia nu i-au fost date atributii de catre Primar.Poate ca are si certificat medical....!?


Multumesc!
Cel mai recent răspuns: ContSters72755 , utilizator 09:04, 26 Februarie 2009
Prefectul nu poate anula o hotarire a conciliului local, poate cel mult sa o atace prin actiune in contencios administrativ, fapt care reiese ca s-a si intimplat, dar numai cu privire la hotarirea de numire, nu si cea de demitere ( din cite ati relatat sunt doua hotariri distincte) Potrivit art.3, al.3 din Legea nr. 554/2004 actul atacat de prefect este suspendat de drept, pina la solutionarea cauzei.
BUNA,
Subscriu parerii lui Paven Floren.
In plus :
Prefectul nu poate cu de la sine putere sa repuna in functie pe vechiul viceprimar. Asta s-ar fi putut intampla numai in situatia in care consiliul local nu a procedat legal cu demiterea primului, adica numai daca nu a adoptat o hotarare de incetare a mandatului / de schimbare din functie a acestuia. Daca este asa, este evident ca hotararea de alegere a altui viceprimar este nelegala si pe cale de consecinta s-a considerat ca fostul viceprimar nu a fost demis. Cu toate acestea, hotararea prin care a fost ales noul viceprimar nu poate fi anulata ad hoc. Aceasta poate fi revocata de consiliul local care a adoptat-o sau poate fi atacata in contencios administrativ de prefect sau de alte persoane vatamate prin acest act administrativ. Ori in aceasta situatie, potrivit art.3, al.3 din Legea nr. 554/2004 actul atacat de prefect este suspendat de drept, pina la solutionarea cauzei. Nu acelasi lucru se intampla in situatia in care actul normativ este atacat de o persoana fizica. Suspendarea trebuie solicitata expres de partea vatamata, altfel actul normativ isi produce efectele juridice.
Spuneti ca hotararea prin care a fost ales alt viceprimar se judeca la instanta. Nu ne spuneti cine a atacat-o, pentru ca si acest aspect este important.
Referitor la dispozitia scrisa a primarului prin care solicita plata indemnizatiei de ales local celui de-al doilea viceprimar nu poate fi comentata, primarul fiind ordonator principal de credite, el dispunand pe proprie raspundere acest lucru. Aici mai intervine si prevederile legale referitoare la viza CFP si refuzul de viza.
Totodata, chiar daca viceprimarul nu a venit la lucru, trebuie avut in vedere si faptul ca acesta face parte din randul alesilor locali care nu au o activitate normata.
Oricum, in situatia in care primul viceprimar va fi repus in drepturi acesta va trebui sa primeasca indemnizatia pentru intreaga perioada in care a fost privat de plata ei, celalat fiind obligat la restituirea ei.
in speranta ca v-am fost de folos,
o zi buna


Multumesc mult pentru raspuns. Mi-ati fost de mare ajutor

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Contencios dorel paraschiv dorel paraschiv Sunt consilier local . In data de 30.10.2008 partidul m-a exclus din partid si a trimis o adresa Primariei ca sa-mi pierd calitatea de consilier local. Intre ... (vezi toată discuția)
Salarizare viceprimar cri_secret_ina cri_secret_ina Buna ziua. As vrea sa va intreb daca se mai poate plati un viceprimar care a fost revocat din functie prin hotarare a Consiliului Local,daca exista o adresa ... (vezi toată discuția)
Alegere viceprimar bil63 bil63 Buna dimineata la toata lumea. Doresc si eu o informatie: in alegerile locale din localitatea mea a iesit un primar dintr-un anume partid. La consilieri acest ... (vezi toată discuția)