avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 807 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Fiscalitate - Impozit pe venit, ... Contributie asigurari de sanatate
Discuție deschisă în Fiscalitate - Impozit pe venit, CAS, CASS

Contributie asigurari de sanatate

Am si eu o intrebare legata de plata contributiei pentru asigurari de sanatate:
Persoanele care obtin venituri asimilate salariului, mai platesc CAS pentru veniturile obtinute din cedarea dreptului de folosinta a unui imobil,(inchiriere apartament)?
Si daca aceasta prevedere se aplica si pensionarilor care au o pensie ce depaseste 740 de lei lunar.Multumesc
Cel mai recent răspuns: Gabriela Monica Ionescu , Consultant fiscal 10:10, 19 Decembrie 2012
Pentru veniturile obtinute din chirii se plateste doar impozit la administratia financiara, acolo unde inregistrati contractul de inchiriere in termen de 30 zile.
Multumesc frumos.
Pentru veniturile obtinute de pensionari din inchirierea unui imobil se achita CASS 5,5 % numai pentru diferenta dintre valoarea pensiei si plafonul de 740 lei.
Ultima modificare: Marți, 18 Decembrie 2012
Gabriela Monica Ionescu, Consultant fiscal
Daca sunteti pensionar NU datorati CASS pentru veniturile obtinute din chirii indiferent daca pensia este mai mica ori mai mare de 740 lei.
La veniturile obtinute din pensie se calculeaza CASS doar pentru ceea ce depaseste plafonul de 740 lei .
@adolfinapop
Imi mentin afirmatia facuta in postarea anterioara:
Datoreaza numai CASS 5,5 % urmatoarele categorii de persoane fizice :
- persoanele fizice care obtin venituri din cedarea folosintei bunurilor, din investitii, din premii si din jocuri de noroc, din fiducie sau venituri din alte surse, in cazul in care acestea reprezinta singurele venituri obtinute. CASS se stabileste de catre organul fiscal, prin decizie de impunere, in anul urmator realizarii acestor venituri, pe baza declaratiilor depuse de persoana fizica, decizie care se comunica contribuabilului prin posta cu confirmare de primire.
Declararea veniturilor care reprezinta baza lunara de calcul a contributiilor sociale se realizeaza prin depunerea unei declaratii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii - declaratia 600. Pe baza declaratiei 600 ANAF va emite decizia de impunere in care se stabileste contributia sociala datorata si termenele de plata.
Venitul minim luat in considerare ca baza de calcul pentru CAS nu poate fi mai mic de 741 de lei, dar nici mai mare de 10.585 lei (echivalentul a 5 salarii medii brute).

[ link extern ]

[ link extern ]
[ link extern ] /

Iar daca gresesc, rog colegii sa ma corecteze sau sa stearga aceasta postare.
Va multumesc.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass pentru inchiriere spatiu sarar sarar Buna ziua Inpreuna cu sotia detinem un spatiu pe care l-am inchiriat in anul 2007. In anul 2007 am fost salariat iar din 2008 pana in prezent sunt ... (vezi toată discuția)
Cass pentru venituri din chirii ?? ludo ludo Din L95/2006 art 257 inteleg ca daca un asigurat pensionar care a cedat folosinta unor bunuri este dator cu CASS pe total venituri ( veniturile din ... (vezi toată discuția)
Retinerea cass din pensiile peste 740 lei ilie0001 ilie0001 Doresc sa imi confirmati daca in conf. cu art.296 p.9 din codul fiscal modificat pri OUG nr. 117/2010 , baza lunara de calcull a contributiei de asigurari ... (vezi toată discuția)