avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 432 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... distrugere dosar succesiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

distrugere dosar succesiune

Buna ziua, as avea nevoie de dvs :
1). am cerut la un notar sa mi se transmita o copie dupa dosarul de deschidere a succesiunii unchiului meu pentru ca defuncta mea mama era unica mostenitoare a lui. In acest dosar exista o cerere de deschidere a succesiunii semnata de mama mea, aceasta cerere pot sa o folosesc ca element de comparatie pentru anularea unui testament olograf "scris" de aceasta. Unchiul a decedat in 1984, notarul insarcinat cu arhivele mi a spus ca dosarul unchiului a fost trimis la topit. Este posibila aceasta?
2). in dosarul primit de la CNSAS in care tatal era urmarit de securisti am descoperit 2 note informative in care informatorii precizeaza ca "stiu ca sotia lui (NB. a tatalui) este paralizata". Pot sa folosesc aceste note ca declaratie de martor in instanta?
3). Defuncta mama a avut foarte mari probleme de sanatate :2-3 infarcturi, mai multe internari in spital...Am cerut o copie dupa dosarul ei de pensionara de boala si dupa cel de pensionare normala dar nu vor sa mi-le dea, nici macar nu raspund, ce pot sa fac? In aceste dosare trebuie sa se gaseasca multe cereri ale mamei si de asemenea expertizele medicale stiind ca pentru pensionarea de boala se fac expertize periodice. In plus, de fiecare data cand mama a fost externata din spital, bonurile de iesire trebuiau transmise casei de pensii. De ce casa de pensii nu vrea sa mi transmita o copie dupa dosare, este interzis sau pentru ca nu vor sa si faca un lucru in plus?

Va multumesc
Cel mai recent răspuns: ANA MOCANU-SUCIU , Avocat 10:51, 21 Decembrie 2012
deschideti procesul si solicitati instantei sa faca adresa catre institutiile respective sa comunice inscrisurile care poarta semnatura mamaei dvs., inclusiv cele aflate in dosarul de la notar
Stimata doamna avocat, va multumesc foarte mult pentru raspunsul dvs, o sa urmez sfatul dat. Cu aceasta ocazie va doresc Sarbatori fericite, multa sanatate si sa va indepliniti toate dorintele pe care le aveti. La multi ani !

Cu stima,
Corina Tobescu
Va multumesc pentru urari si va doresc toate cele bune si dumneavoastra. Sarbatori fericite!
Din cate stiu eu, dosarele succesorale, precum si anumite tipuri de acte (cu exceptia celor de dispozitie, precum vanzari, ipoteci etc.), sunt supuse casarii (topirii) dupa un anumit interval (in ani, stabilit prin normele de arhivistica pentru notariate). Oricum, din dosare raman anumite documente mai importante (precum Incheierea finala, Certificatul de mostenitor/legatar/calitate), care se pastreaza permanent, in mape speciale.
1.De la Casa de Pensii ar trebui sa va dea dosarul in calitate de mostenitor.
Daca nu va raspund aveti posibilitatea sa ii actionati in instanta.
2. Mentiunile din dosarul de la CNSAS nu le puteti folosi ca declaratii de martor. Aceste declaratii se dau doar in fata instantei.
3. Dacă dosarul de succesiune a fost dezbatut anterior anului 1995 este posibil sa mai gasiti prin arhive acte. Eventual incercati la camera notarilor de care apartine notarul (in functie de locul decesului).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Cadastru in lipsa unui act din certificatul de mostenitor maraV maraV Pot face cadastru in lipsa unui act care este specificat in Certificatul meu de Mostenitor dupa defuncta mama? Este vorba de un Proces Verbal efectuat de ... (vezi toată discuția)
Succesiune fara a stii toti mostenitorii SebastianHorvat SebastianHorvat Buna ziua, In noiembrie 2012 a decedat singurul meu var . Dansul nu a avut frati, sotie sau copii. Parintii lui au decedat. Mama lui a avut o sora (mama ... (vezi toată discuția)
Lipsa act vocatie succesorala vanessasabina vanessasabina Buna seara, Unchiul meu, fratele mamei mele a decedat recent. Nu avea copiii si era divortat de cca 30 ani;era nascut in 1934. Bunicii mei sunt ... (vezi toată discuția)