avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... carnetul de munca si persoana fizica autorizata
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

carnetul de munca si persoana fizica autorizata

Buna ziua! Va rog sa-mi spuneti daca o persoana a demisionat, i s-a inmanat carnetul de munca, doreste sa-si deschida un PF si sa fie angajatul prorpiului PF, se poate. Daca da ce se intampla cu carnetul de munca, i se va trece vechime in munca?
Multumesc
Cel mai recent răspuns: klewos , utilizator 22:35, 5 Februarie 2009
Calitatea de angajat in nume propriu se mentioneaza in carnetul de munca de carnetul de munca de catre ITM
PFA este asigurata in sistemul public de pensii si alte drepturi de asigurari sociale si are dreptul de a fi asigurata in sistemul asigurarilor sociale de sanatate si al asigurarilor pentru somaj, in conditiile prevazute de lege.
1. Nu este posibil ca o persoană să fie "angajatul propriului PF".
2. Nu, în carnetul de muncă nu se vor face menţiuni privitoare la activitatea ca PFA. Activitatea desfăşurată ca PFA nu este considerată "vechime în muncă".

Motivaţia este:
1. noţiunea de "angajat propriu" avea în legislaţie un sens special:


Legea 300/2004 privind autorizarea persoanelor fizice şi a asociaţiilor familiale care desfăşoară activităţi economice în mod independent
Articolul 3
(2) Calitatea de angajat propriu se referă la dreptul de a fi asigurat în sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, al asigurărilor sociale de sănătate şi al asigurărilor pentru şomaj, în condiţiile prevăzute de legile care reglementează aceste domenii.


Ca "angajat propriu" o persoană era asimilată unui salariat, în ceea ce priveşte contribuţiile la asigurări sociale.
Oricum, legea amintită a fost abrogată, iar noua normă - OUG 44/2008 - nu mai păstrează noţiunea de "angajat propriu".

2. Conform Decretului 92/1976 privind carnetul de muncă:


Articolul 2
(1) Carnetul de munca se intocmeste pentru personalul incadrat pe baza de contract de munca si pentru membrii cooperativelor mestesugaresti.


Cum nu aveţi contract individual de muncă încheiat cu propria persoană (ar fi şi împotriva firii/logicii), evident că nu aveţi cum să faceţi menţiuni în carnetul de muncă, legate de o activitate (activitate economică desfăşurată în mod independent în baza unei autorizaţii) care, legal, nu este considerată "muncă". Implicit, nici vechimea în muncă nu va include perioada lucrată (exclusiv) ca PFA (v. şi articolul 1 din Decretul 92/1976).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Vechimea din spania in cartea de munca in românia Nicol1978 Nicol1978 Buna dimineața, as dori sa știu de ce acte am nevoie in România si unde trebuie depuse pentru a demonstra vechimea in munca din Spania ținând cont ca am ... (vezi toată discuția)
pensie in romania VasilicaCostandache VasilicaCostandache Ani care sant lucrati in strainatate se pot transfera in Romania ca vechime in munca (vezi toată discuția)
Vechimea din spania recunoscuta in romania Sisi03 Sisi03 Un roman a lucrat in Spania cu acte, si acum doreste sa se angajeze la o institutie bugetara ca si sofer, vechimea de munca lucrata in Spania ii este ... (vezi toată discuția)