avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 284 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Cine plateste Concediul pre/postnatal la un PFA
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Cine plateste Concediul pre/postnatal la un PFA

Sunt insarcinata in 9 luni si trebuie sa-mi iau cele 42 zile de concediu medical postnatal, deoarece dupa aceasta perioada doresc sa intru in Concediu INgrijire Copil .

Sunt programata ptr nastere pe 03.01.2013.

Nu sunt angajata, dar detin un PFA si un Cabinet Individual. Pe activitatea mea din decembrie trebuie sa incasez o plata aprox la jumatatea lunii ianuarie, exact in perioada concediului medical(celor 42 zile).

Comit o infractionalitate? Doresc sa intru dupa concediu medical si in Concediu Ingrijire Copil si nu as vrea sa am probleme cu legea.

Am intrebat mai multi specilaisti si parerile sunt impartite.

Mentionez ca pe perioada Concediului Ingrijire Copil voi avea TOATE ACTIVITATILE SUSPENDATE. Intrebarea se refera doar la concediu medical.

Mentionez ca am facut o cerere la ANAF si nu este de competenta lor (raspuns oficial) cat si la Casa de Pensii.
Cei de la Casa de asigurari de sanate au spus ca nu ei achita aceste concedii si nu e de competenta lor.

Asa ca va rog spuneti-mi cat mai repede ce sa fac, tinand cont ca pot naste si maine....
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 18:23, 19 Decembrie 2012
1. Daca ati platit contributia lunara de 0,85% pentru concedii si indemnizatii atunci concediul de maternitate (sarcina si lauzie) este platit de Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS).

2. Fiind vorba de o prestatie anterioara intrarii in concediul de maternitate nu vad de ce nu ati putea incasa venitul cuvenit acelei prestatii.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2012
Valeriu TUDOR, Consultant resurse umane
1.Da, am platit contributia de 0, 85%. la zi.
2. Legat de incasarea venitului in perioada concediului medical, in ce lege/ articol pot regasi acest lucru? Reprezentantul firmei care imi vireaza banii (sef serviciu financiar dintr-o multinationala) mi-a spus sa-i dau factura peste 2 ani cand reincep reactivitatea. Cum am nevoie de bani...as vrea sa facturez in ianuarie.
Credeti ca va exista problema ca la fisc o sa figurez cu 2 venituri pe luna ianuarie: CM+ venit din activitate independenta. Pe acel venit trb sa platesc contributiile, chiar daca pe perioada CM sunt asigurata social?

Va multumesc!
1. Pentru aceste amanunte intrebati la CJAS.

2. In legislatie nu exista o prevedere care sa spuna ca in timpul concediului de maternitate nu puteti obtine venituri profesionale.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? vasileionica27 vasileionica27 Buna ziua, As vrea sa stiu daca concediul prenatal si postnatal se plateste 85% din salariul brut? Care este baza legala? ex: daca salariul brut este de ... (vezi toată discuția)
Indemnizatie crestere copil pfi + cm malina19 malina19 buna ziua,am o problema mare. nu sunt de profesie contabil si nu ma lamureste nimeni. am un PFI (persoana fizica independenta) de un an. lucrez si cu ... (vezi toată discuția)
Pfa concediu prenatal si postnatal roxete roxete Buna seara! Am un pfa si e singura mea sursa de venit. Sunt insarcinata si ar trebui sa intru in perioada concediului prenatal dupa care in cel postnatal. ... (vezi toată discuția)