avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 502 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... PFA concediu prenatal si postnatal
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

PFA concediu prenatal si postnatal

Buna seara!

Am un pfa si e singura mea sursa de venit. Sunt insarcinata si ar trebui sa intru in perioada concediului prenatal dupa care in cel postnatal. Pot sa decontez acele concedii medicale pe PFA ? Daca da, in ce regim si cand le pot deconta?
Cand ar trebui sa imi suspend activitatea pt acest PFA?

Astept cu interes informatii si "pasi" ce trebuie sa ii urmez in acest demers.

Va multumesc anticipat :)
Cel mai recent răspuns: roxete , utilizator 16:57, 31 Martie 2014
1. - De concediu de maternitate (126 de zile = sarcina si lauzie = pre si postnatal) veti beneficia numai daca ati platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii (prin contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate).
- Certificatele medicale de concediu de maternitate le veti prezenta la CJAS care vi le va plati.

2. Daca vreti sa intrati in concediu crestere copil (CCC) pana la 1 an sau 2 ani si sa beneficiati de indemnizatia aferenta atunci trebuie sa suspendati activitateade PFA pe perioada cat primiti aceasta indemnizatie.
Buna ziua!

Am platit doar cei 5,5% din venituri ,reprezentand contributia pt sanatate. Sa inteleg ca nu voi beneficia de conceidu medical decontat ( = 126 zile)?; dar din cate stiu, 42 de zile, cele de dupa nastere sunt obligatorii de luat,ele raman nedecontate, nici nu are rost sa ma duc cu acel concediu medical la Casa de sanatate,in cazul asta?

Legat de suspendarea activitatii, stiu ca trebuie sa o fac. intrebarea era cand? Inainte de cele 42 zile, dupa?Are legatura cu depunerea concediilor medicale la Casa de sanatate sau pot sa o suspend inainte de a naste,indepenedent de decontarea sau nu a concediilor medicale?

Va multumesc
1. - Daca nu ati platit cota de contributie de 0,85% pentru concedii si indemnizatii nu veti putea beneficia de indemnizatie pentru concediu de maternitate.
- Contributia pentru sanatate, de 5,5%, este pentru a beneficia de serviciile medicale, nu pentru indemnizatii pentru concedii medicale.

2. Deoarece nu indepliniti conditiile pentru a beneficia de concediu de maternitate puteti beneficia de CCC incepand cu data nasterii copilului (fara sa mai asteptati cele 42 de zile dupa nastere).

3. - Activitatea de PFA trebuie suspendata cel mai tarziu cu data cu care solicitati indemnizatia pentru CCC.
- Daca solicitati indemnizatie pentru CCC cu data nasetrii copilului atunci tot cu aceasta data veti suspenda si activitatea de PFA (daca doriti si mai devreme, o puteti face).
Va multumesc mult pt lamuriri. M-am edificat ; probabil ca voi cere indemnizatia crestere copil cu data nasterii, fara a lua in calcul deloc cele 42 zile (eu stiam ca sunt obligatorii si trebuie luate indiferent de situatia platilor la sanate,etc). si in prealabil voi suspenda activitatea PFA.

Toate cele bune!!!!!

Buna ziua din nou!

Ma mai macina o nelamurire; nestiind data nasterii(poate fi oricand din mom asta si pana in iunie cand ar trebui oficial sa nasc), daca de exemplu, as suspenda activitatea PFA_ului meu la Reg Com cu data de 10 mai si as naste in 25 mai,mi se va lua in calculul indemnizatiei crstere copil si luna mai ca fiind una in care am realizat venituri( eu emitand facturi pana in data de 10 cand o suspend, deci in luna mai voi avea ceva venituri nete)? Se rotunjesc lunile de calcul doar daca ai lucrate/prestate un nr minim de zile (daca eu as avea activitate doar 10 zile din luna mai) sau nu conteaza atata timp cat se realizeaza venituri chiar si in 2-3 zile ale unei luni?

Va multmuesc :)

Alte discuții în legătură

Calcul indemnizatie crestere copil delfinut delfinut buna ziua, imi cer scuze daca s-a mai raspuns la aceasta problema insa as vrea un raspuns cat mai actual. Astfel: - partenera mea va naste la inceputul lunii ... (vezi toată discuția)
Pfa - concediu de maternitate clamba clamba buna, eu am un PFA si acum sunt insarcinata cum se procedeaza in caz ca vreau sa iau concediu de maternitate? unde trebuie sa merg? cu cine trebuie sa iau ... (vezi toată discuția)
Poprire salariu indemnizatie cresterea copilului MihaelaNiculae MihaelaNiculae Buna ziua, Sper sa expun cat mai clar problema cu care ma confrunt. Eu voi naste un copil la inceputul lui august, deci in aprox 2 luni, iar sotul meu ... (vezi toată discuția)