avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 788 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Art. 80, alin. 1 din CCMUN '07-'10
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Art. 80, alin. 1 din CCMUN '07-'10

Buna ziua,

am o intrebare privind acest articol din CCMUN.(am gasit opinii contradictorii in diverse topic-uri de pe forum)
Deci, ART.80. - (1) In situatia in care disponibilizarile de personal nu pot fi evitate,conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfiintat daca i se ofera sau nu un alt loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate. etc.

Se refera acest articol la obligatia (in bold) angajatorului in concedierea colectiva sau in concedierea individuala, sau in ambele situatii?

Din intrepretarea gramaticala, eu inteleg ca se refera la concedierea colectiva: disponibilizari, fiecarui salariat, sunt termeni care se refera la un grup de salariati.
Tot asta inteleg si din analizarea (con)textului, intrucat obligatiile angajatorului in cazul concedierii individuale sunt prevazute la art. 78.
La art. 79, incep deja prevederi privind concedierea colectiva, care continua in art. 80, 81.
Mai mult, alin. 3, 4 din art. 80 se refera explicit la concedieri colective, deci ar fi ilogic ca acelasi articol din contract sa reglementeze institutii juridice diferite.

Dumneavostra ce pareri aveti?

p.s. finalitatea practica a intrebarii este ca vreau sa stiu daca in cazul unui singur post restructurat angajatorul are obligatia sa ofere sau nu un alt loc de munca / sa comunice salariatului daca ii ofera sau nu un alt loc de munca.
p.s. :offtopic:: daca nu v-ati plictisit inca, aceeasi problema o am si cu art. 82 (intredictia angajarii dupa restructurari, desfiintari), dar pe acesta il interpretez in sensul ca exista in cazul ambelor tipuri de concedieri.

Multumesc pentru atentie si pentru raspunsuri!


Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:22, 6 Februarie 2009
Parerea mea este ca textele invocate din CCMN sunt aplicabile concedierilor colective, avand in vedere si dispozitiile art.72 C.mun. Referitor la art. 72 din Codul muncii, prevederile acestui articol îşi găsesc incidenţa numai în cazul în care a avut loc o concediere colectivă, iar nu şi una individuală.
Conform art.74 alin.1 din Codul Muncii " Decizia de concediere se comunica salariatului in scris si trebuie sa contina:....../
................d) Lista locurilor de munca disponibile in unitate si termenul in care salariatii urmeaza sa opteze pentru a se putea ocupa un alt loc de munca vcant , in conditiile art.64"
De aici s-ar intelege ca aceasta obligatie este conditionata de motivul concedierii ( nu corespunde din punct de vedere profesional sau medical sau cf.art 56 lit .j )
Art. 64 nu instituie obligaţia pentru angajator de a propune alte locuri de muncă vacante în situaţia concedierii pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, adică în cazul concedierii pentru desfiintarea postului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva si salariile sompensatorii andrusca.constanta andrusca.constanta Buna ziua, Lucrez intr-o societate in care in viitorul apropiat va avea loc o concediere colectiva care implica si plata unor salarii compensatorii. ... (vezi toată discuția)
Concediere pe motiv ''desfiintare post'' mnd mnd Buna ziua, Ce prejudicii isi aduce angajatorul daca face mai multe concedieri pe motiv desfiintare post, unele dintre ele fiind consecutive? Intrebarea mea de ... (vezi toată discuția)
Concediere individuala-angajari cflori2002 cflori2002 Buna ziua, daca s-au facut concedieri individuale la o societate, se mai pot face angajari pe posturile disponibilizate? daca nu pentru cat timp? dar pe alte ... (vezi toată discuția)