avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 866 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva si salariile sompensatorii
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva si salariile sompensatorii

Buna ziua,
Lucrez intr-o societate in care in viitorul apropiat va avea loc o concediere colectiva care implica si plata unor salarii compensatorii. Concedierea are loc ca urmare a desfiintarii unor posturi din cadrul unitatii respective, celor afectati de concediere li se ofera posturi vacante similare in alte agentii (filiale) ale unitatii, dar totusi cateva persoane vor trebui concediate cu aceasta procedura. Dintre persoanele afectate de aceste concedieri sunt cateva care doresc sa paraseasca in acest fel unitatea, dar sunt mai multe la numar decat posturile care se vor desfiinta. In cazul in care acesti angajati nu doresc sa se transfere pe posturile oferite, din diverse motive, pot beneficia de salariile compensatorii?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:07, 24 Septembrie 2008
art.68-72 Codul Muncii - Legea 53/2003
Angajatorul trebuie sa le ofere alte locuri de munca, in conformitate cu pregatirea lor profesionala.
Daca salariatii nu sunt de acord angajatorul nu trebuie sa se supere pe ei si, pentru ca este o modificare a CIM pe care salariatii nu o accepta, va trebui sa-i concedieze pentru motive care nu tin de acestia si sa le ofere masurile de protectie legale, printre care si salariile compensatorii.
În situaţia în care disponibilizările de personal nu pot fi evitate, conducerea unităţii va comunica în scris fiecărui salariat al cărui post urmează a fi desfiinţat dacă i se oferă sau nu un alt loc de muncă ori cuprinderea într-o formă de recalificare profesională în vederea ocupării unui post în aceeaşi unitate.
În cazurile în care salariaţilor nu li se pot oferi alte locuri de muncă ori aceştia refuză locul de muncă oferit sau cuprinderea într-o formă de recalificare, conducerea unităţii le va comunica în scris termenul de preaviz, în condiţiile prevăzute în contractul colectiv de muncă.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere individuala (ci) anca55 anca55 Firma are sub 100 de angajati si directorul a dispus desfiintarea unor locuri de munca si implicit, disponibilizarea unui numar de 10 angajati. Ca sa nu intram ... (vezi toată discuția)
Art. 80, alin. 1 din ccmun '07-'10 smeagull smeagull Buna ziua, am o intrebare privind acest articol din CCMUN.(am gasit opinii contradictorii in diverse topic-uri de pe forum) Deci, [i]ART.80. - (1) In ... (vezi toată discuția)
Desfiintare post - ce drepturi am? kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)