avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Desfiintare post - ce drepturi am?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Desfiintare post - ce drepturi am?

Buna seara!

As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume:

Sunt angajata unei firme de transport care in data de 28.02 a hotarat desfiintarea postului pe care lucram eu si aproximativ alti 20 de colegi. Din momentul desfiintarii postului nu am primit nicio avizare in scris a acestei decizii si nici o alternativa de ocupare a unui alt post in cadrul companiei, desi verbal mi s-a mentionat acest lucru. Din acea data pana in acest moment am lucrat in continuare in cadrul companiei pe asa-zisul post pe care trebuia sa il primesc alternativ.
Avand in vedere ca nu sunt multumita de noul post referitor la scaderea salariului si la marirea nivelului de munca si luand in considerare ca nici nu am primit un document in scris prin care sa mi se comunice desfiintarea postului, as putea solicita preavizul in asa fel incat sa beneficiez de cele 6 salarii compensatorii precum si de dreptul la somaj precum este mentionat in CCM la nivel de ramura Transporturi ?

Art. 80. – (1) Părţile convin ca la desfacerea contractului individual de muncă, din iniţiativa angajatorului,
salariaţii să primească pe lângă celelalte drepturi la zi cuvenite pentru activitatea prestata, şi de o plată compensatorie în
valoare de minim 6 salarii de bază brute negociate.
(2) Prevederile alin. (1) sunt aplicabile atunci când desfacerea contractului de muncă a intervenit din
următoarele motive:
a) unitatea îşi reduce personalul prin desfiinţarea unor posturi de natura celui ocupat de cel în cauză, ca urmare
a reorganizării;

In cazul in care intr-un final voi primi din partea angajatorului oferta in scris pentru noul post, daca nu sunt multumita de aceasta oferta si decid sa o refuz, mai beneficiez de cele 6 salarii compensatorii sau sunt valabile numai in cazul in care nu primesc un post alternativ?

Va multumesc anticipat si astept putin ajutor.

Cu stima,
Claudia D.
Cel mai recent răspuns: todotdo , utilizator 08:30, 1 Aprilie 2011
1. Daca vi s-a desfiintat postul ocupat de dvs. trebuie sa primiti o scrisoare de preavizare de la angajator, in care se va face si oferta unui alt loc de munca.
2. Daca refuzati acest nou loc de munca veti fi concediata cu art.65 din Codul muncii (desfiintarea postului) si veti primi si salariile compensatorii.
3. Cum lucrati la noul loc de munca daca nu s-a facut act aditional la contractul individual de munca pentru schimbarea functiei si a locului de munca? Spuneti-i angajatorului ca nu sunteti de acord cu acest loc de munca.
Buna ziua.

Va multumesc pentru raspuns. Pana in acest moment pot spune ca am lucrat la negru deoarece nu mi s-a adus la cunostinta niciun document de instiintare si nici actul aditional. Aceste documente mi-au fost oferite abia ieri. Am sa semnez instiintarea de desfiintare a postului si voi refuza noul loc de munca. Tot ieri din pacate am fost "amenintata" ca daca nu semnez mi se va face referat de abatere disciplinara, desi nu au pe ce baza acest lucru. Poate au vrut doar sa ma intimideze.

As mai avea o intrebare, in cazul in care una dintre colegele mele care se afla in aceeasi situatie numai ca are contract pe perioada determinata, ar putea beneficia de aceleasi drepturi ca mine? Mentionez ca contractul colegei a expirat in acest moment dar in momentul desfiintarii postului era valabil.

Cu stima,
Claudia D
1. Dvs. puteti sa semnati de primire a instiintarii desfiintarii postului si apoi veti refuza noul post oferit.
2. Sa pastrati o copie dupa instiintarea desfiintarii postului.
3. Daca i se inceteaza contractul individual de munca prin desfiintarea postului inainte de expirarea termenului inscris in el, colega dvs. beneficiaza de aceleasi drepturi ca orice alt salariat.
Concedierea colectiva presupune o procedura foarte stricta si o suita de termene. Orice nerespectare a prevederilor procedurale conduce la anularea deciziei, iar salariatii disponibilizati vor avea dreptul la despagubiri si chiar la reintegrare.
O concediere colectiva va presupune urmatoarele momente distincte :
I. Initiarea consultarilor - reprezinta momentul in care sunt demarate negocierile cu sindicatul, sau in lipsa acestuia cu reprezentantii salariatilor
II.Propunerile sindicatului - reprezinta momentul pana la care angajatorul este obligat sa astepte reactia sindicatului saau a reprezentantilor salariatilor, intre pinctul I si punctul II trec cel putin 10 zile.
III. Raspunsul angajatorului - reprezinta momentul pana la care angajatorul are obligatia de a raspunde, in cazul in care sindicatul sau reprezentantii salariatilor au formulat propuneri referitoare la concedierea colectiva, intre punctul II si punctul III trec cel mult 5 zile.
IV. Notificarea ITM si AJOFM - vor fi notificate atat ITM si AJOFM cu privire la iminenta concediere colectiva- potrivit art. 69 din Codul Muncii, initirea consultarilor se face in timp util, Contractul Colectiv de Munca la Nivel National explica termenul de timp util, prevazand ca intre momentele de la punctul I si punctul IV vor trece :
- in cazul intreprinderilor cu un efectiv sub 100 de salariati, cel putin 15 zile
- 101-250 de salariati , cel putin 30 de zile
- peste 251 de salariati, cel putin 30 de zile
V. Oferta de locuri de munca vacante- conducerea unitatii va comunica in scris fiecarui salariat al carui post urmeaza a fi desfintat daca i se ofera sau nu un loc de munca ori cuprinderea intr-o forma de recalificare profesionala in vederea ocuparii unui post in aceeasi unitate
VI.Preavizarea- in cazurile in care salariatilor nu li se pot oferi alte locuri de munca ori acestia refuza locul de munca oferit sau cuprinderea intr-o forma de recalificare, conducerea unuitatii le va comunica in scris termenul de preaviz, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare
VII. Emiterea deciziilor de concediere - ca urmarea a punctului VI. intre preavizare si emiterea deciziilor de concediere trebuie sa treaca cel putin 20 de zile lucratoare
Intre punctul I si punctul VII trebuie sa treaca 60 de zile , indiferent de dimensiunile companiei.
VII. Reinfintarea posturilor- in cazul reinfintarii posturilor la mai putin de 9 luni dupa emiterea deciziilor, angajatorul are obligatia de a reangaja salariatii disponibilizati daca acestia isi exprima in scris intentia de a reveni.
Concedierea colectiva este acompaniata de o serie de masuri de combatere a somajului . Una din conditiile impuse pentru operarea unei concedieri colective corecte o constituie plata unor salarii compensatorii. Aceasta obligatie este asumata de angajatori prin contractul colectiv de munca aplicabil, deci se va aplica CCM la nivel de ramura Transporturi.
O zi buna.
Am si eu o mica nelamurire astazi am primit decizia de concediere in baza art. 65 motivele fiind restrangerea depart. de vanzari din cauza scaderii vanzarilor. tin sa mentionez ca doar eu am fost demis de la un pt de lucru al societatii unde doar eu activam pe postul de pe care am fost demis la celalalt post de lucru nu sa renuntat la nimeni si se va aduce un coleg pt a-mi acoperii postul , de la celalalt punct de lucru.
Intrebarea mea este sunt eligibil de a primii salarii compensatorii avand in vedere ca am fost demis. ?
va multumesc anticipat pt eventualele raspunsuri

Alte discuții în legătură

Desfiintarea postului kl3o4 kl3o4 Buna seara! As avea si eu unele intrebari privind concedierea din motive neimputabile angajatului, si anume: Sunt angajata unei firme de transport care ... (vezi toată discuția)
Dilema!ajutor! daniela20 daniela20 In cazul in care am dat preavizul de somaj si am desfintat postul si s-a terminat preavizul dar totusi am nevoie de acel post cum procedez?Daca o sa chem ... (vezi toată discuția)
Buna seara. in cazul desfiintarii postului din motive neimputabile ... lavi05 lavi05 Buna seara. In cazul desfiintarii postului din motive neimputabile angajatului, in cazul in care se oferă alternative \"neacceptabile\"( perioada determinata ... (vezi toată discuția)