avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 760 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Inchiriere spatiu depozitare pe scara blocului - ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Inchiriere spatiu depozitare pe scara blocului - Problema!

Buna seara!

Multumesc pentru faptul ca citit aceste randuri in primul rand. In al doilea rand doresc sa aduc in cunostinta dumneavoastra o problema foarte spinoasa cu care ma confrunt.

Am dorit inchirierea unui spatiu de depozitare aflat in bloc. Mai exact spatiu liber lasat din 2 in 2 etaje in locul unei guri de ghena. Astfel la 10 etaje avem 5 guri de ghena si 5 spatii de depozitat.

Atribuirea initiala a acestor spatii s-a facut dupa criteriul primul venit, primul servit in anii imediat ulteriori construirii blocului (aprox anii 1970).

Problema sta in felul urmator:
- eu nu am spatiu de depozitare inchiriat de la asociatie
- spatiile inchiriate au o chirie rusinoasa de 5 lei pe luna pentru ca majoritatea celor din comitet detin spatii similare pe celelalte scari ale blocului.
- nu se accepta sub nicio forma organizarea unei licitatii pentru acele spatii.
- nu au fost niciodata anunturi prin care se anunta o intentie de inchiriere a unui spatiu comun.

Cum pot schimba aceste lucruri in vederea obtinerii unor plati mai bune la inchiriere si o eventuala schimbare a proprietarilor mai putin interesati de acel spatiu in avantajul celor care ar vrea sa plateasca un pret mai marepentru acel spatiu?


Multumesc foarte frumos!
Cel mai recent răspuns: lexanu , utilizator 15:55, 20 Decembrie 2012
Incercati sa se faca o adunare generala in care sa se dezbata aceste probleme.
Urmatorarea adunare generala are loc in martie 2014. Ultima a avut loc acum aproximativ 2 saptamani. Problema este ca atat presedintele cât și cei din comitet, persoane prezente constant si la adunarile generale au spatii de depozitatre insusite in moduri similare.
Consider ca este un abuz de putere in momentul in care nu vor vrea sa majoreze chiriile.

Exista o cale legala ce pot utiliza? ceva similar art. 26 din Legea nr. 230/2007 dar retroactiv? Nu am putut obtine inca o consultare a contractelor de inchiriere dintre asociatie si proprietari. Pot realiza un tabel nominal in care sa intreb locatarii daca doresc sau nu majorarea chiriilor sau dupa caz licitarea spatiului? Adica sa strang 50%+1 din semnaturi pozitive.
spatiile existente sunt inchiriate deja la preturi mai mult decat modice. 5 lei pe luna. Eu doresc realizarea unor licitatii pentru acele spatii.

In plus, in cadrul anumitei sedinte de comitet s-a votat inchirierea unui spatiu comun al blocului de catre administratorul blocului. Nu s-a instiintat niciodata disponibilitatea unui spatiu de depozitare la avizier, posibilii doritori fiind privati de aceste informatii. Legal se poate lua o masura impotriva abuzurilor de acest tip?
Puteti forta convocarea unei alte AG cu acest unic subiect:
- Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiilor de proprietari:
Art. 23 -
...........
(4) Pentru situatii speciale sau de maxima urgenta, adunarile generale extraordinare ale asociatiei pot fi convocate oricand de catre comitetul executiv sau de catre cel putin 20% din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(5) Proprietarii trebuie anuntati, prin afisare la loc vizibil sau pe baza de tabel nominal convocator, asupra oricarei adunari generale a asociatiei de proprietari, cu cel putin 7 zile inainte de data stabilita, inclusiv cu privire la ordinea de zi a adunarii generale. Ordinea de zi anuntata se poate completa prin hotarare a adunarii generale.

.....................
Art. 39. - Proprietatea comuna poate fi utilizata de catre terti, persoane fizice sau juridice, de drept public ori de drept privat, numai cu acordul majoritatii proprietarilor membri ai asociatiei si al proprietarilor direct afectati de vecinatate, in baza unui contract de inchiriere, de folosinta sau de concesiune.

Suma chiriei trebuie negociata in comitetul executiv, dar, tinand cont ca membrii acestuia sunt deja chiriasii acelor spatii, asupra acestor sume ar putea fi intrebati si participantii la AG.
De asemenea, daca proprietarii hotarasc in AG sa se organizeze licitatie, atunci comitetul executiv trebuie sa organizeze aceasta licitatie interna.

In cazul in care nu se rezolva problema in asociatie, puteti sa va adresati la primarie - biroul de relatii cu asociatiile de proprietari, dar va puteti adresa si instantei.
Conform art. 39 din Legea 230/2007 trebuie sa existe liste cu acordul majoritatii proprietarilor de pe scara respectiva pentru fiecare spatiu inchiriat? Trebuie sa fie unanimitate sau doar majoritate? Deci o decizie de inchiriere nu se poate lua la o simpla sedinta de comitet?

Este greu de convocat o adunare generala dat fiind ca blocul are 4 scari.
Ultima modificare: Miercuri, 19 Decembrie 2012
lexanu, utilizator

Alte discuții în legătură

Inchiriere uscator raduraducu2008 raduraducu2008 am o prietena care locuieste intr-un bloc cu 5 etaje.Ea locuieste la ultimul etaj.Pentru ca sa poata sa inchirieze singurul uscator din scara respectiva,care ... (vezi toată discuția)
Inchiriere spatii comune la bloc dan.predescu@yahoo.com dan.predescu@yahoo.com Buna ziua, In momentul de fata avem in cadrul asociatiei de proprietari toate cele 12 spatii comune (boxe) sunt inchiriate catre proprietarii din bloc fara a ... (vezi toată discuția)
Atac decizie adunare generala comancorinaadelina comancorinaadelina Buna seara, ma confrunt cu urmatoarea situatie cu administratia blocului unde locuiesc, si anume: stau intr-un bloc cu 10 etaje din 2007 iar una din boxele de ... (vezi toată discuția)