avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 897 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Revocare testament - interesant !
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Revocare testament - interesant !

Am descoperit recent un testament autentic, prin care testatorul a lasat toate bunurile mobile si imobile nepotului sau de fiica, fara a stabili nici o obligatie in sarcina acestuia. Langa testament se afla si o hartie prin care un neurolog certifica ,cu 10 zile inainte de incheierea testamentului, ca testatorul prezenta "tulburari mnezico-prosexice ...in limitele varstei"!! Din discutiile cu specialistii am aflat ca nu exista un asemenea diagnostic..in limitele varstei, si categoric discernamantul testatorului era afectat ! Ulterior , testatorul i-a explicat celeilalte fiice ( matusa viitorului mostenitor ), ca fusese pacalit de nepot, si si-a exprimat dorinta de a merge din nou la notar, unde a revocat testamentul ! :P Banuiala celei de-a doua fiice s-a adeverit, in sensul ca nepotul (de profesie mostenitor ) nu a mai trecut pe la bunic, l-a uitat, si cand a fost sunat a replicat ca el are testamentul...nu se prevede nici o bligatie....asa ca ...sanatate!!! El nu stie insa ca testamentul a fost revocat!
Cand va veni finalul, si nepotul va afla ca nu mai este fericitul mostenitor, probabil ca va solicita anularea revocarii! pe cale civila!!X-(
Cum se pot apara ceilalti mostenitori? Pot solicita ei, in cadrul actiunii nepotului, anularea testamentului pt. lipsa discermanantului, avand la baza acea hartie eliberata de neurolog inainte de efectuarea testamentului autentic?
Cel mai recent răspuns: Florentina Paven , Avocat 18:05, 5 Februarie 2009
daca testamentul nu poate fi atacat din cauze de lipsa discernamant, poate fi din alte cauze?ma refer la faptul ca o pereche de parinti pot lasa toata averea unui singur copil, ceilalti........pot ei sa revendice ceva mai ales dupa decesul parintilor?
Ultima modificare: Joi, 5 Februarie 2009
sara, utilizator
Desigur ca pot, intrucit toti descndentii au calitatea de mostentori rezervatari, iar liberalitatile nu pot fi facute decit in limtele cotitatii disponibile, deci nu poate fi incalcata rezerva pe care legea o prevede in favoarea descendentilor.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Neglijenta notariala edyyy10 edyyy10 exista un testament autentic din 2005 dar notara nu a trecut numerele si in litere iar un teren de 85000 mp a fost trecut ca fiind de 8500mp. Mama mea nu are ... (vezi toată discuția)
Revocare testament ARISTITA MARCU ARISTITA MARCU Buna seara! am nevoie de niste lamuriri in aceasta problema 1.batran -sotie si fiica decedate-succesiune facuta 2.unicii mostenitori-3 nepoti din partea ... (vezi toată discuția)
Testament olograf arunarun arunarun Buna ziua, Iata o situatie: tanti batrana , nevazator grad I, fara rude ,la activ cu vreo 20 de testamente facute si desfacute. In prezent ,ultimul ... (vezi toată discuția)