avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 793 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... pensie alimentara platita ocazional
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

pensie alimentara platita ocazional

Buna ziua,
Am 40 de ani, am ramas in urma divortului (incheiat in 2000) cu un copil – in prezent are 15 ani.
In urma procesului de custodie incheiat in anul 2000, fostul meu sot a fost obligat sa plateasca o pensie de intretinere in cuantum de 25% din venitul sau lunar, pana la implinirea majoratului de catre fiul nostru.
Pana acum am primit pensia numai in urma insistentelor si nenumaratelor telefoane catre fostul meu sot, la cateva luni odata o suma de bani care o considera de cuviinta fostul meu sot (virata de fiecare data in contul meu bancar).
In urma lecturarii pe Avocatnet.ro a subiectelor cu continut similar, am tras 2 concluzii:
1. As dori sa ma adresez instantei pentru recalcularea pensiei la nivelul actualului lui salariu. Mai mult decat atat as vrea sa pot obtine poprire pe salariul sau, cu virare in contul meu de salariu.
2. As vrea sa pot recupera pensia pe ultimii 3 ani si pt asta am inteles ca trebuie sa ma adresez unui executor judecatoresc.
Spuneti-mi va rog, daca imi scapa ceva... si ce sorti de izbanda as avea daca fostul meu sot sustine ca el - chiar daca e parton la o firma cu profit - pe cartea lui de munca are salariul minim pe economie? E posibil sa vrea doar sa ma descurajeze sustinand acest lucru? Venitul sau net lunar nu tine cont si de profitul, rulajul firmei...?
Multumesc anticipat pentru raspuns! Numai bine, tuturor!
Cel mai recent răspuns: AV. GABRIELA GERBER , Avocat 09:00, 22 Decembrie 2012
La punctele 1 si 2 nu o sa va mai raspund, deoarece vad ca sunteti bine informata.
Referitor la veniturile sotului, alaturi de salariul de pe cartea de munca cum ziceti dvs., intra in calcul si alt venit, cum ar fi: dividendele, dar in niciun caz rulajul societatii comerciale respective.

Aveti aici o speta in care sunt luate in calcul si dividendele.
[ link extern ]
Pana nu veti actiona pe cale legala si a obtine oficial veniturile nu veti putea sti daca fostul sot incearca sa va induca in eroare sau chiar are dreptate.

Se ia in considerare venitul cu caracter constant, bunurile de care dispune, in functie de nevoile concrete ale minorului.

Profitul este al societatii, in patrimoniul lui intrand doar dividendele anuale, daca exista si nu cumva sunt investite in continuare in firma.

Dar asa cum v-am spus tb sa actionati pt a sti exact despre ce este vorba. Nu aveti ce pierde, macar nu mai stati sa va rugati lunar pt drepturile copilului.

Mergeti si la executor cu hotararea veche investita pentru plata pe ultimii 3 ani.
Va multumesc pentru raspunsurile atat de prompte. Mai am cateva intrebari scurte si la obiect:
1. Cred ca voi avea nevoie in instanta de numele si adresa firmei... cum pot intra in posesia lor?
2. Prin ce mijloace legale pot intra in posesia veniturilor fostului meu sot?
3. Prezentarea la executor se face insotita de un avocat, sau ma pot prezenta si singura?
4. ... raspunsurile la aceste intrebari pot fi inlocuite de fapt cu prezentarea unor pasi pe care-i voi face, mi-i puteti creiona in cateva cuvinte, va rog?
Multumesc din suflet!
Dvs va trebui sa indicati instantei denumirea firmei si adresa. Incercati sa obtineti de la registrul comertului aceste date.

La executor mergeti singura, nu aveti nevoie neaparata de un avocat. Doar eventual pentru a investi cu formula executorie sentinta pe care o aveti, in cazul in care nu este deja investita.
Se face o cerere catre executor, executorul cere incuviintarea instantei pt executare si apoi se desfasoara aceasta procedura prin poprire asupra veniturilor sau prin executare mobiliara/imobiliara.

Va puteti eventual gandi si la o plangere penala pt abandon de familie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pensie intretinere costache_mirrela costache_mirrela In urma hotararii def. si irevocabile, mi-a fost incredintat minorul spre crestere si educare, tatal urmand sa plateasca 25% din venitul net. Timp de un an si ... (vezi toată discuția)
Pensie alimentarã pentru copil juliaeva juliaeva Poate cineva să-mi spună ce venituri se iau în calcul la stabilire pensiei alimentare pentru copil? Fostul meu soţ are trecut în cartea de muncă ... (vezi toată discuția)
Veniturile obținute ca asociat al firmei se iau în calcul la stabilirea pensiei de întreținere a minorului? aallyah9 aallyah9 Buna ziua Ma intereseaza sa stiu daca la 1/6 din cuantumul veniturilor cu obligatie de plata a pensiei de întretinere copil se include si veniturile obtinute ... (vezi toată discuția)