avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 994 soluții astăzi

Joi, 27 martie, are loc evenimentul: Dreptul proprietății intelectuale în raport cu salariații - Aspecte practice și provocări actuale. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... dat afara ca a cerut salariul
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

dat afara ca a cerut salariul

buna ziua,
am o prietena care a lucrat, impreuna cu sotul ei la o fabrica de produse alimentare din carne. au fost angajati amandoi din septembrie cu contract de munca. prima luna...a fost bine, referitor la salariu, care era 800 net + produse alimentare in loc de bonuri de masa. au intarziat ei cu salariul dar l-au luat. in urmatoarele luni, pentru luna octombrie au luat jumatate din salariu la sfarsitul lui noiembrie iar cealalta jumatate in decembrie. deci pe noiembrie n-au primit nici un ban. cativa dinte muncitori si-au cerut drepturile, directorul si cei din conducere mereu promiteau ca ii vor lua in 2-3 zile si mereu minteau. vecina mea si-a facut cerere pentru 2 libere la care avea dreptul si cateva zile de concediu. a fost personal cu cererea la director, care i-a aprobat cererea, iar peste 2 zile cand s-a dus pana la serviciu sa vada daca se dau banii, a aflat cu stupoare ca a fost data afara si ea si ceilalti 14-15 care au fost mai infipti si si-au cerut salariile. a fost pusa sa-si dea demisia si ea si sotul ei, insa nu a scris nimic, au fost avertizati ca nu mai au voie sa intre in fabrica si nici nu le vor platii salariile pentru noiembrie si decembrie. ce e de facut?
Cel mai recent răspuns: dana2774 , utilizator 13:50, 24 Decembrie 2012
Ceea ce ati relatat dumnevoastra este un abuz foarte grav. Pentru incetarea legala a contractelor de munca trebuie indeplinita o procedura, nu se poate desface un contract de munca pocnind din degete.
Persoanele in cauza sa formuleze o plangere la ITM sau daca li s-au comunicat deciziile de incetare a contractului de munca sa le conteste in instanta, in aceste cazuri nu se platesc taxe de timbru judiciar.
trebuie facuta plangere la itm si sa ceara si drepturile salariale.
mai mult ar putea sa-i dea in judecata pe patroni pentru ca i-au data afara pe nedrept si sa ceara plata salariilor pana la solutionarea litigiului precum si reangajarea pe functii.
se poate dovedi prin simplul fapt ca nu au semnat statele de plata.
conditia esentiala este sa fi avut contract de munca.
Singurele solutii sunt : sesizarea ITM-ului si/sau promovarea unei actiuni in instanta impotriva acelui angajator.
Multumesc pentru indrumari! Sarbatori fericite!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Posibilitate somaj dupa cei 2 de ani de indemnizatie pt. crestere copil tomaioan tomaioan Buna ziua.As vrea sa stiu daca pot beneficia de indemnizatie de somaj dupa terminarea celor 2 ani de indemnizatie pt. cresterea copilului. Mentionez ca in 10 ... (vezi toată discuția)
Salarii compensatorii lungu_iulia lungu_iulia De curand am fost data in somaj fara nici un salariu compensatoriu. Am lucrat la ei in firma 6 ani si stiu ca la nivel national se acorda 1 salariu ... (vezi toată discuția)
Drepturi banesti vio34man vio34man Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarele: Din 15.04.2002 si pana in 29.12.2009 am lucrat la o firma privata,cu capital romanesc. In data de ... (vezi toată discuția)