avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 740 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... DREPTURI BANESTI
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

DREPTURI BANESTI

Va rog sa ma ajutati in legatura cu urmatoarele:
Din 15.04.2002 si pana in 29.12.2009 am lucrat la o firma privata,cu capital romanesc.
In data de 29.12.2009 mi-a fost inmanata ,in scris,decizia de concediere cu specificatia"decizia de incetare a colaborarii a fost luata din motive ce tin strict de criza economica si nu de performantele dumneavoastra profesionale".
Durata preavizului a fost de 20 zile adica pana la 27.01.2010.
Mentionez ca firma are ca obiect de activitate,distributia de produse cosmetice,detergenti si produse alimentare si am activat ca Director Vanzari ,iar incetarea contractului de munca s-a facut in temeiul articolelor 65,73,74,75,din Codul Muncii.
Nu am primit nici pana la aceasta data drepturile banesti ce mi se cuvin pentru perioada de preaviz,adica perioada 1 - 27.01.2010.
Intrebarile mele sunt urmatoarele.
In afara de drepturile banesti pentru perioada de preaviz,trebuie sa mi se plateasca si zilele de concediu neefectuate in perioada 2002 - 2010,s-au doar cele neefectuate aferente anului 2009 ?
De cate salarii compensatorii beneficiez ,conform contractului colectiv incheiat la nivel de ramura ?
Cum pot forta, oarecum ,angajatorul sa plateasca drepturile ce mi se cuvin?
Ma ajuta personal,cu ceva,daca fac o sesizare la ITM ?
Avocatul,in cazul litigiilor de munca,trebuie platit ?
Multumesc.

Cel mai recent răspuns: ContSters42179 , utilizator 17:38, 17 Martie 2010
1. CO neefectuat se va compensa in bani numai pentru ultimul an.
2. Neplata drepturilor salariale va da dreptul sa va adresati in acelasi timp si ITM-ului si instantei de judecata.
3. Avocatul il veti plati dvs, iar in caz de castig onorariul acestuia poate fi recuperat de la fostul angajator sub forma cheltuielilor de judecata.
4. Potrivit CCMN, veti primi minim un salariu compensatoriu ... intrucat la nivel de ramura nu mai exista CCM (banuiesc ca faceti parte din ramura comert).
Angajatorul este obligat ca la incetarea contractului sa va acorde toate drepturile salariale la zi inclusiv cele de pe CO neefectuat (pe toti anii cerut dar s-ar putea sa primiti pe ultimii 3), plata perioadei de preaviz, salariu compensator.
Drepturile neacordate le puteti obtine in instanta in termen de 3 ani.
Litigiul de munca este scutit de taxa de timbru.
Angajarea unui avocat presupune plata onorariului dar suma o recuperati de la angajator prin plata cheltuielilor de judecata.
Ultima modificare: Miercuri, 17 Martie 2010
ContSters42179, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu de odihna in perioada de preaviz samanta samanta Buna dimineata, va rog sa imi spuneti, in baza carui articol din lege pot solicita efectuarea concediului de odihna in perioada de preaviz. Mentionez ca ... (vezi toată discuția)
Neplata concediului de odihna Marius201390 Marius201390 Buna ziua! Am lucrat la o firma timp de 8 luni iar cand am plecat din firma mi-am facut cere de incetare a C.I.M. conform art 55 lit. b si am cerut si ... (vezi toată discuția)
Disponibilizare mihaelaak mihaelaak Buna ziua, In urma cu o saptamana am fost disponibilizata, iar acest lucru mi s-a adus la cunostina cu 2 zile inainte de a intra in previz. Compania nu are ... (vezi toată discuția)