avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1484 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizare

Buna ziua,

In urma cu o saptamana am fost disponibilizata, iar acest lucru mi s-a adus la cunostina cu 2 zile inainte de a intra in previz. Compania nu are contract colectiv de munca, ci este afiliata la contractul colectiv la nivel national.
Asa stand lucrurile, mi s-a spus ca asta este situatia , iar cei 11 ani de fidelitate si devotament au disparut ca prin minune. Singura compensatie este 1 salariu, firma motivand ca nu are bani sa plateasca mai mult.
As vrea sa stiu, este legala decizia lor? Ce se intampla cu concediul neefectuat (mentionez ca mai am o saptamana de concediu neefectuat pe anul 2008, plus cel de anul acesta).
Daca in perioada de preaviz imi gasesc un loc de munca, cum se vor desfasura lucrurile? Ma refer care este modalitatea de angajare pe noul post si care sunt obligatiile firmei care m-a disponibilizat?

Va multumesc pentru raspuns..

Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:42, 19 August 2009
este legal. daca ti-au si subliniat ca iti vor da compensatii banesti in valoare de 1 salariu atunci oamenii respecta legea. (ptr ca asa se prevede in CCMUN)

concediul neefectuat iti va fi platit impreuna cu toate drepturile la zi.

pe perioada preavizului de 20 zile ai dreptul sa lucrezi numai 4 ore/zi dar sa fi platita ptr 8 ore/zi. de asemenea poti sa vii azi la serviciu si sa stai 8 ore/zi iar maine sa nu vii. adica poti cumula orele absentate.

daca iti gasesti de lucru noul angajator iti va face un nou contract de munca si toate vor fi ca la un nou inceput. ce obligatii sa mai aiba firma de la care pleci.
astepti sa se termine perioada de preaviz, primesti decizia de incetare si toate drepturile la zi + compensatia de 1 salariu si o iei de la inceput in alta parte.

succes(uri)
1. Firma a procedat legal.
2. iata ce spune CCMUNN pe anii 2007-2010:
ART.74. (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
(3) In perioada preavizului, salariatii au dreptul sa absenteze patru ore pe zi de la programul unitatii, pentru a-si cauta un loc de munca, fara ca aceasta sa afecteze salariul si celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, in conditiile stabilite de angajator.
ART.78. - (1) La incetarea contractului individual de munca din motive ce nu tin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensatie de cel putin un salariul lunar, in afara drepturilor cuvenite la zi.
(2) Prevederile alin. 1 sunt aplicabile atunci cand incetarea contractului individual de munca a intervenit ca urmare unor motive ce nu tin de persoana salariatului.
3. Aveti si posibilitatea sa va efectuati CO restant in perioada de preaviz, daca angajatorul va aproba. Daca nu, acesta este obligat, conform art.141(4) din Codul muncii, sa av compenseze in bani zilele de CO neefectuat pe anii 2008-2009.
4. Deoarece firma v-a concediat, puteti primi indemnizatie de somaj. Firma este obligata ca la data incetarii CIM sa va dea decizia, inregistrata la ITM, adeverinta-tip pentru somaj, nota de lichidare si datoriile banesti: salariul la zi, compensarea de un salariu, c/val. CO neefectuat.
5. Daca in perioada de preaviz va gasiti alt loc de munca, spuneti noului angajator ca sunteti in preaviz si ca incepeti lucrul dupa expirarea acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere freerobert freerobert buna ziua.am lucrat la o firma si sa desfiintat postul pe care aram incadrat.as dori sa stiu cum se calculeaza lichidarea si daca pe o perioada de 6 luni se ... (vezi toată discuția)
Compensarea in bani a co la incetarea raporturilor de munca. nobo nobo De maine intru in preaviz, 14 zile lucratoare, concediu nu mai pot lua, pentru ca este altcineva programat sa plece si as vrea sa stiu daca agajatorul are ... (vezi toată discuția)
Plata concediului de odihna pt luna ianuarie 2010 cristinutza_alexa cristinutza_alexa Luni o sa primesc decizia de desfiintare a postului, si o sa intru in preaviz de 15 zile, acest preaviz se va incheia in luna feb aprox in data de 15. Am ... (vezi toată discuția)