Buna ziua!
Am lucrat la o firma timp de 8 luni iar cand am plecat din firma mi-am facut cere de incetare a C.I.M. conform art 55 lit. b si am cerut si compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat. Asta s-a petrecut la inceputul lui Decembrie 2013 si nu am primit inca nici un ban. Am facut plangere la ITM si de acolo am primit raspuns ca din moment ce nu mai sunt angajat ei nu pot sa ma ajute sa imi recuperez bani si ca trebuie sa merg in instanta pentru a recupera. Intrebarile mele sunt: Care sunt costurile? Care sunt sansele sa imi recuperez bani? Pot cere si alte depagubiri? Care ar fi demersurile care trebuie sa le fac pentru a-mi recupera bani?(unde trebuie sa merg, ce acte trebuie sa am cu mine cand merg, am nevoie de avocat). Va rog sa ma ajutati cu un raspuns cat mai detailat pentru ca nu is trecut prin asa ceva sa stiu ce si cum si unde.
Multumesc,
Marius
In cazul incetarii CIM este posibila compensarea in bani a concediul neefectuat (art. 144 alin 4 din codul muncii),
Daca angajatorul nu este de acord sa plateasca de buna voie, va trebui sa il actionati in judecata.
Anterior, insa, introducerii actiunii in instanta trebuie sa il chemati la mediere.
Informarea asupra avantajelor medierii este gratuita.
De asemenea, nu exista taxa de timbru in cazul litigiului dvoastra, intrucat este litigiu de munca. Va trebui sa achitati onorariul avocatului, doar.
1. Potrivit art. 146 alin. (4) din Codul muncii, compensarea in bani a concediului de odihna neefectuat este permisa numai in cazul incetarii contractului individual de munca.
2. Potrivit art. 268 C.mun., cererile in vederea solutionarii unui conflict de munca pot fi formulate:
....
c) in termen de 3 ani de la data nasterii dreptului la actiune, in situatia in care obiectul conflictului individual de munca consta in plata unor drepturi salariale neacordate sau a unor despagubiri catre salariat, precum si in cazul raspunderii patrimoniale a salariatilor fata de angajator;
....
Data de la care incepe sa curga acest termen este data incetarii c.i.m.
3. Actiunea se depune la Tribunalul in raza caruia aveti domiciliul sau locul de munca si este scutita de plata taxelor judiciare.
4. In litigiile de munca , sarcina probei incumba angajatorului. in cazul dvs, el va trebui sa faca dovada ca a acordat CO sau a compensat in bani CO neefectuat la incetarea c.i.m.
5. Nu aveti nevoie de avocat , daca credeti ca va descurcati singura. Daca va angajati avocat veti suporta onorariul acestuia, care difera de la un avocat la altul
In caz de castig, veti putea recupera onorariul platit de la partea adversa sub forma cheltuielilor de judecata.
6. Pasi privind actiunea in instanta:
- se formuleaza cererea de chemare in judecata, in 3 exemplare
- se depune cererea de chemare in judecata la Tribunal.
- la cerere puteti atasa copia c.i.m. si copia deciziei de incetare a acestuia.
Participarea partilor la sedinta de informare privind avantajele medierii se poate face atat inainte de promovarea litigiului , dar si dupa promovarea acestuia.
1. Apelati la un mediator.
2. Daca ati sesizat in scris ITM-ul atunci trebuia sa primiti tot in scris un raspuns. In acest caz se efectueaza un control inainte de a se raspunde petentului.
Multumesc mult!
Daca angajatorul, prin absurd, face o dovada cum ca mi-a platit CO care ar fi cheltuielile mele? Daca angajatorl nu face o dovada cum ca mi-a platit CO atuni pot sa cer si despagubiri?