Buna ziua,locuiesc cu chirie in una din locuintele oferite de catre stat muncitorilor unei fabrici de hartie.Nu demult acestea au fost date in administrarea primariei.Unele persoane au cumparat respectivele locuinte in anii 80,iar altii locuiesc cu chirie.Locuinta este ca o vila cu 4 apartamente(2 parter si 2 la etaj) cu hol la comun.Eu inca locuiesc cu chirie la respectiva adresa,iar vecinul de deasupra a cumparat acum cativa ani.Problema este ca acoperisul de pe casa s-a stricat si necesita reparatii,iar vecinul de deasupra mi-a cerut sa contribui cu bani la repararea acoperisului.Raspunsul meu a fost negativ din cauza posibilitatilor financiare mici si datorita faptului ca eu sunt un simplu chirias iar dansul este proprietar.In urma raspunsului dat de mine,respectivul vecin a inceput sa toarne apa(de unde stiu ca turna apa?simplu,afara nu ploua dar din tavanul meu curgea apa in continuu).Cand i-am facut o sesizare si am incercat sa vorbesc cu dansul mi-a spus ca si la el ploua si daca nu ai dau bani sa repare acoperisul o sa curga tot timpul apa la mine in casa.De multe ori nici nu am putut sa dorm,apa curgea exact deasupra patului.Am incercat sa vorbesc la primarie iar raspunsul care mi l-a dat a fost ca *noi va dam spatiul in chirie,dumneavoastra trebuie sa aveti grija de el sa-l intretineti.Doar nu vreti sa venim noi sa reparam si sa zugravim?*Eu nu aveam pretentii sa vina cineva sa zugraveasca sau sa repare ceva.Eu vreau doar ca vecinul respectiv sa termine cu toate problemele care mi le cauzeaza intentionat.Acum este iarna,in momentul in care o sa se topeasca zapada sau o sa ploua imi este si mai frica deoarece ultima data apa a ajuns la firele de la bec(curgeau incontinuu picaturile de apa pe lustra),daca se intampla ceva cu instalatia electrica(care este destul de veche) si ia foc casa?
Ce ar trebui sa fac?Daca eu sunt chirias iar el proprietar,ar trebui sa dau bani la repararea acoperisului?Ce as putea face ca sa il opresc?Multumesc
Din moment ce locuiti acolo pe vecie, chiar daca cu chirie, e normal sa contribuiti la reparatia acoperisului.
Chiar daca nu sunteti intr-o asociatie de proprietari, trebuie sa va comportati la fel ca si cum ati fi.
Intr-o asociatie de proprietari, cand se deterioreaza terasa, se repara cu contributia tuturor.
Chiar daca aveti statutul de chirias prin contractul incheiat cu primaria va revine obligatia intretinerii si repararii spatiului care il ocupati concomitent si a spatiilor comune dupa cum este si acoperisul
In astfel de cazuri diferendele si disputele nu sunt constructive,conducand la o inrautatire a relatiilor intre vecini
Discutati decent si cu toleranta cu vecinul ,analizati variantele favorabile calitativ si ca si pret de cost si supuneti discutiei tuturor celor 4 locatari necesitatea executarii reparatiei terasei
Problema trebuie rezolvata cumva, adica si vecinul dvs. are oarece dreptate. Daca ati fost la primarie, inseamna ca nu ati vorbit cu cine trebuie. Obligatia de a face aceste reparatii de o anvergura mai mare revine proprietarior (de fapt toate reparatiile pe partile comune trebuie facute de proprietari), asa cum ati intuit si probabil ca asa scrie si in contractul de inchiriere. Cu zugravirea si alte mici reparatii, nu se pune problema, le supotrati dvs.
In cazul expus, nu o sa vedeti bani de la primarie niciodata, insa se poate purta o discutie in sensul ca dvs. achitati partea pe care ar trebui sa o suporte primaria, in schimb aceasta v-ar deduce cheltuiala din chirie. Asa este corect - insa atentie, faceti totul ca la carte, informati in scris primaria despre aceasta situatie, vedeti daca au vre-o intentie de a va ajuta, daca nu propuneti varianta cu deducerea cheltuielilor din chirie. Inca o data atentie: lucrarea trebuie facuta printr-o firma autorizata (eventual agreata si de primarie), cu devize, facturi, chitante - altfel nu merge. Vedeti daca documentele de plata se pot face individual pe proprietari si daca in ceea ce va priveste, documentele trebuie intocmite in si pe numele primariei, in vederea introducerii acestora in contabilitatea lor.
Va doresc mult succes si sarbatori fericite!
si pe linga cele spuse mai sus , fa asigurare .....si daca te inunda cere celor de la asigurari sa-ti plateasca zugraveala ...si daca se repeta ...asiguratorul ar trebuii sa-l intrebe de sanatate pe domul varsator....pare utopie dar cam asta ar trebuii sa se intimple....
Am citit toate raspunsurile Dv. V-as intreba: oare vecinul de sus nu putea urma si el o cale ...oficiala? Chiar trebuia sa ajunga sa toarne apa? Nu exista un administrator capabil sa lamureasca dilema, daca nu sa rezolve problema? D'ale lu' Mitica e cu noi ! #-o