avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 634 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vecinul toarna apa intentionat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vecinul toarna apa intentionat

Buna ziua,locuiesc cu chirie in una din locuintele oferite de catre stat muncitorilor unei fabrici de hartie.Nu demult acestea au fost date in administrarea primariei.Unele persoane au cumparat respectivele locuinte in anii 80,iar altii locuiesc cu chirie.Locuinta este ca o vila cu 4 apartamente(2 parter si 2 la etaj) cu hol la comun.Eu inca locuiesc cu chirie la respectiva adresa,iar vecinul de deasupra a cumparat acum cativa ani.Problema este ca acoperisul de pe casa s-a stricat si necesita reparatii,iar vecinul de deasupra mi-a cerut sa contribui cu bani la repararea acoperisului.Raspunsul meu a fost negativ din cauza posibilitatilor financiare mici si datorita faptului ca eu sunt un simplu chirias iar dansul este proprietar.In urma raspunsului dat de mine,respectivul vecin a inceput sa toarne apa(de unde stiu ca turna apa?simplu,afara nu ploua dar din tavanul meu curgea apa in continuu).Cand i-am facut o sesizare si am incercat sa vorbesc cu dansul mi-a spus ca si la el ploua si daca nu ai dau bani sa repare acoperisul o sa curga tot timpul apa la mine in casa.De multe ori nici nu am putut sa dorm,apa curgea exact deasupra patului.Am incercat sa vorbesc la primarie iar raspunsul care mi l-a dat a fost ca *noi va dam spatiul in chirie,dumneavoastra trebuie sa aveti grija de el sa-l intretineti.Doar nu vreti sa venim noi sa reparam si sa zugravim?*Eu nu aveam pretentii sa vina cineva sa zugraveasca sau sa repare ceva.Eu vreau doar ca vecinul respectiv sa termine cu toate problemele care mi le cauzeaza intentionat.Acum este iarna,in momentul in care o sa se topeasca zapada sau o sa ploua imi este si mai frica deoarece ultima data apa a ajuns la firele de la bec(curgeau incontinuu picaturile de apa pe lustra),daca se intampla ceva cu instalatia electrica(care este destul de veche) si ia foc casa?
Ce ar trebui sa fac?Daca eu sunt chirias iar el proprietar,ar trebui sa dau bani la repararea acoperisului?Ce as putea face ca sa il opresc?Multumesc
consultati codul civil, legea protectiei chiriasilor, legea locuintei. veti vedea ca sunt separate foarte clar cheltuielile pe care trebuie sa le suporte chiriasul si cele pe care trebuie sa le suporte proprietarul. daca nu cunoasteti legile va va fi foarte greu sa iesiti cu bine din aceasta problema.
Servus.Interesanta si mai ales UTILA trimiterea dvs:„consultati codul civil, legea protectiei chiriasilor, legea locuintei. veti vedea ca sunt separate foarte clar cheltuielile pe care trebuie sa le suporte chiriasul si cele pe care trebuie sa le suporte proprietarul. daca nu cunoasteti legile va va fi foarte greu sa iesiti cu bine din aceasta problema.”DOCUMENTATA,DA...Daca ar fi fost„facila”INTELEGEREA/INTERPRETAREA acestora,ce rost ar mai fi avut„intrebarea”aici(forum)???Personal,am exprimat„o solutie”(mai putin DOCUMENTATA/PROFESIONISTA,academica).Ori,poate cineva intelege altfel(eronat)„rolul” acestui FORUM...CONCLUZIA dvs.este insa foarte„ok”:„daca nu cunoasteti legile va va fi foarte greu sa iesiti cu bine din aceasta problema.”No comment!!!Cu acelasi RESPECT...
M_P a scris:

si pe linga cele spuse mai sus , fa asigurare .....si daca te inunda cere celor de la asigurari sa-ti plateasca zugraveala ...si daca se repeta ...asiguratorul ar trebuii sa-l intrebe de sanatate pe domul varsator....pare utopie dar cam asta ar trebuii sa se intimple....

Aveti drptate: daca apa vine de la vecinul de sus, firma de asigurari recupereaza banii de la cel vinovat. Am fost in situatia asta.
elga50 a scris:

Din moment ce locuiti acolo pe vecie, chiar daca cu chirie, e normal sa contribuiti la reparatia acoperisului.

Chiar daca nu sunteti intr-o asociatie de proprietari, trebuie sa va comportati la fel ca si cum ati fi.
Intr-o asociatie de proprietari, cand se deterioreaza terasa, se repara cu contributia tuturor.

Culmea metodicii: "Sa inveti pe cineva ceea ce nu stii"

Reparatiile la cladiri intra in indatoriirile propietarului, nu ale chiriasilor. Chiriasii doar intretin doar partea din cladire ce o folosesc: individuala si comuna.
Ultima modificare: Sâmbătă, 5 Ianuarie 2013
ContSters67366, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Infiltrare apa alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Stau la etajul 3 si deasupra mea sta cu chirie o familie, familie care nu au incheiat vreun contract cu ... (vezi toată discuția)
Apartamentul de deasupra in paragina, al meu urmeaza sa fie afectat,ce pot face? Locatar3 Locatar3 Intr-o vila de 4 apartamente (unul pe etaj), eu stau la et.3, in chirie. Deasupra mea nu locuieste nimeni, doamna proprietara am inteles ca vine o data pe an ... (vezi toată discuția)
Probleme cu acoperisul de bloc bitec_83 bitec_83 Locuiesc la etajul 4 ultimul, al unui bloc si am mari probleme cu hidroizolatia acoperisului. Apa s-a infiltrat pana la vecinul de mai jos, care spune ... (vezi toată discuția)