avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1067 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... vecinul toarna apa intentionat
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

vecinul toarna apa intentionat

Buna ziua,locuiesc cu chirie in una din locuintele oferite de catre stat muncitorilor unei fabrici de hartie.Nu demult acestea au fost date in administrarea primariei.Unele persoane au cumparat respectivele locuinte in anii 80,iar altii locuiesc cu chirie.Locuinta este ca o vila cu 4 apartamente(2 parter si 2 la etaj) cu hol la comun.Eu inca locuiesc cu chirie la respectiva adresa,iar vecinul de deasupra a cumparat acum cativa ani.Problema este ca acoperisul de pe casa s-a stricat si necesita reparatii,iar vecinul de deasupra mi-a cerut sa contribui cu bani la repararea acoperisului.Raspunsul meu a fost negativ din cauza posibilitatilor financiare mici si datorita faptului ca eu sunt un simplu chirias iar dansul este proprietar.In urma raspunsului dat de mine,respectivul vecin a inceput sa toarne apa(de unde stiu ca turna apa?simplu,afara nu ploua dar din tavanul meu curgea apa in continuu).Cand i-am facut o sesizare si am incercat sa vorbesc cu dansul mi-a spus ca si la el ploua si daca nu ai dau bani sa repare acoperisul o sa curga tot timpul apa la mine in casa.De multe ori nici nu am putut sa dorm,apa curgea exact deasupra patului.Am incercat sa vorbesc la primarie iar raspunsul care mi l-a dat a fost ca *noi va dam spatiul in chirie,dumneavoastra trebuie sa aveti grija de el sa-l intretineti.Doar nu vreti sa venim noi sa reparam si sa zugravim?*Eu nu aveam pretentii sa vina cineva sa zugraveasca sau sa repare ceva.Eu vreau doar ca vecinul respectiv sa termine cu toate problemele care mi le cauzeaza intentionat.Acum este iarna,in momentul in care o sa se topeasca zapada sau o sa ploua imi este si mai frica deoarece ultima data apa a ajuns la firele de la bec(curgeau incontinuu picaturile de apa pe lustra),daca se intampla ceva cu instalatia electrica(care este destul de veche) si ia foc casa?
Ce ar trebui sa fac?Daca eu sunt chirias iar el proprietar,ar trebui sa dau bani la repararea acoperisului?Ce as putea face ca sa il opresc?Multumesc
eledas a scris:

Buna,
Solutia sigura este Asigurarea, pt ca agentia de asigurari va cerceta si gasi motivul, cei direct raspunzatori vor plati in final. Agentiile de asigurari nu pierd niciodata si daca toata problema apare de la vecinul "dragut" se va linisti dansul dupa ce va fi pus la plata!
INSA atentie fff mare la incheierea politei de asigurari ...nu mentionati din start problemele actuale, nu veti gasi nici o asigurare care sa preia cu buna stiinta asemenea situatii. Adresati va agentiei de asigurari cu aceasta problema abea dupa cateva saptamani - 2 lun,i de la inceierea politei ca sa nu aveti surpriza de a nu va fi rezolvata problema.
Mult succes si un an nou cu rezolvari!

Servus.Solutia SIGURA???Exista doar intentia de a fi„avocatul divolului”?Altfel,in„solutia dvs.”sunt cel putin 2(doua)contradictii:atat in„termeni cat si in rationament”.Este adevarat faptul ca„Agentiile de asigurari” NU PREA PIERD PROCESE(cred ca la asta v-ati gandit)...Asta in cazul fericit in care se ajunge acolo.La fel de adevarat este si faptul ca„agentia va cerceta si gasi motivul”...Pe parcursul cercetarilor„este posibil”ca acest„truc”sa fie descoperit si mult mai usor de„combatut”(„ascunderea”,cu BUNA STIINTA,situatiei REALE:probleme la hidroizolatia imobilului si evident cu vecinul)-NULITATEA contractului de asigurare!!!Societatea de Asigurari NU„are obligatia”(prin contract)de a„presta”pt.dvs.„servicii”de acest gen...In acel moment sunteti fff.aproape de„altceva”,mai GRAV(poate declaratii mincinoase,inselaciune in conventii...).Personal,NU„recomand”nimanui„aceasta varianta”(poate,uneori,CASTIGATOARE).Anterior,exista„solutia sigura”:„deducerea cheltuielilor din chirie”...
~ Conținut șters la cerere ~
Pentru o mai buna edificare, cititi Legea 230/2007 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari, si acele aspecte sunt valabile atat in situatia daca sunteti proprietar sau chirias si asa cum era intr-un comentariu facut anterior, faceti totul legal pe baza de acte.La cheltuielile aferente partii comune:-
ART. 18
În cazurile în care în clădirile de locuinţe unul dintre proprietari sau chiriaşi împiedică, cu bună-ştiinţă şi sub orice formă, folosirea normală a clădirii de locuit, creând prejudicii celorlalţi proprietari ori chiriaşi, după caz, proprietarii sau reprezentantul legal al acestora pot solicita instanţei să hotărască măsurile pentru folosirea normală a clădirii, precum şi plata daunelor.
desi la alt art.se prevede ca >
ART. 58
(1) Instituţiile administraţiei publice locale ori centrale sau orice alte societăţi de stat, care deţin în proprietate apartamente sau spaţii cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă în clădirile de locuinţe, au aceleaşi drepturi şi obligaţii ca oricare alt proprietar din condominiu şi au obligaţia să mandateze persoane fizice sau juridice pentru a colabora cu asociaţia de proprietari.
(2) Raporturile juridice ale proprietarului, stabilite de comun acord cu chiriaşul, indiferent de statutul locuinţei, precum şi nerespectarea obligaţiilor contractuale de către chiriaş nu absolvă proprietarul de la obligaţiile sale faţă de asociaţia de proprietari prevăzute în prezenta lege.
dar de obicei chiriasul sau asociatia de locatari daca exista aduce la cunostinta problemele ivite daca plateste chiriasul ,cheltuielile facute de acestea se scad din valoarea chiriei prin atasarea facturii si chitantei care sa ateste aceasta, dar trebuie citit cu atentie si contractul de inchiriere , clauzele acestuia.
BobiX a scris:

atentie la ce spune eledas: daca faceti cum spune, se cheama tentativa de fraudare a companiei de asigurari.
este posibil ca la incheierea politei asiguratorul sa vina la fata locului sa faca o evaluare (la fel ca la autoturisme) si daca va vedea problema nu veti fi despagubit... in cazul in care face polita "cu ochii inchisi", la momentul in care va face cercetarea, peste 2-3 luni, cand veti sesiza "inundatiile", va sta de vorba si cu vecinul, si va afla ca problema este dinainte de incheierea politei. s-ar putea sa intrati in belele mai mari.
referitor la acoperis: este parte comuna, cum spuneau si alti colegi cheltuielile se suporta de catre toti proprietarii - dvs. trebuie sa vedeti ce este stipulat in contractul pe care il aveti cu primaria.
sigur, vecinul nu a procedat corect, dar tind sa cred ca v-a raspuns cu aceeasi moneda.

Asta-i fabulatie pura! E bine cand nu cunosti, sa taci...sau, sa mai si taci.#-o
Asiguratorul vine sigur la fata locului, cand incheie polita, si face si o evaluare a bunurilor cuprinse in asigurare.
Ultima modificare: Vineri, 28 Decembrie 2012
ContSters128789, utilizator
am si eu o intrebare , daca domnul chirias ar fi locuit la etaj , si iar fi plouat in casa ,cui s-ar fi mai plins sa ii faca reparatiile? nu ar fi trebuit sa faca in asa fel sa isi repare acoperisul ? ca vad ca de altfel nu ii convine ca ii ploua in casa , dar oare vecinului ii convine ? hai sa fim oameni cu toata lumea , nu pentru unii muma si pentru altii ciuma , asa mi se pare normal din moment ce au convenit sa convetiuasca acolo impreuna asa e normal sa contribuie cu totii macar din bun simt .

Alte discuții în legătură

Infiltrare apa alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu Buna ziua, Ma confrunt cu urmatoarea situatie. Stau la etajul 3 si deasupra mea sta cu chirie o familie, familie care nu au incheiat vreun contract cu ... (vezi toată discuția)
Apartamentul de deasupra in paragina, al meu urmeaza sa fie afectat,ce pot face? Locatar3 Locatar3 Intr-o vila de 4 apartamente (unul pe etaj), eu stau la et.3, in chirie. Deasupra mea nu locuieste nimeni, doamna proprietara am inteles ca vine o data pe an ... (vezi toată discuția)
Probleme cu acoperisul de bloc bitec_83 bitec_83 Locuiesc la etajul 4 ultimul, al unui bloc si am mari probleme cu hidroizolatia acoperisului. Apa s-a infiltrat pana la vecinul de mai jos, care spune ... (vezi toată discuția)