avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 433 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri proprii - bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri proprii - bunuri comune

Conform Art. 31 :
Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei.

Ce se intelege prin "bunuri" ? Doar bunuri imobile ( teren,apartament,cladiri/spatii etc ) ?
Daca la bunurile imobile se poate proba intrarea in posesie a bunului inainte de casatorie , la bunurile mobile ce procedura se aplica ?

Se face inventar intre soti la notar inainte de casatorie ?
Se poate proba cu factura de cumparare/bonul fiscal ?

Daca bunul imobil/mobil a fost dobandit inainte de casatorie,platit integral , ar mai fi o cale de atac asupra impartelii bunurilor in caz de divort ?

Daca unul din soti este singur la parinti ( nu mai are frati ), in cazul decesului parintilor , bunurile ramase de la parinti devin bunuri comune sau devine bunul propriu prin succesiune urmasului singur la parinti ?

Daca urmasul mai are frati , si parintii decedeaza , bunurile se vor imparti doar intre frati , sau vor avea deptul la bunurile parintilor si sotii/sotiile fratilor ?

Inainte de casatorie se poate face contract prenuptial la notar public , sau contractul prenuptial este nul in Romania ?

Daca , contractul prenuptial este nul in Romania, inseamna ca in tarile unde ii valabil , prevede ca bunurile inainte de casatorie vor deveni bunuri comune dupa casatorie ?
Adica , ce rost mai are un contract prenuptial , daca ii stipulat explicit si clar , ca bunurile dobandite inainte de casatorie nu vor deveni bunuri comune in urma casatoriei .

Indiferent de quantumul/valoarea bunurilor dobandite inainte de casatorie , se poate cumva ataca partajarea acestor bunuri in cazul unui divort ?

Exemplu concret : In urma divortului raman copii la unul dintre soti , partea la care raman copiii va putea cere cumva sa primeasca o parte din bunuri celuilalt sot ( care are bunuri proprii ) , motivand ca are nevoie de bunurile respective pentru a putea creste copii rezultati in urma casatoriei ?

Sau indiferent de ce se intampla , bunurile proprii, dobandite inainte de casatorie , nu se pot ataca in nici un fel ?


Daca unul din soti ( singurul urmas la parinti ) , in timpul casatoriei , vrea sa "triseze" , sau sa-si puna la adapost ceva bun , si nu vrea sa-l "faca" bun comun , poate sa cumpere bunul respectiv pe numele parintilor (daca are incredere in parinti ) , iar in cazul asta va deveni doar bun propriu ( va fi pus la "adapost" , iar sotul/sotia nu va avea nici un drept la bunul respectiv , chiar daca ii cumparat in timpul casatoriei ) .
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator
www.avocatnet.ro/content/for... >

Joha a scris:

Nu, sunt bunuri proprii! Orice bunuri dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii, iar cele dobandite in timpul casatoriei prin mostenire sau donatie sunt tot bunuri proprii.


ART. 339 Codul Civil
Bunurile comune
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.

Reglementări anterioare:
- art. 30 alin. 1 din Codul familiei

ART. 340*)
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;
b) bunurile de uz personal;
c) bunurile destinate exercitării profesiei unuia dintre soţi, dacă nu sunt elemente ale unui fond de comerţ care face parte din comunitatea de bunuri;
d) drepturile patrimoniale de proprietate intelectuală asupra creaţiilor sale şi asupra semnelor distinctive pe care le-a înregistrat;
e) bunurile dobândite cu titlu de premiu sau recompensă, manuscrisele ştiinţifice sau literare, schiţele şi proiectele artistice, proiectele de invenţii şi alte asemenea bunuri;
f) indemnizaţia de asigurare şi despăgubirile pentru orice prejudiciu material sau moral adus unuia dintre soţi;
g) bunurile, sumele de bani sau orice valori care înlocuiesc un bun propriu, precum şi bunul dobândit în schimbul acestora;
h) fructele bunurilor proprii.
#CIN
*) Conform art. 33 din Legea nr. 71/2011 (#M1), dispoziţiile art. 340 şi 341 din Codul civil sunt aplicabile şi căsătoriilor în fiinţă la data intrării în vigoare a Codului civil, ori de câte ori actul juridic sau faptul juridic în temeiul căruia a fost dobândit bunul intervine după această dată.

Reglementări anterioare:
- lit. a): art. 31 lit. b) din Codul familiei
- lit. b): art. 31 lit. c) din Codul familiei
- lit. c): art. 31 lit. c) din Codul familiei
- lit. e): art. 31 lit. d) din Codul familiei
- lit. f): art. 31 lit. e) din Codul familiei
- lit. g): art. 31 lit. f) din Codul familiei

#B
Aveti multe intrebari, puteti gasi raspunsul in Legea nr.287/2009 privind Codul Civil.
In urma divortului se face partaj pe bunurile care sunt comune, adica dobandite in timpul casatoriei sub orice mod. Pentru cheltuielile de intretinere parintii sunt obligati sa asigura copiilor cele necesare cresterii si educatiei acestora in cunatumul stabilit de comun acord, daca divortul se face la notar, sau in cunatumul stabilt de instanta , Davao divortul se pronunta in instanta. Nu sunteti obligat sa garantati cu bunurile proprii, cele dinaintea casatoriei sau din timpul casatoriei dobandite prin donatie exclusiv dvs nu si sotului/sotiei si prin mostenire inclusiv partaj succesoral.
Codul familiei este abrogat acum toate dispozitiile cu privire la regimul bunurilor le gasiti in NCC., la fel si cu privire la divort si regimurile matrimoniale.
In timpul casatoriei cel mai Bine este sa incheiati o conventie matrimoniala de separatie de bunuri sau conventionala.
Banii dobanditi in timpul casatoriei sunt bun comun, in afara cazului cand acestia inlocuiesc ca valoare un bun propriu, adica vanzarea unui imobil care era bun propriu de exemplu..
Daca aveti bani de care nu stie Sotul/Sotia si stiti sigur ca nu va afla niciodata provenienta acestora puteti sa cumparati un bun prin procuratori de fonduri prin donatie, adica in acelasi act parintii dvs va doneaza o suma de bani pentru cumpararea unui bun, va doneaza exclusiv dvs si nu sotiei/sotului, astfel ca bunul Devine propriu...

Insa atentie...minciuna are picioare scurte....

Raman la varianta onesta incheierea unei conventii matrimoniale.

Ati uitat sa mentionati ca bunurile dobandite inainte de casatorie sint bunuri proprii , si nu pot fi supuse partajarii in urma divortului .

Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei.


[ link extern ]

Bunurile proprii dobandite inainte de casatorie raman bunuri proprii si dupa casatorie, iar acest aspect nu a suferit modificari prin punerea in aplicare a Noului Cod Civil.
Dar, conform NCC, sotii au dreptul de a alege regimul matrimonial pe care il doresc. Astfel au posibilitatea sa opteze pentru comunitatea legala, separatia de bunuri sau comunitatea conventionala.
Bunurile dobandite pana in momentul casatoriei sunt bunuri proprii, iar prin alegerea regimului separatiei de bunuri, fiecare sot este proprietar exclusiv in privinta bunurilor dobandite inainte de incheierea casatoriei si a celor pe care le dobandeste in nume propriu dupa casatorie.

Daca citeati prima fraza cu atentie asa am inceput la partaj se partajeaza bunurile comune....per a contrario ....nu bunurile proprii...
A nu se confunda masa partajabila la divort cu masa succesorala la deces, unde intra toate bunurile defunctului , fie in proprietate exclusiva fie pe cote parti.

Conventia matrimoniala este obligatorie sau alegerea regimului matrimonial este obligatoriu pt cei care se casatoresc dupa 1 oct 2011 aceasta putandu se schimba la un an de la adoptarea unui regim matrimonial. Insa si cei casatoriti inainte de intrarea in vigoare a NCC pot alege alt regim matrimonial incheiind conventii matrimoniale in forma autentica.

Scuzati ma dar pana la urma care este nelamurirea dvs?!

Alte discuții în legătură

Codul civil ContSters96930 ContSters96930 Este adevarat ca daca ma casatoresc acum,deci ma cunun cu prietenul care il am dupa noul cod civil daca ne despartim el are dreptul la apartamentul meu pe care ... (vezi toată discuția)
Căsătorie la notar D.D.B D.D.B Bună ziua! Eu am două întrebări: 1. Dacă trăim în concubinaj și avem în copil se poate trece copilul atât pe numele meu cât și pe numele lui? 2. ... (vezi toată discuția)
Dupa noul cod civil sotul are drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite? magdalenamatei magdalenamatei In caz de divort sotul are vreun drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite de ea conform noului cod civil? (vezi toată discuția)