Bună ziua! Eu am două întrebări:
1. Dacă trăim în concubinaj și avem în copil se poate trece copilul atât pe numele meu cât și pe numele lui?
2. O "casatorie" se poate face doar la notar cu declaratii din partea amandorura din care sa rezulte împărțirea bunurilor în cazul unei despărțiri?
Buna ziua.
1. copilul il treceti”atat pe numele meu cat si pe numele lui” prin declararea la starea civila la momentul solicitarii eliberarii certificatului de nastere al minorului.
2. ”casatoria” se poate face DOAR LA STAREA CIVILA, NU LA NOTAR! Impartirea bunurilor in caz de despartire se face, in urma casatoriei incheiate la starea civila, prin partaj amiabil la notar sau la instanta daca nu va intelegeti.
Ceea ce doriti dvs. se numeste incheierea unei conventii matrimoniale. Aceasta se poate face in urmatoarele conditii:
Convenţia poate fi încheiată înainte de încheierea căsătoriei (contract prenupţial) sau oricând după încheierea căsătoriei (contract postnupţial). O convenţie matrimonială incheiata înainte de căsătorie va intra în vigoare la data încheierii căsătoriei. Un contract postnupţial va intra în vigoare la data încheierii sale, dacă nu se prevede altfel în cuprinsul contractului (art. 3.102 din CC).
Soţii au dreptul de a stipula în convenţia matrimoniala că:
Bunurile dobândite înainte de căsătorie şi în timpul acesteia reprezintă bunurile proprii ale fiecărui soţ; bunurile proprii dobândite de un soţ înainte de căsătorie vor deveni bunuri comune după înregistrarea căsătoriei; bunurile dobândite în timpul căsătoriei vor fi bunuri comune partajate parţial (art. 3.104 alin. (1) din CC).
În convenţia matrimoniala, soţii pot stipula că unul dintre aceste regimuri matrimoniale ale bunurilor se va aplica proprietăţii lor integrale sau doar unei părţi a acesteia sau doar anumitor bunuri mobile (art. 3.104 alin. (2) din CC).
În convenţia matrimoniala soţii pot stabili regimul matrimonial al bunurilor aplicabil atât bunurilor lor prezente, cât şi viitoare (art. 3.104 alin (3) din CC).
Convenţia matrimoniala poate cuprinde prevederi privind drepturile şi obligaţiile legate de administrarea proprietăţii, întreţinerea reciprocă, participarea la satisfacerea nevoilor familiei şi acoperirea cheltuielilor, procedura de partaj în cazul unui divorţ, precum şi alte aspecte legate de relaţiile patrimoniale dintre soţi (art. 3.104 alin (4) din CC).
Mulțumesc foarte mult pentru răspunsul prompt!
Să înțeleg că dacă vom face contract prenuptial, acesta intra în vigoare și are valoare doar daca ne și căsătorim, respectiv își menține valoarea până la un eventual divort?
Regimul matrimonial
080668
va rog sa ma ajutati cu un raspuns.
Daca exista un contarct prenuptial incheiat sub semnatura privata ,la un moment dat in timpul casniciei ,regimul ... (vezi toată discuția)