avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 507 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... contract prenuptial
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

contract prenuptial

Buna ziua,
Doresc sa stiu daca printr-un contract prenuptial pot evita in caz de divort impartirea unor bunuri si imobile mostenite care sunt ale mele si trecute pe numele meu dinainte de a ma casatori cu viitoarea mea sotie?!
Cel mai recent răspuns: Costinel Burca , Contabil 23:24, 24 Ianuarie 2010
NU. In Romania nu exista inca definit legal contractul prenuptial.
Daca aveti cumparate deja pe nume imobile, dobandite anterior casatoriei, deci bunuri proprii ale Dvs. acelea nu se impart in caz de divort. Exista totusi situatii in care de exmplu cei doi soti au luat un credit impreuna sa renoveze, finiseze, termine un imobil care de fapt era cumparat numai de un sot, bun propriu anterior incheierii casatoriei, de unde, in caz de divort si daca celalalt sot cere, instanta poate atribui o parte sotului care nu era proprietar, sau plata unei sulte, pt. ca au contribuit ambii la situatia actuala a imobilului.
Doar bunurile achizitionate in timpul casatoriei, care devin bunuri ale ambilor soti, ajung sa fie partajate la divort.
Trist totusi ca deja astfel de ganduri stau la baza casatoriei Dvs. E adevarat se intampla multe, dar daca nu sunteti sigur, nu va casatoriti! Asa ceva ca ne intelegem de la inceput si apoi tot timpul e miere si roz, nu exista, trebuiesc eforturi comune si baza solida. E cel mai simplu din lume sa tot divortezi, e o realizare sa stii sa treci peste momentele grele impreuna, si pt. asta va trebuie neaparat baza aceea solida, altfel se surpa totul.
Sotia e de acord cu asa ceva? Atunci mergeti pe varianta unei declaratii la notar, a sotiei, recunosc si nu am pretentii :((
Ultima modificare: Sâmbătă, 16 Ianuarie 2010
Manuela Bernat, Consilier juridic
Nu va trebuie nici un contrcact ptr asta, intru-cat, in caz de divort nu veti imparti decat bunurile comune dobandite in trimpul casatoriei, si nu bunurile dvs proprii(au caracter de bunuri proprii bunurile dobandite inainte de casatorie).
Nu trebuie sa va grabiti sa va casatoriti , deoarece odata cu aplicarea noului Cod Civil , veti putea sa alegeti regimul matrimonial , asa cum prevede art . 329.:

Alegerea unui alt regim matrimonial decât cel al comunitătii legale se face prin încheierea unei conventii matrimoniale incheiati o conventie matrimoniala la notar

Art. 330 : (1) Sub sanctiunea nulitătii absolute, conventia matrimonială se încheie
prin înscris autentificat de notarul public, cu consimtământul tuturor părtilor, exprimat personal sau prin mandatar cu procură autentică, specială si având continut predeterminat.
(2) Conventia matrimonială încheiată înainte de căsătorie produce efecte numai de la data încheierii căsătoriei.
(3) Conventia încheiată în timpul căsătoriei produce efecte de la data prevăzută de
părti sau, în lipsă, de la data încheierii ei

Daca faceti conventie matrimoniala trebuie sa aveti mare grija atunci cand incheiati casatoria sa fie respectate prevederile art. 291 :

Ofiterul de stare civilă face mentiune pe actul de căsătorie despre regimul matrimonial ales. El are obligatia ca, din oficiu si de îndată, să comunice la registrul prevăzut la art. 334 alin. (1), precum si, după caz, notarului public care a
autentificat conventia matrimonială o copie de pe actul de căsătorie.

Mai multe despre noul cod civil care o sa intre in vigoare , puteti afla la www.avocatnet.ro/UserFiles/a...

Aveti mare grija , ca daca va casatoriti pana sa intre in vigoare noul cod civil , orice conventie matrimoniala este nula de drept .
Eu cred ca nu are nici o legatura regimul comunitatii de bunuri cu motivele care te determina sa te casatoresti (asa in general), daca o sa astepati noul Cod civil.... nu se stie cand va veti casatori.:sticktongue:
Achiesez la ceea ce a postat romania inedit! Nu te grabi sa oficializezi relatia pe care o ai inainte, de anul 2011,val_gabriel2...!

Alte discuții în legătură

Casatorie - contract prenuptial KNoemi KNoemi Buna! Stie cineva cum se poate incheia un contract prenuprial? Ce acte imi trebuie si unde trebuie sa ma duc? (vezi toată discuția)
Contract prenuptial violetaandreea violetaandreea Buna ziua, Am si eu o intrebare referitoare la contractul prenuptial.urmeaza sa ne casatorim si am vrea sa incheiem un contract prenuptial. Nu stiu daca a ... (vezi toată discuția)
Căsătorie la notar D.D.B D.D.B Bună ziua! Eu am două întrebări: 1. Dacă trăim în concubinaj și avem în copil se poate trece copilul atât pe numele meu cât și pe numele lui? 2. ... (vezi toată discuția)