avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1027 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri proprii - bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri proprii - bunuri comune

Conform Art. 31 :
Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei.

Ce se intelege prin "bunuri" ? Doar bunuri imobile ( teren,apartament,cladiri/spatii etc ) ?
Daca la bunurile imobile se poate proba intrarea in posesie a bunului inainte de casatorie , la bunurile mobile ce procedura se aplica ?

Se face inventar intre soti la notar inainte de casatorie ?
Se poate proba cu factura de cumparare/bonul fiscal ?

Daca bunul imobil/mobil a fost dobandit inainte de casatorie,platit integral , ar mai fi o cale de atac asupra impartelii bunurilor in caz de divort ?

Daca unul din soti este singur la parinti ( nu mai are frati ), in cazul decesului parintilor , bunurile ramase de la parinti devin bunuri comune sau devine bunul propriu prin succesiune urmasului singur la parinti ?

Daca urmasul mai are frati , si parintii decedeaza , bunurile se vor imparti doar intre frati , sau vor avea deptul la bunurile parintilor si sotii/sotiile fratilor ?

Inainte de casatorie se poate face contract prenuptial la notar public , sau contractul prenuptial este nul in Romania ?

Daca , contractul prenuptial este nul in Romania, inseamna ca in tarile unde ii valabil , prevede ca bunurile inainte de casatorie vor deveni bunuri comune dupa casatorie ?
Adica , ce rost mai are un contract prenuptial , daca ii stipulat explicit si clar , ca bunurile dobandite inainte de casatorie nu vor deveni bunuri comune in urma casatoriei .

Indiferent de quantumul/valoarea bunurilor dobandite inainte de casatorie , se poate cumva ataca partajarea acestor bunuri in cazul unui divort ?

Exemplu concret : In urma divortului raman copii la unul dintre soti , partea la care raman copiii va putea cere cumva sa primeasca o parte din bunuri celuilalt sot ( care are bunuri proprii ) , motivand ca are nevoie de bunurile respective pentru a putea creste copii rezultati in urma casatoriei ?

Sau indiferent de ce se intampla , bunurile proprii, dobandite inainte de casatorie , nu se pot ataca in nici un fel ?


Daca unul din soti ( singurul urmas la parinti ) , in timpul casatoriei , vrea sa "triseze" , sau sa-si puna la adapost ceva bun , si nu vrea sa-l "faca" bun comun , poate sa cumpere bunul respectiv pe numele parintilor (daca are incredere in parinti ) , iar in cazul asta va deveni doar bun propriu ( va fi pus la "adapost" , iar sotul/sotia nu va avea nici un drept la bunul respectiv , chiar daca ii cumparat in timpul casatoriei ) .
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator
Joha a scris:

Concubinajul nu este legiferat...totusi concubinul poate avea un drept de creanta asupra bunurilor achizitionate de celalalt concubin



Fara sa va supar , ceva ce nu-i legiferat , adica nu-i legal , nu poate sa aiba nici un drept .
Drept de creanta ? Pentru ce ?
A oferit bani ? In calitate de ce ? Concubin ? Cum sa ofere asa ceva ( legal ), din moment ce concubinajul nu-i legal ( ii in afara legii ) .
Actele vorbesc ! Hartiile ! Deci daca a oferit bani ( poate sa zica : concubin,camatar,cadou etc ) , ii greseala lui .
Daca se duc la notar si gasesc o forma de "sponsorizare" legala, pentru a cumpara bunul respectiv ,atunci i se poate imputa returnare sumei .

Altfel, nu vad ce drept ar putea avea , cineva care nu are nici un drept legal in raport cu alta persoana .

Nu am cunostinte juridice , dar din moment ce , ceva ii negru nu poate fi alb , asta-i clar .

Problema la noi ce se cauta gri-ul , jolly joker , care dupa bunul plac poate fi si alb si negru , depinde cum ii cere situatia .

Concubinul ( care-i nelegitim ) are drept de creanta ( cota parte ) din bunul proprietarului .
Suna a utopie . Adica cineva nelegal ( in raport cu titularul bunului dobandit ) sa aiba drept legal ( drept de creanta ) .


Si totusi in Romania se poate si asa ceva .
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator
Se poate dovedi cu probe cu inscrisuri ca a contribuit la achizitionarea bunului , bineinteles ca trebuie sa dovedeasca acest lucru...sumele mai Mari de 250 de lei se dovedesc cu inscrisuri.
Forma legala este imprumut cu garantie sau fara garantie sau donatie....in functie de ce doresc partile si de implicatiile juridice.
Ceea ce nu precepeti dvs ca este legal ...nu inseamna ca nu este...
Dvs doriti in acest topic sa discutam o parte de Codul civil...

Revin cu indrumarea sa mergeti cu problema dvs in concret fie la un avocat daca este cazul , fie la un notar daca doriti incheierea unei conventii matrimoniale sau sa faceti un partaj pe cale amiabila....
www.avocatnet.ro/content/for...

NCC:


Bunurile comune

Art. 339. - Bunurile dobândite în timpul regimului comunității legale de oricare dintre soți sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmășie ale soților.

Deci, bunurile dobandite in timpul regimului comunitatii.

Per a contrario, bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii.

Mai spune ceva NCC cu privire la dovada caracterului de bun propriu pentru bunurilor mobile dbandite inainte de casatorie:


Art. 343. -
(1) Calitatea de bun comun nu trebuie să fie dovedită
(2) Dovada că un bun este propriu se poate face între soți prin orice mijloc de probă. În cazul prevăzut la art. 340 lit. a), dovada se face în condițiile legii
(3) Pentru bunurile mobile dobândite anterior căsătoriei, înainte de încheierea acesteia se întocmește un inventar de către notarul public sau sub semnătură privată, dacă părțile convin astfel. În lipsa inventarului, se prezumă, până la proba contrară, că bunurile sunt comune.


Prezumtia este, dupa cum rezulta din text, una relativa.

Concluzia: in cazul comunitatii legale, bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii. Si asa vor ramane, indiferent de timpul care va trece de la data incheierii casatoriei.

NCC mai spune ceva:

Art. 359. - Orice convenție contrară dispozițiilor prezentei secțiuni este lovită de nulitate absolută, în măsura în care nu este compatibilă cu regimul comunității convenționale.



Deci la bunurile mobile la care nu s-a facut inventar, prezumtia de comunitate de bunuri este relativa : În lipsa inventarului, se prezumă, până la proba contrară, că bunurile sunt comune.

Proba contrara putand insemna : facturi fiscale, acte doveditoare de dobandire a bunurilor mobile .
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator
Bună, as avea și eu o întrebare. Dacă o doamna a moștenit de la părinți un apartament pe care ulterior în timpul căsătoriei l-a vândut (bun propriu) și cu acești bani a cumpărat altul mai mic (bun comun), dar în același timp și soțul a devenit proprietar, la divort intra în discuție împărțirea acestui apartament sau nu?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Codul civil ContSters96930 ContSters96930 Este adevarat ca daca ma casatoresc acum,deci ma cunun cu prietenul care il am dupa noul cod civil daca ne despartim el are dreptul la apartamentul meu pe care ... (vezi toată discuția)
Căsătorie la notar D.D.B D.D.B Bună ziua! Eu am două întrebări: 1. Dacă trăim în concubinaj și avem în copil se poate trece copilul atât pe numele meu cât și pe numele lui? 2. ... (vezi toată discuția)
Dupa noul cod civil sotul are drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite? magdalenamatei magdalenamatei In caz de divort sotul are vreun drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite de ea conform noului cod civil? (vezi toată discuția)