avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1119 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Bunuri proprii - bunuri comune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Bunuri proprii - bunuri comune

Conform Art. 31 :
Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei.

Ce se intelege prin "bunuri" ? Doar bunuri imobile ( teren,apartament,cladiri/spatii etc ) ?
Daca la bunurile imobile se poate proba intrarea in posesie a bunului inainte de casatorie , la bunurile mobile ce procedura se aplica ?

Se face inventar intre soti la notar inainte de casatorie ?
Se poate proba cu factura de cumparare/bonul fiscal ?

Daca bunul imobil/mobil a fost dobandit inainte de casatorie,platit integral , ar mai fi o cale de atac asupra impartelii bunurilor in caz de divort ?

Daca unul din soti este singur la parinti ( nu mai are frati ), in cazul decesului parintilor , bunurile ramase de la parinti devin bunuri comune sau devine bunul propriu prin succesiune urmasului singur la parinti ?

Daca urmasul mai are frati , si parintii decedeaza , bunurile se vor imparti doar intre frati , sau vor avea deptul la bunurile parintilor si sotii/sotiile fratilor ?

Inainte de casatorie se poate face contract prenuptial la notar public , sau contractul prenuptial este nul in Romania ?

Daca , contractul prenuptial este nul in Romania, inseamna ca in tarile unde ii valabil , prevede ca bunurile inainte de casatorie vor deveni bunuri comune dupa casatorie ?
Adica , ce rost mai are un contract prenuptial , daca ii stipulat explicit si clar , ca bunurile dobandite inainte de casatorie nu vor deveni bunuri comune in urma casatoriei .

Indiferent de quantumul/valoarea bunurilor dobandite inainte de casatorie , se poate cumva ataca partajarea acestor bunuri in cazul unui divort ?

Exemplu concret : In urma divortului raman copii la unul dintre soti , partea la care raman copiii va putea cere cumva sa primeasca o parte din bunuri celuilalt sot ( care are bunuri proprii ) , motivand ca are nevoie de bunurile respective pentru a putea creste copii rezultati in urma casatoriei ?

Sau indiferent de ce se intampla , bunurile proprii, dobandite inainte de casatorie , nu se pot ataca in nici un fel ?


Daca unul din soti ( singurul urmas la parinti ) , in timpul casatoriei , vrea sa "triseze" , sau sa-si puna la adapost ceva bun , si nu vrea sa-l "faca" bun comun , poate sa cumpere bunul respectiv pe numele parintilor (daca are incredere in parinti ) , iar in cazul asta va deveni doar bun propriu ( va fi pus la "adapost" , iar sotul/sotia nu va avea nici un drept la bunul respectiv , chiar daca ii cumparat in timpul casatoriei ) .
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator
www.avocatnet.ro/content/for... >

Noul cod civil nu mai prevede ca bunuri propii ale sotilor bunurile dobandite inainte de casatorie. Ce consecinte apreciati ca va avea inlaturarea acestei prezumtii?


asa e...insa si mai interesant e ca art 339 bunurile comune se precizeaza ca bunurile dobandite in timpul reg comunit legale de oricare dintre soti sunt bunuri comune...per a contrario, bunurile dobandite inainte sunt bunuri proprii...



Nu inteleg de ce n-au scris in mod EXPLICIT , ca bunurile dobandite inainte de casatorie sint bunuri proprii !
De ce trebuie aplicat : \"per a contrario\" ?
Cand nu se mentioneaza explicit , negru pe alb , fara loc de interpretari , deja incep speculatiile , smecheriile , si portitele de scapare .
Pot sa zica : unde scrie asa ceva ? Unde scrie ca bunurile dobandite inainte de casatorie sint bunuri proprii ? Nu scrie nicaieri ! Doar prin deductie ajungi la asta , dar explicit nu scrie nicaieri !

Asta e nelamurirea mea !


[ link extern ]


patrascu razvan a scris:

ART. 339 Codul Civil
Bunurile comune
Bunurile dobândite în timpul regimului comunităţii legale de oricare dintre soţi sunt, de la data dobândirii lor, bunuri comune în devălmăşie ale soţilor.

Reglementări anterioare:
- art. 30 alin. 1 din Codul familiei

ART. 340*)
Bunurile proprii
Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecărui soţ:
a) bunurile dobândite prin moştenire legală, legat sau donaţie, cu excepţia cazului în care dispunătorul a prevăzut, în mod expres, că ele vor fi comune;




La art 340 din NCC , de ce nu s-a trecut la punctul a) , bunurile dobandite inainte de casatorie sint bunuri proprii .

Iar daca unul din soti doreste sa le treaca in bun comun , ii alegerea lui sau ei , dar fara specificarea asta , sa fie scris EXPLICIT , NEGRU pe ALB ca bunul inainte de casatorie e bun propriu .

Asa, lasa loc de interpretari .

Art. 31. - Nu sunt bunuri comune, ci bunuri proprii ale fiecarui sot:
a) bunurile dobandite inainte de incheierea casatoriei;

In vechiul cod civil era trecut explicit .
Nu inteleg de ce a trebuit scos acest articol , care dupa parerea mea ii cel mai important articol la capitolul bunuri .


De ce trebuie sa deduci ceva , cand poti sa reglementezi legea respectiva fara loc de interpretari.

Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator
Este doar nelamurirea dvs sau problema dvs! Nu exista loc de interpretari! Din moment ce dobandirea este anterioara casatoriei nu aveti ce griji sa va faceti .....
Repet este o falsa problema!
Joha a scris:

Este doar nelamurirea dvs sau problema dvs! Nu exista loc de interpretari! Din moment ce dobandirea este anterioara casatoriei nu aveti ce griji sa va faceti .....
Repet este o falsa problema!


Ar fi bine sa fie asa cum ziceti , dar drumul cel mai scurt dintre punctul A si B ii drumul drept , cand esti nevoit sa deduci , deja incep smecheriile/speculatiile .

www.avocatnet.ro/content/for...

Daca ati dobandit bunuri concubini fiind, atunci e discutabil. Se pot partaja. Greu, dar nu imposibil!



bunurile dobandite inainte de casatorie sunt bunuri proprii cu conditia sa nu fiti concubini



Ii recunoscut concubinajul ca forma de convietuire ? Adica apare undeva in lege termenul de concubinaj ? Se specifica undeva concubinajul in ceva articol ?

Pentru ca daca ii un termen ambiguu , chiar daca doua persoane s-au cunoscut dupa data dobandirii unor bunuri , va putea zice ca defept au trait in concubinaj , ca oricum pentru concubinaj nu se incheie nici un act de convietuire care sa dovedeasca data de cand sint in concubinaj ( doar martori , care sint mai mult sau mai putin obiectivi )
Si de aici incep interpretarile ...
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator
Stimate doamna / domn aceste speculatii pe care le tot invocatii sunt numai pt dvs sau pt cei care nu au cunostinte juridice temeinice! La un eventual proces...instanta va decide ....si nu se vor face speculatii caci atunci vorbim de profesionisti!
Nu stiu daca m ati inteles.....insa nu cred ca trebuie sa va faceti griji deoarece daca doriti sa incheiati o conventie matrimoniala apelati tot ka un jurist, notarul, daca veti ajunge in instanta veti apela la un avocat , tot jurist...si instanta va hotari in spiritul legii.

Parerea mea este ca sunteti in povestea cu drobul de sare.....
Iar la NCC au lucrat juristi ....si nu numai Romani, ci si straini, printre care canadienii, care au cel avansat sistem de drept Latin din lume....

Vad ca aveti chef de vorba....

Concubinajul nu este legiferat...totusi concubinul poate avea un drept de creanta asupra bunurilor achizitionate de celalalt concubin...drept de creanta inseamna ca a imprumutat bani sau l au achizitionat impreuna si normal ca daca nu II restituie banii poate sa pretinda bunul sau despagubiri...dreptul de creanta nu este drept de proprietate ....

In fine...cel mai Bine apelati la o consultatie fie la un avocat, fie la un notar ....

Cred ca aici chiar vi s a raspuns mult mai mult Decat aveti nevoie.
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
ContSters250994, utilizator
Sper sa aveti dreptate , si sa fie asa cum ziceti d-voastra .
Nu tin sa va contrazic , incercam sa aflu parerea cuiva care are cunostinte in materie de legislatie .

[ link extern ] /

Contractul trebuie sa fi fost semnat cu cel putin 20 de zile inainte de incheierea casatoriei.
Mai mult, fiind un act civil liber consimtit de cei doi viitori soti, conventia poate include bunurile avute de fiecare inaintea casatoriei, care in actualul cod nu pot face obiectul partajului judiciar.
In lipsa acestei “conventii matrimoniale” se aplica actualele prevederi, conform carora in caz de divort bunurile se impart in mod egal intre cei doi soti.


va multumesc pentru raspunsurile d-voastra
Ultima modificare: Duminică, 23 Decembrie 2012
luk2011, utilizator

Alte discuții în legătură

Codul civil ContSters96930 ContSters96930 Este adevarat ca daca ma casatoresc acum,deci ma cunun cu prietenul care il am dupa noul cod civil daca ne despartim el are dreptul la apartamentul meu pe care ... (vezi toată discuția)
Căsătorie la notar D.D.B D.D.B Bună ziua! Eu am două întrebări: 1. Dacă trăim în concubinaj și avem în copil se poate trece copilul atât pe numele meu cât și pe numele lui? 2. ... (vezi toată discuția)
Dupa noul cod civil sotul are drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite? magdalenamatei magdalenamatei In caz de divort sotul are vreun drept asupra bunurilor cumparate de sotie inainte de casatorie sau a bunurilor mostenite de ea conform noului cod civil? (vezi toată discuția)