va rog frumos sa ma ajutati la o problema ,vreau sa-mi deschis o palacintarie si nu stiu ce acte am de facut pt. productie,cum calculez pretul de productioe si cel de vanzare,produsul are aluat 150 gr si umplutura 80 gr.
Nu este chiar asa de simplu. Dvs. trebuie sa aveti un retetar in baza caruia produceti aceste produse de patiserie. Trebuie sa aveti o gestiune de materii prime (301) si materiale consumabile(302), acestea se scot pe baza bonului de consum(601 sau 602) din gestiune in functie de retetar, apoi rezulta produsul finit care se inregistreaza in gestiune separata in cont 345. Se face transfer din produse finite in marfuri (371) in momentul in care produsele se scot la vanzare.
Actele necesare sunt bonul de consum, raportul de productie. bonul de transfer. Pretul de productie se calculeaza pe baza costurilor materiilor prime si materialelor auxiliare utilizate, la care se adauga consumul de utilitati (energie electrica, apa, gaze), amortizarea mijloacelor fixe folosite la producerea acestor produse si manopera, adica salariile angajatilor.