avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 978 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua,
revin cu cazul pe care vreau sa-l supun atentiei dvs pt ca intre timp am aflat mai multe date: fiica mea a primit prin testament mostenire un apartament, insa a descoperit ca in actele de propietate mai aparea o persoana copropietar. Persoana respectiva a murit de aproximativ 10 ani (plus sau minus un an), are (sau mai bine zis avea) o sora care a decedat si care la randul ei are un copil care locuieste undeva in tara. De cand a murit respectiva, nimeni din partea ei nu a mai venit la acest apartament (de fapt foarte rar a venit cineva din partea ei si cand traia). Problema este urmatoarea:-din partea persoanei care a intocmit testamentul nu-l va ataca nimeni( nu are cine in afara de cel careia ia fost dat apartamentul), insa, din partea persoanei decedate poate sa-l revendice cineva? Deoarece a trecut aproximativ 10 ani , se poate face referire la uzucapiune pentru a nu te trezi cu cineva care sa revendice parte din apartament si asta, eventual dupa ce-l renovezi?Poate oricand cineva din partea persoanei decedate sa vina sa revendice partea acesteia din apartament sau exista o limita de timp?? Momentan, dupa cum spuneam mai sus nu a venit nimeni de cand a decedat unul din copropietari, iar la directia venituri si impozite, o singura persoana plateste impozitul pe acest imobil, respectiv persoana care a intocmit testamentul, si se pare ca doar ea a fost trecuta la biroul taxe si impozite, si tot ea a platit ratele la acest apartament. Ce se poate intreprinde pt a fi sigur ca testamentul nu mai poate fi atacat?

Cel mai recent răspuns: Patrick_ , utilizator 21:07, 28 Decembrie 2012
Termenul de uzucapiune este de 30 de ani si se scurge de la momentul in care coproprietarul a exercitat ultima oara posesia sau a facut un act ca proprietar al apartamentului.
Din cele expuse sunt slabe sansele sa mai apara cineva si sa revendice cota parte.
In orice caz , daca veti aduce imbunatatiri imobilului acestea va apartin.

Referitor la uzucapiune :

1. uzucapiunea tabulara de 5 ani (art.931 Cod Civil), cu urmatoarele conditii de aplicare:
 inscrierea in Cartea Funciara fara cauza legitima, dar cu buna-credinta;
 posesie utila exercitata timp de 5 ani de la inscrierea in Cartea Funciara.
Ca efect al acestei uzucapiuni tabulare, dreptul de proprietate al uzucapantului este inscris in Cartea Funciara si nu mai poate fi contestat.

2. uzucapiunea extratabulara de 10 ani (art.930 Cod Civil), care are urmatoarele conditii de aplicare:
 posesia exercitata timp de 10 ani;
 alternativ, imobilul inscris in Cartea Funciara si proprietarul imobilului inscris in Cartea Funciara sa fie decedat sau si-a incetat existenta sau inscrierea in Cartea Funciara a declaratiei de renuntare la proprietate;
 imobilul nu a fost inscris in Cartea Funciara.

Ca efect, uzucapantul poate dobandi dreptul numai daca si-a inregistrat cererea de inscriere in Cartea Funciara inainte ca o terta persoana sa isi fi inregistrat propria cerere de inscriere a dreptului in folosul sau, pe baza unei cauze legitime, in cursul sau chiar dupa implinirea termenului de uzucapiune.

Cu stima !
In primul rand trebuie dezbatuta succesiunea . In functie de actele de proprietate asupra bunului imobil si a exercitarii dreptului de optiune succesorala a eventualilor mostenitori a coproprietarului se va proceda in consecinta.
Consultati un avocat sau un notar cu actele de proprietate si testamentul. Oricum fara succesiune nu se poate rezolva nimic.
neluchiru a scris:

fiica mea a primit prin testament mostenire un apartament, insa a descoperit ca in actele de propietate mai aparea o persoana copropietar.


Înainte de orice trebuie să lămuriți chestiunea de mai sus.
Adică, ce inseamnă „a descoperit că în actele de proprietate mai apărea o persoană coproprietar”?
Ce conținea acel testament? Testatorul a lăsat prin testament doar o cotă din acel apartament sau tot apartamentul? Cu ce titlu deține acea „persoană” cota din acel apartament? Care este acea cotă?
De asemenea e important de știut dacă acel coproprietar a dobândit cota sa înainte sau după data decesului celui care a lăsat testamentul, înainte sau după data testamentului și dacă testatorul a știut de existența coproprietarului.
Ultima modificare: Vineri, 28 Decembrie 2012
Patrick_, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Teren agricol adina69 adina69 am vindut un teren agricol de 5ha si ,o parte ,800m au ramas deoarece unul din unchi a decedat iar copii nu au nici bani si nici nu vor nimic ,asa ca nu au ... (vezi toată discuția)
Exista si pentru mine o rezolvare? istratemaria istratemaria In urma cu peste 50 de ani,terenul pe care este construita casa mea si a mamei mele a apartinut unei anume persoane X.In urma Nationalizarii,acestei ... (vezi toată discuția)